Zarah Bracht in being wrong and how to admit it
© Bart Grietens

Being wrong and how to admit it

Productiehuis Theater Rotterdam: Zarah Bracht
di 10 jan - za 4 feb
Beeldend muziektheater over de onmacht om spijt te bekennen

“THIS IS ALL WRONG”
– Greta Thunberg

Het spijt me. I regret. Ich bedauere. Je suis profondément désolé. Zo zelden en moeilijk rollen die woorden uit de monden van politici en bedrijfsleiders. Hunkerend naar een écht excuus - eentje waarbij zowel de politicus als het hele land een traantje of twee moet laten - onderzoekt Zarah Bracht in Being wrong and how to admit it het fenomeen ‘fouten bekennen’. Geïnspireerd door Yanis Varoufakis’ politieke memoires Adults in the room en de daarin beschreven onmacht van Europese toppolitici om fouten toe te geven, creëert ze een politieke figuur, gespeeld door Kirsten Mulder, die zich in kronkels en bochten wringt om een verontschuldiging uit haar lijf te wurgen voor gemaakte fouten en geleden leed. Mea Culpa.

Via een serie scenische beelden wordt de toeschouwer de beklemmende binnenwereld van deze politica ingeloodst. Begeleid, en soms ook tegengewerkt, door de sound en ritmes van twee drummers live op scène, vecht ze in die wereld met haar eigen demonen: systeemdenken, machtsfantasieën, ontmenselijkende abstracties, de ondankbaarheid van de burger en verdedigingsreflexen. Kan ze onder de formuleringen en maskers, nodig voor het politieke spel, ergens nog de oprechtheid terugvinden om ‘sorry’ te zeggen?

Zarah Bracht verhoudt zich tot hedendaagse politieke en sociale thema’s, maar blijft ver van een journalistieke of documentaire benadering. In plaats daarvan onderzoekt ze de sentimenten en driften die onder de oppervlakte van maatschappelijke debatten sluimeren. In een compositie van beelden, muziek, beweging en tekst creëert ze een intrigerende en soms surreële wereld waarin ‘de boodschap’ eerder gevoeld dan begrepen kan worden. 

Theatermaker Zarah Bracht

Zarah Bracht (Hamburg, 1990) komt in haar jeugd uitsluitend in aanraking met repertoire-toneel. In Hamburg en Berlijn assisteert Zarah bij verschillende producties van grote stadstheaters (Thalia Theater en Deutsches Theater Berlin) voordat ze begint aan de regieopleiding te Amsterdam, waar ze in 2016 afstudeert. Ze ontwikkelt een theatertaal die gebaseerd is op beeld en beweging en gebruikt tekst eerder als toevoeging dan als uitgangspunt. Na Wholesale Destruction wordt Being wrong and how to admit it Zarah’s tweede voorstelling bij Productiehuis Theater Rotterdam.

Team

Tekst en regie: Zarah Bracht
Spel: Kirsten Mulder
Muziek: Ata Güner (compositie en drums) en Nina de Jong (drums)
Regie-assistent: Sofie Kramer
Scenografie:
Rosemarie Allaert
Kostuum: Erik Bosman en Karin van der Leeuw, Kostuumatelier Theater Rotterdam
Lichtontwerp & lichtobjecten: Hendrik Walther
Begeleiding tekst: Joachim Robbrecht
Techniek: Marcel Brand en Lidewij Eggels
Productie: Nynke Joustra
Fotograaf publiciteitsfoto: Bart Grietens
Producent: Productiehuis Theater Rotterdam