Bas Czerwinski

Ons Wereldrijk

Hotel Modern
wo 27 dec - za 30 dec
Live animatietheater over de kolonisatie van de Indonesische archipel

Hotel Modern verbeeldde met live animatietheater eerder onder meer de wereldoorlogen uit de vorige eeuw. Die voorstellingen werden internationaal een succes. Nu is de geschiedenis van Nederland en Indonesië aan de beurt.

Een enorme maquette van de Indonesische archipel vult het podium: we zien rijstvelden, oerwouden, moskeeën, dorpjes en steden. 

Het verhaal speelt zich af in de 17e eeuw. We zien Javaanse prinsessen eeuwenoude hofdansen uitvoeren, en markten waar kruidnagel, nootmuskaat en peper verkocht wordt. We volgen het spoor van de ondernemende Nederlanders die met machtige zeilschepen bij de eilanden aankomen, op zoek naar kostbare specerijen. We zien hoe kanonnen bulderen, schepen zinken, dorpen in vlammen opgaan en hoe vorsten niet alleen hun specerijen, maar ook hun ziel aan de Nederlanders verkopen.

Aanleiding voor het maken van Ons Wereldrijk is de familiegeschiedenis van Hotel Modern-kernlid Herman Helle, wiens ouders in Nederlands-Indië geboren zijn. Voor de research gingen we te rade bij Indonesische kunstenaars, bij historici en Nederlanders met een Indische achtergrond.

Ons wereldrijk is een schreeuw van ontzetting, een priemende wijsvinger op ons koloniale verleden. ‘Kijk dan! Dit zijn wij!’” (Leeuwarder Courant)

“Het bloederige strijdtoneel mag zich dan wel ogenschijnlijk op minuscule schaal afspelen – de uitwerking ervan is even aangrijpend, verbijsterend als vérstrekkend.” (Scenes) 

“Pure magie in het theater.” (Elsevier)

“Ons Wereldrijk is door de duidelijke toewijding en humor van Hotel Modern nooit ondraaglijk zwart, maar eerder vol mededogen met de ploeterende figuren, de poppetjes die ze zo zorgvuldig neerzetten in die fraai geconstrueerde biotopen.”

De Volkskrant ****

Team

makers en spelers Herman Helle, Arlène Hoornweg, Pauline Kalker componisten en live soundtrack Arthur Sauer techniek Edwin van Steenbergen, Joris van Oosterhout, Joost ten Hage