Storm

LeineRoebana
do 28 apr 20:00 - 21:05
Componist des vaderlands maakt muziek voor zes dansers, luit en klarinet
  • 28 apr
    20:00 - 21:05
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal

STORM is een unieke samenwerking tussen voormalig Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki en choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana; tussen een componist die durft te denken vanuit beweging en choreografen die vorm geven aan klank. Vitale emoties en ordening, dans en muziek ontmoeten elkaar in een storm-achtige voorstelling met zes dansers en drie musici.

Een basklarinet speelt klaaglijk, dan weer fel; een theorbe klinkt als een mandoline in een jazzorkest, de contrabas wordt welluidend beroerd door een blauwogige danseres, of nee toch een musicus. 

LeineRoebana staat bekend om haar cross-disciplinaire producties waarin dans en muziek samensmelten tot één geheel. Calliope Tsoupaki laat zich in haar werk beïnvloeden door zowel oude als hedendaagse muziek; Westerse compositietechnieken en de traditionele klanken uit Griekenland en het Midden-Oosten. Haar muziek kenmerkt zich door haar melodische karakter, warm geluid en emotionele kwaliteit. 

STORM klinkt dreigend, maar dans en muziek zijn intiem, als een bezwering van de storm. Klank en beweging roepen een echo op van oude Griekse volksfeesten, afwisselend ritueel en emotioneel. Elementen als cirkelbewegingen, ingehouden energie als stilte voor de storm en het passionele van de Griekse dans en muziek vormen de basis. Die echo wint aan momentum door de gezamenlijke nieuwe ordeningsprincipes waarmee Calliope Tsoupaki en LeineRoebana dans en muziek doen versmelten. 

STORM is een achtbaan van dans en muziek: van gedragen beweging, iconische gebaren en rituele precisie tot ingehouden en directe emoties uitgevoerd door een jonge cast van zes dansers en musici David Kweksilber op (bas)klarinet, David Mackor op theorbe en Dominique Chabot op contrabas. De jonge modeontwerper Carlijn Veurink voegt daar met haar autonome sculpturale kostuums een laag aan toe.

 

Over LeineRoebana
Het dansgezelschap van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, vervult door haar unieke, eigenzinnige danstaal en werkwijze een geheel eigen plaats in de Nederlandse en internationale danswereld. Het gezelschap staat bekend om het opwindende fysieke dansidioom en de centrale rol van live uitgevoerde muziek in het werk. De producties van LeineRoebana verrassen met bijzondere vervlechtingen van hedendaagse dans, tekst, vormgeving en de meest uiteenlopende muzikale klankkleuren. In de choreografieën ontmoeten kunstenaars uit verschillende culturen, disciplines en achtergronden elkaar en verhouden zich tot de wereld om ons heen. 

Muziek heeft een gelijkwaardige plaats in het werk. Muziek en dans vormen samen één geheel. Eén adem. Een verandering in de dans heeft gevolgen voor de muziek en omgekeerd. Een muzikale gedachte zet zich voort in beweging. Een dansthema wordt muziek. In de gelaagde producties van het gezelschap bewegen zowel dansers als musici. LeineRoebana werkte o.a. met componisten als Tan Dun, Iwan Gunawan en Kate Moore en musici als violiste Liza Ferschtman, gitarist Wiek Hijmans en zangeres Elisabeth Hetherington. Naast producties voor het theater maakt LeineRoebana voorstellingen op speciale locaties zoals LOST INTIMACY (’21) in een voormalig industrieel gebouw of locatievoorstellingen tussen het groen op muziekfestival Wonderfeel en Oerol. Hier vind je meer informarie over LeineRoebana. 

Over Calliope Tsoupaki 
Calliope Tsoupaki deelt met LeineRoebana een voorliefde voor oude én hedendaagse muziek; westerse compositietechnieken en de traditionele klanken uit Griekenland en het Midden-Oosten. In haar werk laat Tsoupaki zich beïnvloeden door al deze aspecten en creëert zo een geheel eigen stijl. Haar muziek wordt gewaardeerd om haar melodische karakter, warm geluid en emotionele kwaliteit. Haar bekendste werk, het oratorium St. Luke’s Passion, combineert de contrasterende werelden van de West-Europese eigentijdse klassieke muziek en de Byzantijnse muziek van Oost-Europa. Ze componeerde ruim 100 werken in vele genres: solo-, orkest- en kamermuziek, vocale muziek, dans- en theatermuziek, opera en oratorium. In het instrumentarium maakt ze vaak gebruik van bijzondere instrumenten zoals qanûn, ney, kemençe, draailier, viola da gamba en panfluit. Calliope heeft zich ontwikkeld tot één van de meest toonaangevende componisten van Nederland en was van 2018-2021 Componist des Vaderlands. Zij ontving in 2021 van het Fonds Podiumkunsten de Matthijs Vermeulenprijs voor haar werk Thin Air. Hier vind je meer informarie over Calliope Tsoupaki.  

Inleiding
Halfuur voorafgaand de voorstelling worden er bijzondere ervaringen tijdens het maakproces en inspiratiebronnen gedeeld en krijg je de mogelijkheid om vragen te stellen aan de choreografen, terwijl de dansers en musici zich op het toneel opwarmen en voorbereiden op de voorstelling. 

Onderdeel van

Persoonlijk publieksonthaal: kom meer te weten over de voorstelling, de muziek en het maakproces tijdens deze gratis inleiding

Voorafgaand aan de voorstelling nodigt LeineRoebana haar publiek uit om kennis te maken met dansers, musici en choreografen voor een bijzondere inleiding in de zaal: een half uur voor aanvang gaan de zaaldeuren open voor het bij het publiek inmiddels zeer geliefde publieksonthaal! 
Bijzondere ervaringen tijdens het maakproces en inspiratiebronnen worden gedeeld en er is de mogelijkheid voor het publiek vragen te stellen aan de choreografen, terwijl de dansers en musici zich op het toneel opwarmen en voorbereiden op de voorstelling. 

Aansluitend op het publieksonthaal begint de voorstelling. 

Recensies

‘(het is) een verademing weer eens dans te beleven waar musici en dansers elkaar op de planken uitdagen, inspireren, aanvullen en aanvuren.’ 

‘Vol overgave deelnemen aan dit gebeuren levert een gevoel van bevrijding op die aanstekelijk werkt op het publiek.’ 

‘Muziek en dans opereren, zoals te verwachten bij LeineRoebana, autonoom én tezamen.’  Theaterkrant

- ‘De stormachtige uitbarstingen van individuele dansers geven de nieuwe choreografie van LeineRoebana een aangename aardse warmte. In Calliope Tsoupaki’s compositie klinkt Griekenland door.’ 

- ‘In hun dans Storm is die cirkel in al zijn symbolische en rituele kracht juist gethematiseerd. Ook in de fascinerende muziek van componist Calliope Tsoupaki cirkelt het.’  

- ‘Binnen de groep is ruimte voor zelfexpressie en emoties. Met woeste kreten spurten individuele dansers soms door de ruimte of wervelen ze zich in versnellend tempo in een roes.’  NRC ★★★

- ‘ De abstracte danstaal van LeineRoebana geeft de Griekse dansfolklore extra diepgang’ 

- Het muziekstuk dat Calliope Tsoupaki, Componist des Vaderlands van 2018 tot 2021, voor de dansvoorstelling Storm componeerde, bevat flink wat dynamische verrassingen.

- ‘Opzwepende rondedansen jagen de dansers voort in een bewegingsstorm die opsteekt en weer gaat liggen.’

-‘In het oude Griekenland werd er gedanst om dichter bij de goden te komen. Later kregen de dansen een sociale betekenis. LeineRoebana lijkt beide waarden te verbinden én naar een universeel plan te willen tillen.’ Trouw ★★★★

Team

Concept en choreografie Andrea Leine, Harijono Roebana Compositie Calliope Tsoupaki Dans Andrea Pisano, Timon De Ridder, Aika Goto, Kris Mohammed Adem, Benedita Crispiniano, Margarida Constantino Musici David Kweksilber ((bas) klarinet), David Mackor (theorbe), Dominique Chabot (contrabas) Kostuums Carlijn Veurink Lichtontwerp Jeroen Smith Toneelbeeld Andrea Leine, Harijono Roebana en Jeroen Smith