Hold your horses | 14+

De Dansers
wo 6 apr 20:15 - 21:10
Dans over het verlangen naar intimiteit en houvast
  • 6 apr
    20:15 - 21:10
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

In het dansconcert Hold your horses proberen De Dansers en Theater Strahl Berlin om met het lichaam grip te krijgen op een grillige wereld. Zes dansers, voortgestuwd door de live muziek van Guy Corneille, vragen zich af wat er verloren gaat wanneer aanraking uit het dagelijks leven verdwijnt. 

De Dansers vertellen hun verhaal met twaalf handen (inclusief bijbehorende lijven) en een paar gitaren. We zien handen vastpakken, misgrijpen, aanraken, wegvliegen, neervallen en aan gitaarsnaren plukken. We zien hartstocht en afstand. We zien het verstrijken van de tijd, vastgezet in een strak ritme. We zien mensen, soms dichtbij elkaar, soms eindeloos ver verwijderd. We zien geen paarden, al voelen we ze wel. We zien niet de grillige wereld waar we maar geen grip op krijgen. We voelen hem wel door onze vingers glippen. 

Hold Your Horses gaat over de drang om je aan iets of iemand vast te houden, in een wereld die steeds ongrijpbaarder wordt. Zes performers brengen de voorstelling tot leven met overgave en muzikaliteit. Hold Your Horses kent een spectaculaire, acrobatische bewegingstaal, maar raakt nooit de menselijke sensitiviteit kwijt. Als één lichaam bewegen de dansers in een onafgebroken flow, voortgestuwd door de live muziek van Guy Corneille vol meeslepende gitaarstukken en aangrijpende songs.

Hold Your Horses is deels in Berlijn gecreëerd en ging in september/oktober 2021 in première in Berlijn en Utrecht. In de zomer van 2022 speelt Hold Your Horses als locatievoorstelling op verschillende (internationale) festivals.

 

Onderdeel van

Over De Dansers

De Dansers is een Utrechts gezelschap van dansers en muzikanten, onder leiding van choreograaf/danser Josephine van Rheenen en componist/muzikant Guy Corneille. Ze maken ‘dansconcerten’: organische samenkomsten van moderne dans en livemuziek. Voorstellingen van De Dansers vertellen toegankelijke, intuïtief meeslepende verhalen over bevrijding en overgave, waarin speels anarchisme nooit ver te zoeken is. Ze willen inspireren tot lijfelijkheid en persoonlijke verbinding.


CHOREOGRAAF // Josephine van Rheenen (1988) is choreograaf, danser en artistiek leider van De Dansers. Ze studeerde in 2010 af aan de Theaterschool in Amsterdam en begon direct na haar studie als danser bij De Dansers, toen onder leiding van choreograaf Wies Merkx. Na 5 jaar op het podium te hebben gestaan bij o.a. De Dansers, Vloeistof en Breekgoed volgde zij in 2014 Merkx op als artistieke leiding van De Dansers, samen met muzikant/componist Guy Corneille. Sindsdien maakt Josephine van Rheenen eigen werk (vaak i.s.m. Guy Corneille) voor zowel kinderen als volwassenen. Als choreograaf zoekt Josephine naar de menselijkheid in de dans en streeft ze naar een intuïtieve danstaal, die vertrekt vanuit instincten. Haar werk kenmerkt zich door fysicaliteit, openheid en energie op het podium en een innige verstrengeling met (live) muziek.


COMPONIST // Guy Corneille (1990) is sinds 2014 samen met Josephine van Rheenen artistiek leider van De Dansers. In hun voorstellingen springt hij over het podium als tegelijkertijd (autodidact) muzikant en fysiek performer. Daarnaast co-creëert hij met choreograaf Josephine van Rheenen als componist en muziekgericht dramaturg. Guy heeft een academische achtergrond in socio-culturele antropologie en een geschiedenis in het popcircuit met zijn indie-band La Corneille. Zijn artistieke interesse gaat uit naar het communiceren van fysieke/emotionele beleving; de nonchalante performativiteit van popconcerten; en werk dat toegankelijk is zonder oppervlakkig of goedkoop te zijn. In 2017 won Guy Corneille een VSCD Gouden Krekel voor zijn multi-performance in The Basement (De Dansers/Theater Strahl/Wies Merkx).

 

THEATER STRAHL BERLIN 

Strahl is in 1987 opgericht als onafhankelijke theatergroep in Berlijn en produceert sinds 2013 in samenwerking met internationale artiesten hedendaagse dansvoorstellingen voor een jong publiek. Jeugdprogrammering is een vast onderdeel van het repertoire van Strahl en gericht op een publiek vanaf 12 jaar. Bij Strahl worden jongeren betrokken bij de selectie en ontwikkeling van voorstellingen, en op het podium wordt de realiteit van hun leven verkend in uiteenlopende esthetische vormen. Theater Strahl Berlin biedt jongeren een eerste kennismaking met de wereld van het theater.

 

Team

Choreografie Josephine van Rheenen Live muziek Guy Corneille Uitgevoerd door en gemaakt met Yeli Beurskens, Marie Khatib-Shahidi/ Noëmi Wagner/ Yoko Haveman, Liam McCall, Youri Peters, Arturo Vargas Scenografie Timme Afschrift Techniek Chieljan van der Hoek Dramaturgie Moniek Merkx Kostuum advies Nicky Nina de Jong Voorstellingsondersteuning Theater Strahl Berlin Anna Vera Kelle, Florian Bilbao Productie Danae Bos Zakelijk leiding Miriam Gilissen Educatie Sanne Wichman Marketing en publiciteit Lizzy Schreijer Acquisitie Frontaal Theaterbureau Artwork 75B Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Utrecht, Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds, K.F. Hein Fonds, Fonds 21, Schäxpir Festival