Filip Van Roe
Filip Van Roe

3S

Eastman / Sidi Larbi Cherkaoui
za 7 jan - zo 8 jan
“When the planet is in pain, we are in pain.”

Wellicht hebben we nog nooit zoveel tijd met onszelf doorgebracht. Ongetwijfeld zijn we al decennia lang niet meer zo standvastig geweest, zo gebonden aan onze directe omgeving.

In 2013 benadrukte Sidi Larbi Cherkaoui verschillende schakeringen van het paar als dyade, als een essentiële eenheid van het leven, in 4D, zijn suite van duetten. Nu, met 3S, richt hij zijn blik op het afgezonderde individu: eenzaam en toch onvermijdelijk verbonden met de wereld, aan de eigenheid en universaliteit van de habitats die ons voeden, in gevaar brengen en definiëren.

In 3S werkt Cherkaoui met drie vertrouwde dansers: Nicola Leahey, Kazutomi "Tsuki" Kozuki en Jean Michel Sinisterra Munoz, die voorheen danste bij Göteborgs Operans Danskompani, waar hij deel uitmaakte van Icon. Alle drie trekken ze onzichtbare lijnen tussen de landen waar ze vandaan komen - respectievelijk Australië, Japan en Colombia - en vormen zo een gigantische driehoek over de hele planeet, waarvan de hoeken ver uit elkaar liggen, maar waarvan de medianen ons allemaal raken. En dat geldt ook voor de thema's die ze in hun solo's behandelen.

Nicola Leahey uit zich via de krachtige teksten van de overleden dichteres Alice Eather, die spreekt over de doelgerichte wandaden van multinationals in oeroude bossen, een erfenis van de koloniale onderdrukking van Aboriginals.

Kazutomi Kozuki roept zowel individuele als collectieve trauma's op over een nucleaire ramp, over de schade die het aanricht aan mens en land, over de zichtbare en onzichtbare wonden die niet genezen.

Jean Michel Sinisterra Munoz toont weerspiegelingen van de guerrillaoorlog in Colombia - waarbij de allerjongsten als strijders ingezet werden - in het geweld van de burgeroorlog in Syrië.

Zangeressen Ghalia Benali, Patrizia Bovi en Tsubasa Hori voegen zich bij de dansers om een stem te geven aan de diepte van menselijke eenzaamheid en verdriet, maar ook om het te doorbreken. De beelden van filmmaakster Sabine Groenewegen fungeren als portalen die elementen uit de buitenwereld naar het podium overbrengen, of andersom?

Team

Concept and regie Sidi Larbi Cherkaoui Choreografie Sidi Larbi Cherkaoui Bewegend beeld Sabine Groenewegen Musicale compositie en arrangement Ghalia Benali, Patrizia Bovi, Sidi Larbi Cherkaoui, Karsten Fundal, Tsubasa Hori Geluidsontwerp Sabine Groenewegen Dans Kazutomi “Tsuki” Kozuki, Nicola Leahey, Jean Michel Sinisterra Munoz Live Muziek Ghalia Benali, Patrizia Bovi, Tsubasa Hori, Kazutomi “Tsuki” Kozuki Live Video Shawn Fitzgerald Ahern Dramaturgie Timmy De Laet Tekst Ryūnosuke Akutagawa, Arwa Damon (CNN), Alice Eather Licht Krispijn Schuyesmans Kostuumontwerp Veerle Van den Wouwer Toneelmeester Patrick “Sharp” Vanderhaegen Technici Wouter de Groot, Maxime Guislain, Elric Reinartz, Krispijn Schuyesmans Productie Eastman In opdracht van TorinoDanza Festival, Teatro Stabile di Torino-Teatro Nazionale Copyright video © GREENPEACE © SONUMA-RTBF archive images Thanks to Karthika Naïr, Katrina Channells, Anna Sato, Michael Eather, Noni Eather, Grace Eather, Darius Devas (Being Films), Akihide Oishi (Iwakubi Onidaiko), Rintaro Murayama (Iwakubi Onidaiko) Met de steun van BNP Paribas Foundation, the Flemish authorities and the Tax Shelter of the Federal Belgian government. Eastman is in residentie bij deSingel International Arts Campus, Antwerp.