John en Gena

Theater Rotterdam: Wunderbaum
vr 28 apr - zo 30 apr
Een anti-Hollywood-tragikomedie over het werk en leven van het filmmakerskoppel John Cassavetes en Gena Rowlands

Vanaf eind jaren ‘60 tot halverwege de jaren ‘80 schopten John en Gena tegen de Hollywoodcultus. Hun werk balanceerde op de grens tussen fictie en realiteit met hun persoonlijke leven als grootste inspiratiebron.

 Films werden in hun huiskamer opgenomen en zelfs de kinderen speelden mee. Met het ouder worden veranderden de onderwerpen. Stond in het begin professioneel succes centraal, later lag de focus op de zoektocht naar zingeving en geluk. De melancholieke films tonen de schaduwzijde van The American Dream. Maar ondanks alle tegenslagen blijven de personages hardnekkig op zoek naar betekenis.

Twee generaties acteurs met een (Jong) Hollandia verleden, Elsie de Brauw en Bert Luppes, Wine Dierickx en Matijs Jansen, storten zich in deze voorstelling op het werk en leven van John en Gena. De spelers spiegelen het kunstenaarschap van Cassavetes en Rowlands aan hun eigen levens als theatermakers, waarbij de grens tussen fictie en realiteit bewust vaag blijft. Welke rol speelt succes, liefde, intimiteit, werk en ouder worden voor de verschillende generaties? Dit alles in de ruwe, radicale stijl die de films kenmerkt en zo mooi laat zien dat het leven zelf bigger-than-life kan zijn.

Team

Spel Elsie de Brauw, Bert Luppes, Wine Dierickx en Matijs Jansen Regie Lizzy Timmers Vormgeving Maarten van Otterdijk