Feminale

Krisztina de Châtel
za 20 feb 20:00
De universele strijd voor emancipatie en de erkenning van de kracht van vrouwen.
  • 20 feb
    20:00
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote Zaal

Feminale nodigt je uit de wereld van vrouwen te betreden via een choreografisch tweeluik van Krisztina de Châtel en Astrid Boons. 

Met het gloednieuwe Scala kiest Krisztina de Châtel voor de context van het wereldtoneel waar oorlog, polarisatie en geweld diep ingrijpen in het lot en leven van vrouwen. De Châtel daagt haar danseressen uit om op een metershoge, draaiende trap te strijden voor hun evenwicht. De trap is ontworpen door De Châtel. Van scenograaf Theun Mosk komt het idee de trap te laten bewegen. In repetitieve patronen bewegen de vijf danseressen over de treden, op zoek naar zekerheid en rust die de kolkende wereld niet biedt.

In haar nieuwe choreografie Arise toont Astrid Boons ons het persoonlijke perspectief waarbij de aan vrouwen opgelegde sociale en maatschappelijke verwachtingen bepalen welke ambities passend zijn. Drie danseressen strijden met fysiek dwingende kaders. Kaders die uit niet meer bestaan dan licht. Intuïtief en zoekend vloeien en stollen de lichamen in de ruimte, tot ze langzaam hun kracht en fragiliteit onthullen.

De Châtel vroeg conceptueel grootmeester Theun Mosk voor de scenografie voor Scala. Verder werken het jonge designtalent Min Li (kostuums) en ervaren lichtontwerper Bernie van Velzen mee aan Feminale.

Astrid Boons is onmiskenbaar een belangwekkend talent. Krisztina de Châtel is al decennia de grande dame van de Nederlandse moderne dans én ondersteunde al vele talenten. Met deze samenwerking geeft zij opnieuw een impuls aan de ontwikkeling van de moderne dans in Nederland.

Team

Choreografie Krisztina de Châtel, Astrid Boons 
Compositie J.S. Bach en Han Otten (Scala), Miguelángel Clerc Parada (Arise)
Scenografie Theun Mosk (Scala)
Ontwerp en realisatie sculptuur De Châtel en Marq Claessens (Scala)
Lichtontwerp Bernie van Velzen i.s.m. Theun Mosk
Kostuumontwerp Min Li 
Dans Marina Bilterijst, Gilda Federica Cesario, Alina Fejzo, Martina Orlandi, Karolina Szymura en Alice Gioria
Producenten De Châtel sur Place in coproductie met Korzo producties
Foto’s Elsa Paternotte (sculptuur De Châtel), Robert Benschop (Vestige, Boons)