Vijand

NNT: Liliane Brakema
za 16 apr 20:15 - 21:45
De krachten achter het wij-zij-denken
  • 16 apr
    20:15 - 21:45
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal
    Geweest

Tot onze spijt moeten we jullie laten weten dat de voorstelling Vijand van het Noord Nederlands Toneel is geannuleerd. Het team dat aan de voorstelling werkt, heeft gedurende het repetitieproces afgelopen weken veel hinder ondervonden van coronabesmettingen en verplichte quarantaines. Hierdoor is het repetitieproces vaak onderbroken en heeft het team onvoldoende met elkaar kunnen repeteren. Ook nu kampt het ensemble nog met besmettingen wat de voortgang tot aan de première en de tour te onzeker maakt. Omdat het niet mogelijk is om de tour te verschuiven, zal de voorstelling niet worden verzet naar een later tijdstip, maar helaas helemaal komen te vervallen.

Liliane Brakema onderzoekt polarisatie en ontdekt dat persoonlijke onmacht meestal de reden is om een vijand te zoeken. Daarover maakt ze een fysieke montagevoorstelling met muziek van Corrie van Binsbergen.

Vier dolende mensen zijn op zoek naar gezelschap, erkenning, naar iemand die ze ziet. Door hun verlangen naar contact voelen ze zich gedwongen partij te kiezen – voor de een, tegen de ander. Hoe kwetsbaarder ze zich voelen, hoe meer lijken ze te verharden in hun eigen gelijk, met alle extreme consequenties van dien.

In Vijand pelt regisseur Liliane Brakema het mechanisme af achter vijandschap en polarisatie en laat ze zien hoe wij allemaal dolende zielen zijn, op zoek naar verbinding en waardering. Als we ons dat vaker realiseren, is er een ander verhaal mogelijk dan het te simpele wij versus zij. 

Het resultaat is een zoekende, grillige choreografie, ondersteund door de muziek van gitariste Corrie van Binsbergen. Tekst en beweging komen samen in een muzikale en fysieke montagevoorstelling met dansers, acteurs en live muziek over het belang van liefde, verhalen en een visie op wat onszelf en de ander op de been houdt. 

Team

Team

regie Liliane Brakema muziek Corrie van Binsbergen met Sanne den Hartogh, Anna Raadsveld, Jesula Toussaint Visser, Sofiko Nachkebiya en anderen