De zaak Shell

Anoek Nuyens en Rebekka de Wit / Frascati Producties / De Nwe Tijd
GEANNULEERD
za 7 nov 19:30 - 20:50
Alle partijen aan het woord
  • 7 nov
    19:30 - 20:50
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

De laatste witte mannelijke neushoorn is uitgestorven. Bosbranden, overstromingen en aardverschuivingen zijn overal ter wereld aan de orde van de dag. Wat kunnen we doen om het tij te keren? 

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches van en interviews met Shell, ploegden beleidsnota’s van overheden en akkoorden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms of buurmannen zodra er tijdens het kerstdiner over klimaatverandering gesproken werd. Ze willen weten welke beelden, argumenten en retoriek ervoor zorgen dat er zo weinig schot lijkt te zitten in het oplossen van het klimaatprobleem.

Voor iedere partij of stem in het klimaatdebat werkten ze, gebaseerd op echte speeches, beleidsnota’s en mediaoptredens, een uitvoerig betoog uit waarin duidelijk wordt waarom bepaalde keuzes gemaakt worden en hoe men dat rechtvaardigt. In De zaak Shell komen al deze stemmen samen: van de twijfelende burger tot het door aandeelhouders gestuurde bedrijf en van de machteloze overheid tot de verslaafde consument.

Aanleiding voor dit grootschalige project is de rechtszaak die de ngo Milieudefensie in april 2018 tegen Shell aanspande om hen te dwingen hun bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Het verweer van Shell? Niet wij, maar de consument moet veranderen. Nuyens en De Wit laten in de voorstelling De zaak Shell zien hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijk doorschuift naar een andere partij.

De rechter zal waarschijnlijk pas over een paar jaar beslissen wie de winnaar zal zijn in de echte rechtszaak tegen Shell, maar ondertussen wordt de winnaar van het publieke debat bepaald door degene die zijn rol het beste heeft voorbereid. En dat is misschien wel het echte doel van deze voorstelling: het publiek een ultiem pleidooi geven, zodat ze hun eigen rol in het klimaatdebat beter kunnen begrijpen en spelen. De wereld is immers in handen van degene die het mooiste kostuum draagt en het beste zijn tekst kent.

‘De Wit en Nuyens laten ons zien hoe verstikkend de milieucrisis is.’  Theaterkrant over openbare pre-enactment De zaak Shell

Extra

Track: Stories we tell
Theater Rotterdam: Erik Whien

In de Track: Stories we tell wordt het verhaal tot thema gemaakt. Als rode draad, door het veelzijdige werk van regisseur Erik Whien, loopt altijd de fascinatie voor het verhaal. De mens op toneel, zoekend en tastend naar de juiste woorden. Proberend de chaos van het hoofd, de toestand van de wereld en de kwetsbaarheid van 'in het leven staan' te duiden.  

De mens is een dier dat verhalen vertelt, betoogt historicus Philip Blom. “Wij zijn aapjes die zin zoeken, die overal een bedoeling achter zien.' Verhalen ordenen onze wereld. Maar ze zijn ook gevaarlijk. Ze kunnen stollen tot religies of ideologieën met potentieel rampzalige gevolgen.”  En een verhaal kan je ook extra ballast geven, je laten leven in het verleden. Kortom, het is onze grote kracht, wat ons uniek maakt, te kunnen denken in verhalen, maar tegelijk zijn we als mens altijd meer dan één enkel verhaal.

Het werk van Whien is vaak gebaseerd op tekst, op toneelrepertoire. Bij Theater Rotterdam maakte hij het lovend ontvangen Revolutionary Road en afgelopen seizoen werd zijn enscenering van Beckett’s Eindspel geselecteerd voor Het Theaterfestival. Ook projecten waar hij als eindregisseur bij betrokken is, worden veelal gedreven door makers die hun persoonlijke verhaal vertellen. Zo werkt hij dit theaterseizoen met schrijver/theatermaker Marjolijn van Heemstra en met de sociaal bewogen, documentair theatermakers Anoek Nuyens & Rebekka de Wit (van De Nwe Tijd uit Antwerpen). Beide voorstellingen zijn maatschappelijk, persoonlijk en zetten de wereld van nu op het toneel. Voyagers, over ruimte en tijd en de vraag hoe wij als mensheid herinnerd willen worden, gemaakt met de musici van het Pynarello collectief. En De Zaak Shell, over de échte rechtszaak tegen Shell, de huidige klimaatcrisis en hoe iedereen zijn verantwoordelijkheid doorschuift en wat voor gevolgen dat heeft.

In de Track: Stories we tell  is een selectie van Whien's meest recente werk te zien, aangevuld met losse projecten op zijn uitnodiging. 

Bekijk onze thema's

Team

Concept en tekst Anoek Nuyens en Rebekka de Wit Spel Jaap Spijkers, Janneke Remmers en Musia Mwankumi Eindregie Erik Whien Decor Marloes & Wikke muziek Christaan Verbeek Productie Frascati Producties en De Nwe Tijd Met steun van de Vlaamse Gemeenschap