© kurt van der elst

Flemish Primitives

Chokri Ben Chikha & Action Zoo Humain
vr 1 apr 20:00 - 21:10
Wie wordt de Vlaamse meester van morgen?
 • 1 apr
  20:00 - 21:10
  Nederlandse Première
  TR Schouwburg, Rotterdam
  Grote zaal
  Geweest

In Flemish Primitives laat Action Zoo Humain een nieuw licht schijnen op flitsende talentenjachten en de maakbaarheid van succes. Samen met 6 jonge performers onderzoekt regisseur Chokri Ben Chikha de relatie tussen de drang om te excelleren en de spectacularisatie van het verschil.

Op de 35ste wereldtentoonstelling in Dubai realiseert een groep artiesten een project rond Vlaams Meesterschap — van ‘Vlaams Primitief’ Jan Van Eyck tot choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, van Brueghel en Rubens tot Platel en Van Noten, van ambacht tot hightech. En niet zonder neveneffect: hun verblijf in het Arabische emiraat brengt hen tot schijnbaar sluitende inzichten over de maakbaarheid van succes.

Terug op vruchtbare Vlaamse bodem neemt men de proef op de som. De centrale vraag: “Wie wordt de Vlaamse Meester van morgen?”. Onder het toeziend oog van het publiek ondergaan 6 jonge Vlamingen, die enkel hun drang naar succes én hun migratieachtergrond delen, een reeks experimenten. Wie trekt zich terug uit de ratrace? Wie bestendigt het geloof in de survival of the fittest? 

IN DE PERS

“Tussen meesterschap en menselijkheid, toont Flemish Primitives zijn grote kracht. En die van theater."
(
De Standaard )

"Flemish Primitives, een stuk waarmee Ben Chikha het succes van de Vlaamse kunstensector niet alleen doorprikt, maar ook omarmt." (De Morgen 08.03.2022)

“Flemish Primitives is een meeslepende voorstelling die ons laat kennismaken met zes Vlaamse meesters om te koesteren’.”  (PZAZZ 16.03.2022)

"Shakespeare, Dylan en Chokri Ben Chikha: de beste voorstellingen van het moment." (De Morgen 15.03.2022)

"Verschillende politici hadden de mond vol over hoe Vlaanderen moet excelleren. Dat doen we dus al honderden jaren in de kunsten: met Jan van Eyck, met Peter Paul Rubens, met onze modeontwerpers of onze choreografen. Wat is dan juist het geheim van ons succes? Wat is het geheim überhaupt van excellent presteren? Zit er iets in ons brood, in ons bier, in onze patatten? Wat maakt dat wij op zo’n vruchtbare bodem leven?" (De Tijd / Interview 21.10.2021)


Een greep uit de reacties

“ De voorstelling The Flemish Xperience van Chokri Ben Chikha ging over de tongen op de wereldexpo in Dubai. Van ‘You’ve got balls’ tot gewaagd en controversieel. Was te verwachten als je het over identiteit hebt. De Vlaamse identiteit dan nog. Deze dansers -met welke achtergrond dan ook- hebben zich alvast waanzinnig gesmeten. Voor een geslaagde voorstelling van The Flemish Xperience.” – Francesca Vanthielen (Presentatrice - Facebook)

“It was Brilliant. Well done. One of the best performances I have ever seen!!! Eye-opening!!! Thank you!!” – Tanja Volanda (Bezoeker - Instagram)

“Ik vond het verbluffend. Controversieel en buiten de lijntjes. Een overweldigend totaalspektakel. Ik was tot tranen toe bewogen. Het liet niemand onverschillig. Je bruskeerde en confronteerde. Schopte een geweten.” – Klaus Lommatzsch (Founding Partner Union Duval - Email)

 


Gesubsidieerd door:

 

NAGESPREK
vrijdag 1 april | Gratis

 

Onderdeel van:
Language no problem

Over Action Zoo Humain

Action Zoo Humain is een performancegroep en theatergezelschap onder de artistieke leiding van onderzoeker (KASK & Conservatiorium/HOGENT) en theatermaker Chokri Ben Chikha. Action Zoo Humain streeft ernaar om machtsstructuren bloot te leggen, interculturele vraagstukken bespreekbaar te maken en het publiek te activeren. Het gezelschap zoekt daarbij naar hedendaagse formats om de (complexe) interculturele maatschappelijke realiteit weer te geven.

 

Team

REGIE Chokri Ben Chikha CHOREOGRAFIE Chokri Ben Chikha en Laura Neyskens TEKST Erik-Ward Geerlings en Erwin Jans VAN EN MET Izah Hankammer, Pjotr Nuyts, Hellen Boyko, Vivien Piti, Papus Keita, Moussa Ndiaye PRESENTATIE Francesca Vanthielen MUZIEK Osama Abdulrasol DRAMATURGIE Raphaël Vandeweyer KOSTUUM Robin Verslegers en Marij De Brabandere SCENOGRAFIE Fish Eye VIDEO Pascal Poissonier, Messervideo TECHNISCHE COÖRDINATIE Francis Gahide TECHNIEK Eva Dermul, Niels Verougstraete MET DANK AAN Sietske De Vries, Aymon Antoine, Astrid Vansteenkiste, Dr. Alain van hiel, Dr. Hetti Helsmoortel, Dr. Dirk De Wachter BEELD Nick Hannes PRODUCTIE Action Zoo Humain COPRODUCTIE Perpodium IN SAMENWERKING MET NTGent CO-LABO Les Ballets C de la B PARTNER Stad Gent, KASK, Vlaamse Gemeenschap Met de steun van de Taxshelter van de Belgische Federale Overheid via Cronos Invest.