Mona van den Berg

Ramses

Maarten Heijmans & band
do 17 feb en za 18 jun

Shaffy's oeuvre krijgt van Heijmans en band een eigentijdse draai, maar in de geest van Shaffy.

In overleg met Maarten Heijmans & Band is er een nieuwe datum (oorspronkelijk op 1 april 2020, 10 februari 2021 en 17 februari 2022) voor dit concert gevonden: zaterdag 18 juni 2022 in Theater Rotterdam. Eerder gekochte kaarten blijven uiteraard geldig. Alle kaartkopers krijgen een persoonlijk bericht via de email.

De in 2014 nog onbekende jonge acteur Maarten Heijmans schitterde in de Nederlandse dramaserie Ramses, gebaseerd op het leven van chansonnier Ramses Shaffy. Heijmans' rol werd bekroond met een Gouden Kalf en een Emmy Award.

Van de film belandde Heijmans vervolgens op het podium, een plek waar Shaffy ook kind aan huis was. Als het Nederlands Film Festival Heijmans vraagt om enkele nummers van Shaffy te vertolken tijdens het festival antwoordt Heijmans: “alleen als ik ze niet één op één na hoef te spelen maar er mijn eigen draai aan mag geven.” Hij vraagt een aantal bevriende muzikanten om hem te begeleiden. Voorwaarde is wel dat het jonge muzikanten zijn die tamelijk onbekend zijn met Ramses Shaffy, want de draai die Heijmans aan de nummers wil geven moet nieuw, fris en van deze tijd zijn. De optredens werden een groot succes.

Vijf jaar na deze toer, op de sterfdag van Ramses Shaffy (1 december 2009), brengt Heijmans het album RAMSES uit. De verzameling songs die Maarten voor dit album heeft geselecteerd bevat bekende Shaffy nummers als Sammy, Laat me, Zing Vecht, en Wij Zullen Doorgaan maar hij wilde zeker niet dat het een Best of met alleen maar meezingers zou worden. “De Shaffy songs die mij het meeste hebben geraakt behoren misschien wel tot zijn onbekendere werk, nummers als Als Je Niet Bij Me Bent of Slaapliedje. Elk nummer op dit album heeft veel voor me betekend tijdens de voorbereiding en het draaien van de dramaserie en ik heb aan elke track iets persoonlijks kunnen toevoegen”. Shaffy's oeuvre krijgt van Heijmans en band een eigentijdse draai, maar in de geest van Shaffy. Een buitengewoon bijzondere avond dus!

Informatie

(Nieuwe) datum: zaterdag 18 juni 2022
Locatie: Theater Rotterdam, Schouwburg (Grote zaal, vrije zitplaatsen
Tijden: Zaal open: 19:30 uur | Aanvang support act KAFKA: 20.30 uur | Aanvang Maarten Heijmans & band: 21:15 
Tickets: €27,00 (incl servicekosten)

Support act: KAFKA

KAFKA is de tweekoppige band van Dafne Holtland en Frank van Kasteren, een samensmelting van muzikale tegenstellingen. 

Zij: een hemelsblauwe stem. Zo ‘up’ als het maar kan. Licht, lyrisch, rond en harmonisch, en toch brutaal als rock en roll. Geef haar een instrument en ze spéélt, met evenveel kindse onbevangenheid als training in de vingers. Dat krijg je als je klassiek leert, wordt geslepen door lichte (pop)muziek en techniek, ‘jeu’ en improvisatiekunst meeneemt uit de theaterwereld.

En hij dan? Frank van Kasteren. Alternatieve liedjesschrijver. Een ambachtsman op welk instrument dan ook, ongepolijst maar vakkundig, en met het perfectionisme van een componist. Zoekt de verrassing van muzikale contrasten op, zet er rauwe beats onder en schaaft tot het klinkt zoals het moet. Door de wol geverfd als schrijver van liedjes, gitarist in verschillende bands en met mooie lp’s op zijn naam.

Breng die twee werelden bij elkaar en je krijgt KAFKA. Het muzikale hand-in-hand lopen van twee mensen die precies hebben wat de ander niet heeft. Hoe klinkt dat? Vrolijk én bedachtzaam. Soms bombastisch melodieus, dan weer gelaagd, zacht en bescheiden. Kafkaësk spannend, gevolgd door de harmonische conclusies waar je op hoopt. Met een lome rauwe ondertoon - ritmisch, gravend en opzwepend. 

Credits: Edland Man

Team

Dit concert wordt georganiseerd door Theater Rotterdam, Motel Mozaique Concerts, LantarenVenster en Rotown