All the perfumes of Arabia

NITE / Schauspiel Hannover / Asko Schonberg Ensemble / Slagwerk Den Haag
di 28 mrt - do 30 mrt
Hoe kijken Oost en West naar elkaar

Geïnspireerd op Edward Saids boek Oriëntalisme maakt Guy Weizman, in samenwerking met Schauspiel Hannover, een grote interdisciplinaire voorstelling over hoe Oost en West op dit moment naar elkaar kijken. 

In 1978 scheef de Palestijns-Amerikaanse hoogleraar Edward Said het invloedrijke boek Oriëntalisme. Uitgangspunt van het boek is dat de romantisch-kolonialistische blik waarmee het Westen naar het Oosten – het Midden-Oosten en Azië – kijkt, invloed heeft op de manier waarop het Westen die gebieden behandeld en bestudeerd. Die blik wordt versterkt door culturele uitingen als films, theater en literatuur, waarin een exotisch, niet bestaand Oosten wordt geconstrueerd dat sensueel, primitief, irrationeel en ‘onverlicht’ is. Een witte bril, zegt Said, beperkt zo de blik waarmee vanuit het Westen naar het Oosten wordt gekeken. Saids boek was van grote invloed op het denken over hoe het kolonialisme, zelfs na het einde van de koloniën het westerse denken beïnvloed, maar ook invloed heeft op hoe het ‘Oosten’ naar zichzelf kijkt.

Geïnspireerd op Saids boek maakt Guy Weizman, in samenwerking met Schauspiel Hannover, een grote interdisciplinaire voorstelling over hoe Oost en West op dit moment naar elkaar kijken. Kijken we nog steeds door koloniale ogen naar de Ander? En wat vindt die Ander daar dan van? Is er een brug te slaan tussen culturen, zonder dat die eindigt in onbegrip of culturele toe-eigening? Waar eindigt nieuwsgierigheid en begint exotisme?  Staat political correctness onderlinge discussie niet teveel in de weg? En wat is eigenlijk het nut van vijftig soorten matige humus in de schappen van de Albert Heijn?

Tijdens het repetitieproces zijn zowel de Mauritaanse schrijver Mohammedou Ould Slahi als de Nederlandse schrijver Rik van den Bos in het repetitielokaal aanwezig. En ook de acteurs en dansers zijn uit verschillende culturen uit Oost en West afkomstig. Zo ontstaat een interdisciplinaire dialoog waarin verschillende perspectieven met elkaar in gesprek gaan, botsen en versmelten. En die aan de aan de toeschouwer de vraag stelt: met welke blik kijk jij naar de Ander en zijn plek in de wereld?

De voorstelling wordt heel interdisciplinair en er zal ongetwijfeld weer in veel talen gesproken worden en dus zijn er boventitels aanwezig. Daarmee  is de voorstelling ook heel geschikt voor mensen die geen Nederlands spreken. 

Onderdeel van:
Boek op de planken

Team

Regie: Guy Weizman
Choreografie: Roni Haver
Tekst: Mohammedou Ould Slahi & Rik van den Bos & Fatemeh Ekhtesari
Cast: Sarah Janneh, Sanne den Hartogh, Anja Herden, Bien de Moor, Igor Podsiadly, Jésula Toussaint Visser, Tamer Nafar, en anderen.
Met live muziek door Asko Schonberg Ensemble en Slagwerk den Haag
Decor: Ascon de Nijs
Kostuums: Maison the Faux