Yerma

Het Nationale Theater
zo 14 nov 16:00 - 18:00
Het wanhopige verlangen om een kind te krijgen
  • 14 nov
    16:00 - 18:00
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Veel dertigers zullen het zich afvragen: willen we een kind? Eline Arbo onderzoekt het dilemma, in een moderne versie van een klassieker van Federico García Lorca.

Twee jaar zijn Yerma en Juan getrouwd. Juan lijkt tevreden met wat hij bezit: zijn huis, zijn schapen, zijn land. Maar Yerma is ongelukkig. Zij verlangt naar een vrij en hartstochtelijk leven. De eenzaamheid verstikt haar. De zwangerschap van haar vriendin Maria en de aantrekkingskracht tot jeugdvriend Victor confronteren haar met een existentiële leegte. Jaren verstrijken, en Yerma raakt geobsedeerd door de gedachte dat een kind haar leegte zal vullen. Haar relatie met Juan komt onder steeds grotere druk te staan, tot ze uiteindelijk een dramatische daad verricht.

Dertigersdilemma
‘Wat is een volmaakt leven?’ is de vraag waarmee regisseur Eline Arbo zich op Yerma stort. De Spaanse dichter en toneelschrijver Federico García Lorca schreef met Yerma (1934) een poëtische tekst over de positie van de vrouw in een typische mannenwereld. Hoe de levens en de ontwikkeling van vrouwen werden gesmoord in taboes en verstikkende tradities. Waar in Lorca’s tijd het moederschap vrijheid opleverde, lijkt het nu vaak eerder een inperking van vrijheden. In hoeverre bepaalt het krijgen van kinderen je levensgeluk?

Eigenzinnig, muzikaal en poëtisch
Eline Arbo maakt van Yerma een eigenzinnige, muzikale en poëtische voorstelling. Eerder regisseerde zij onder meer de bejubelde voorstellingen Het lijden van de jonge Werther en Weg met Eddy Bellegueule.

Team

tekst Federico Garcia Lorca regie Eline Arbo met Mariana Aparicio Torres, Bram Coopmans, Antoinette Jelgersma, Rick Paul van Mulligen, Ntianu Stuger e.a