Peter Janssen

Dido Aeneas Us & All

Samir Calixto
vr 11 mrt 20:15 - 21:35
Een universeel liefdesverhaal voorbij de romantische clichés
  • 11 mrt
    20:15 - 21:35
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal
    Geweest

Samir Calixto ontdoet de liefde van de individualiteit: hij wil de stap maken van Dido en Aeneas (jij en ik) naar us (samenleving) en all (universum). 

Henry Purcell schreef Dido en Aeneas, de tragische liefdesgeschiedenis van de Trojaanse held Aeneas en de koningin van Carthago in operavorm, rond 1688. In zijn bewerking concentreert Samir Calixto zich op ons verlangen naar onze wederhelft, en de constante staat van eenzaamheid die hiermee gepaard gaat. Met Purcells epische werk zet hij onze beperkte visie op romantische liefde tegenover een bredere, universele liefde, die ligt in wederzijdse vrijheid en het begrijpen van onze plaats in een groter geheel. Dat thema komt vaak terug in het oeuvre van de choreograaf. Hij transformeert Dido en Aeneas (jij en ik) naar us (wij als samenleving) en all (wij als deel van alles wat om ons heen, boven en voorbij ons bestaat).

In dit geval betekent het accepteren van je inherente eenzaamheid het begin van een persoonlijke reis om een bewuster mens te worden. Twee dansers, Calixto zelf en zijn vaste danseres Camilla Montesi, ondernemen deze fysieke reis, die de vele tinten laat zien van wat wij liefde noemen. Een diepgaande zoektocht naar de betekenis ervan.

'Dido Æneas Us & All is een beeldenrijke, meeslepende voorstelling, gedragen door de prachtige muziek van Purcell en gedanst door Calixto zelf en de Italiaanse danseres Erika Poletto.'

Luuk Verpaalen, Theaterkrant

Team

concept, choreografie, decor en kostuums Samir Calixto muziek Henry Purcell met Samir Calixto en Erika Poletto licht Pavla Beranovà coproductie Matter Affects (NL), Scenario Pubblico (IT), Schouwburg De Lawei (NL), Steptext Dance Project (DE) en Dansverkstæðið (IS)