Hier zijn we koningen

Het Zuidelijk Toneel i.s.m. The Black Archives, Top Notch en De Correspondent
zo 27 feb 16:30 - 17:30
Een noodzakelijke bijles wereldgeschiedenis
  • 27 feb
    16:30 - 17:30
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal
    Geweest

Een muzikale theaterbeleving over ontworteling en de reis die daaruit voortkomt.

Slam poet en muzikant Lisette Ma Neza heeft heel lang niet willen nadenken over haar eigen verhaal. Geïnspireerd door de reeks Verzwegen Geschiedenis die Karin Amatmoekrim voor De Correspondent schreef, waagt ze zich alsnog aan het ontrafelen van wat diep weggestopt was in een rugtas. Bagage die ze overal mee naartoe zeulde, maar nooit in keek. Met daarin een keur aan verzwegen familiale anekdotes over vluchten uit Rwanda, de verschrikkingen van genocide maar vooral overheersende stilte. Een universeel verhaal over ontworteling en de reis daaruit, gepresenteerd in het kader van Black History Month.

Lisette Ma Neza schenkt ons diep persoonlijke en poëtische teksten die de basis zijn voor een theatraal en muzikaal eclectische voorstelling. Ira Kip en de Rotterdamse rapper Winne (Winston Bergwijn) verzorgen de regie & muziek. Performers Barbara, Daniel, Giovanni, Melvin, Revé en Rubiën voegen er hun ervaringen en artistiek talent aan toe en dit levert een samenspel van unieke perspectieven op. 

De reeks Verzwegen Geschiedenis verschijnt komend najaar 2022 ook in boekvorm bij De Correspondent en Black Archives. Top Notch maakt er een podcast serie bij. En Het Zuidelijk Toneel ontwikkelt een educatief spel. 

Deze voorstelling is voor Het Zuidelijk Toneel onderdeel van hun thema Eenzaamheid. 

Onderdeel van:
Boek op de planken

Over Het Zuidelijk Toneel

Bij het Zuidelijk Toneel leer je jezelf kennen. In voorstellingen en projecten ontmoet je de wereld, ontdek je nieuwe inzichten en word je verrast. Zij zetten theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken. 

Als cartograaf van de eigen tijd ontwikkelde Het Zuidelijk Toneel zich tot een uniek gezelschap: geëngageerd, innovatief en steeds gericht op de thematiek van de Ander en het Anderszijn. Piet Menu staat als curator en initiator aan het hoofd. Samen met co-artistiek leider en regisseur Sarah Moeremans en in samenwerking met de beste theatermakers vertellen we de verhalen die de wereld nodig heeft. In tijden dat een wereld recht krabbelt door vindingrijkheid en creativiteit laat Het Zuidelijk Toneel zich zien met voorstellingen en innovatieve projecten. Zij bieden zoekende mensen nieuwe vergezichten door een portie creativiteit aan de werkelijkheid toe te voegen. Vanaf 2021 werkt Het Zuidelijk Toneel elk half jaar rondom een ander thema. 

Bekijk onze thema's

Boek op de planken

Theater Rotterdam en de Bibliotheek Rotterdam bundelen hun krachten. Beiden zijn huizen van verhalen. De een geeft het door op het toneel en de ander door de boeken die zij uitlenen. Maar meer dan eens komen deze werelden bij elkaar, de boeken worden werkelijkheid door ze een podium te geven. Het boek op de planken. 

Team

regie & muziek Ira Kip en Winston Bergwijn idee, tekst en performance Lisette Ma Neza performers Barbara Willemsen, Daniël Pando, Giovanni Pisas, Melvin Aroma, Revé Terborg en Rubiën Florens Vyent Dramaturgie Ilgin Abeln Componist en producer Benjamin Ankomah Choreografie Faizah Grootens Decor/kostuumontwerp Atelier Clement Lichtontwerp Mike Evers Artistiek advies Piet Menu Verzwegen Geschiedenis voor De Correspondent Karin Amatmoekrim