Karin Jonkers

Niet de vaders

MINOUX & Eelco Smits
wo 2 dec 20:00 - 21:20
  • 2 dec
    20:00 - 21:20
    TR8 William Boothlaan, Rotterdam
    TR Witte de With

Minou Bosua (voorheen van cabaretduo De Bloeiende Maagden) onderzoekt samen met acteur Eelco Smits (voorheen van Internationaal Theater Amsterdam) de rol van de vader in hun patchworkgezin. Samen hebben zij een zoon. Eelco is de biologische vader, maar voedt het kind niet op. Minou is niet de biologische moeder, maar wel de (op)voeder van hun zoon.

Een creatieve botsing van twee levens die elkaar nog niet eerder ontmoetten dan aan de vooravond van de geboorte van hun zoon. In Niet de vaders bevragen ze op humoristische en tegelijkertijd soms verlegen wijze wat ‘voederschap‘ dan eigenlijk is of zou kunnen zijn. De traditionele rollen en gezinspatronen worden hartstochtelijk doorgespit en omgewoeld. Welke familie zijn we aan het worden en wat nemen we mee van onze eigen opvoeding?

Speciaal voor deze voorstelling wordt in samenwerking met COC het Brabants Homomannenkoor opgericht. De mannen participeren op een simpele maar indrukwekkende manier in deze voorstelling: naast het zingen nieuw geschreven levensliederen vertellen deze mannen in een aantal korte schetsen over de band met hun eigen vader en op welke manier zij zelf vader of niet vader zijn van de kinderen in hun leven.


Als gevolg van de Corona-maatregelen is het koor (vooralsnog) aanwezig middels videoprojectie.

Over MINOUX
MINOUX is het frisse en ruimhartige theatergezelschap rondom cabaretière en theatermaker Minou Bosua. MINOUX is sinds 2018 in Den Bosch gevestigd en ontwikkelt een nieuwe vorm van theater die zij “bewustzijnsamusement” noemt. Cabaret gaat in dialoog met documentaire, film, muziektheater en beeldende kunst.

In ontwikkeling is de trilogie Moeder, Vader, Kinderen waarin familieverbanden op scherpzinnige en humoristische wijze onderzocht worden. Het succesvolle eerste deel, Moeder mag niet dood, met Minou’s 88-jarige moeder Jopie werd door programmeurs en publiek warm onthaald. Uit de voorstelling ontstonden de dance-along-parties voor senioren in Den Bosch. Deel 2, Niet de vaders betekent de oprichting van een nieuw en blijvend homomannenkoor. Deel 3, Ouderpardon, gaat ontwikkeld worden met oud kinderrechter Fred Salomon en zal leiden tot een kinderrechtbank in Den Bosch.

Team

spel, tekst Minou Bosua, Eelco Smits regie Mijke de Jong muziek Erik Vlasblom videobeeld Maasja Ooms vormgever Bas Koster fotografie Karin Jonkers

De voorstelling wordt muzikaal omlijst door een uniek en voor deze gelegenheid speciaal samengesteld Brabants homomannenkoor: Peter Jacobs, Tijn de Jong, Joris Elsendoorn, Jeroen van Lente, Gerrit Baggermans, Robert van Rossum, Ton Diteweg, Frank van Oirschot, Menno van Es, Frank van Emmerink, Camiel Schols, Mario Laheij, Michiel Borgman.