Hold your horses 14+

De Dansers
wo 6 apr 20:15
Dans over het verlangen naar intimiteit en houvast
  • 6 apr
    20:15
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

In het dansconcert Hold your horses proberen De Dansers en Theater Strahl Berlin om met het lichaam grip te krijgen op een grillige wereld. Zes dansers, voortgestuwd door de live muziek van Guy Corneille, vragen zich af wat er verloren gaat wanneer aanraking uit het dagelijks leven verdwijnt. 

Hold your horses is een dansconcert over vastpakken en misgrijpen. Over het verlangen naar iets tastbaars onder je vingers (of liever nog, iemand). Over de kracht en de tederheid daarvan, maar ook over onmacht, verstikking en komische tragiek. Hold Your Horses grijpt en gooit, glijdt uit, gaat door en geeft hoop. 

De Dansers creëren een universum dat geregeerd wordt door het oude, universeel menselijke verlangen om met je lichaam greep te krijgen op de wereld. De bewegingstaal in Hold your horses is acrobatisch, maar tegelijkertijd sensitief. Guy Corneille stuwt met zijn live muziek de dansers vooruit en creëert muzikale landschappen met rauwe gitaarmuziek en melancholieke songs.

 

De Dansers maken Hold Your Horses in internationale coproductie met het Duitse gezelschap Theater Strahl Berlin. Samen duiken ze in het verlangen naar houvast, in een tijd waarin de wereld steeds minder beheersbaar lijkt te worden. De krachten in ons leven zijn te groot en te complex om er de vinger op te leggen. Het dagelijks leven wordt steeds meer verlegd naar de virtuele wereld, en onzichtbaar gevaar dwingt ons steeds vaker om afstand te nemen van menselijke aanraking en nabijheid. 

Over De Dansers

De Dansers is een Utrechts gezelschap van dansers en muzikanten, onder leiding van choreograaf/danser Josephine van Rheenen en componist/muzikant Guy Corneille. In ‘dansconcerten’ komen van moderne dans en livemuziek organisch samen. De voorstellingen van De Dansers vertellen toegankelijke verhalen over bevrijding en overgave, met speels anarchisme. De groep wil losmaken wat een mens kan fixeren. De Dansers zoeken lijfelijkheid en persoonlijke verbinding, juist in een samenleving waarin schermpjes steeds belangrijker worden. 

Josephine van Rheenen (1988) volgde de opleiding Docent Dans aan de Theaterschool Amsterdam en begon tijdens haar studie als danseres bij De Dansers. Na vijf jaar op het podium te hebben gestaan nam zij in 2014 met Guy Corneille de artistieke leiding over van Wies Merkx. Bij De Dansers maakt ze eigen werk voor zowel kinderen als volwassenen. Openheid, overgave en interactie zijn kernwoorden in haar werk. 

Guy Corneille (1990) staat op het podium als muzikant en fysiek performer. Hij heeft een academische studie gevolgd in socio-culturele antropologie en speelde in het popcircuit met zijn indie-band La Corneille. In 2017 won hij een VSCD Gouden Krekel voor zijn multi-performance in The Basement (De Dansers/Theater Strahl/Wies Merkx).

Team

choreografie Josephine van Rheenen live muziek Guy Corneille dans Yeli Beurskens, Marie Khatib-Shahidi, Liam McCall, Youri Peters en Arturo Vargas productie Danae Bos zakelijke leiding Miriam Gilissen educatie Sanne Wichman marketing Lizzy Schreijer mede mogelijk gemaakt door Gemeente Utrecht, Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds, K.F. Hein Fonds, Fonds 21