Kamp

Hotel Modern
wo 4 mei 21:00 - 22:00
  • 4 mei
    21:00 - 22:00
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal ongeplaceerd

In het kader van Dodenherdenking/Theater na de Dam

Een enorme maquette van Auschwitz vult het podium. Overvolle barakken, een spoorlijn, een poort met de woorden “Arbeit macht frei”. Hotel Modern probeert zich het onvoorstelbare voor te stellen: de grootste massamoord in de geschiedenis, gepleegd in een stad die speciaal hiervoor werd gebouwd.

Zestig jaar na de ontruiming is Auschwitz een donker icoon van de moderne tijd geworden, maar ook een mythische ramp, bijna een sprookje. Wat er gebeurd is, is moeilijk te geloven, soms zelfs voor degenen die het meemaakten. In KAMP doet Hotel Modern een poging de realiteit van deze geschiedenis te verbeelden.

Op het toneel wordt de miniatuurversie van het kamp tot leven gewekt: duizenden geknutselde poppetjes van 8 cm groot verbeelden de gevangenen en hun beulen. Als reusachtige oorlogsverslaggevers dwalen de spelers met minicamera’s door de maquette, filmen de gruwelijke gebeurtenissen en maken het publiek ooggetuige.


Pers
“De makers hebben een vorm gevonden die het mogelijk maakt het opnieuw over dit beladen onderwerp te hebben. Om aan de orde te stellen tot welke uitersten mensen in staat zijn. In alle oprechtheid.” de Volkskrant

“De illusie die door de camera teweeg wordt gebracht komt ons akelig dicht op de huid. ” AD/Rotterdams Dagblad

“Al die realistische elementen dragen bij tot een voorstelling die zo aangrijpend is, dat het publiek de afloop in stilte beleeft en niet meer weet of het moet klappen of zwijgend de zaal verlaten.” Noordhollands Dagblad

Team

makers en spelers: Herman Helle, Pauline Kalker, Arlène Hoornweg geluidsontwerp: Ruud van der Pluijm met dank aan Marcel Lugtenborg techniek: Saskia de Vries en Joris van Oosterhout decor- en poppenmaakassistenten: Cathrin Boer, Heleen Wiemer, Kirsten Hutschemakers, Stefan Gross, Dirk Vroemen, Annette Scheer, Marije de Wit, Florus Groenewegen, Wilco Kwerreveld, Brigid Noone e.v.a.