Peter Hujar

Love Sontag

Maatschappij Discordia
do 3 mrt 20:15 - 21:45
Niets is mysterieus, geen enkele menselijke relatie. Behalve de liefde
  • 3 mrt
    20:15 - 21:45
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal
    Geweest

Wat spreekt meer tot de verbeelding en wat is ongrijpbaarder dan de liefde? Discordia blijft zoeken naar hoe we aan onze beelden en verwachtingen komen, en gaat in deel 11 van Weiblicher Akt te rade bij Susan Sontag (1933-2004). 

Marguerite Duras deed een levenslange poging om de herinnering aan haar eerste liefdeservaring onder woorden te brengen. Elfriede Jelinek gebruikt de liefde en de liefdesdaad in haar werk als een metafoor voor sociale misstanden. In Love Sontag is het de vraag of ‘de liefde’ wel bestaat. Sontags leven begon met een alcoholistische moeder en een vader die sterft op haar vijfde. Op haar zeventiende was ze getrouwd. Na een pijnlijke scheiding volgt een turbulent liefdesleven met mannen en vrouwen. Daarmee worstelde ze, omdat ze haar biseksualiteit lang verborgen wilde houden. 

Niet alleen in haar dagboeken met bespiegelingen over dit persoonlijke leven maar ook in al haar andere werk is ze onophoudelijk bezig met de kloof tussen voorstelling en waarheid, tussen het beeld en de werkelijkheid. 
In deze elfde editie van de Weiblicher Akt geïnspireerd door het leven en werk van Susan Sontag zoeken we een antwoord op de vraag: is ‘de liefde’ niet meer dan een beeld waardoor we massaal misleid worden? 

De waarheid is altijd iets dat wordt verteld, niet iets dat bekend is. Als er niet gesproken of geschreven zou worden, zou er nergens waarheid over bestaan. Er zou alleen zijn wat er is. 
- Susan Sontag in de Weldoener.

'Op speelse, humorvolle wijze slagen ze er zo in over te brengen wat de betekenis kan zijn van een denker als Sontag, hoe iemand je stof tot nadenken geeft, zodanig dat je je keer op keer moet en wilt afvragen: hoe sta ik hierin?' - Theaterkrant

Team

van en met Annette Kouwenhoven, Miranda Prein, Maureen Teeuwen en in een speciale rol Jan Joris Lamers.