Yy

De Poezieboys
vr 11 nov en za 12 nov
Yy is een plek waar de dingen geen nut hebben, waarin kunst geen nut heeft, waarin we niet efficiënt willen zijn en we niet willen presteren, Yy is er voor ons allemaal!

WELKOM BIJ Yy!
He Oe? Er staat toch Yy?
Ja, maar je zegt Oe.
Hoezo dan??
‘Y’ is de letter ‘Oe’ in het Russisch.
O. Is het dan ook Termopoelee?
Nee.
Nee?
Naja... WELKOM!
WELKOM BIJ Yy!

De Poezieboys vinden dat de wereld wel wat meer poëzie kan gebruiken en pleiten voor uitverkochte, dampende zalen voor de dichtkunst. In Yy vieren ze het leven en werk van dichter en cultheld Daniil Charms en zijn absurdistische kunstgroep de Oeberioe.

Wij van de Poezieboys heten u van harte welkom bij Yy. Yy of ‘Eer de nagedachtenis aan de slag bij Thermopylae' is een bacchanaal aan gedichten, redevoeringen, paradoxen, ontdekkingen, mogelijkheden, gehoest, voorspellingen, een hinderlaag van genieën, lachen, huilen en politiek. Yy is een plek waar de dingen geen nut hebben. Waarin kunst geen nut heeft. Waarin we niet efficiënt zijn en we niet willen
presteren. Bij Yy moet u alles vergeten wat u in alle andere theaters gewend bent te zien en te doen. Yy is een plek voor ons allemaal! Dresscode: flamboyant. Maakt u zich geen zorgen, u wordt met een volle buik thuisgebracht en hoeft geen zwemkleding mee te nemen. LANG LEVEN Yy! HULDE AAN Yy! WELKOM BIJ Yy!

Over de makers 
In 1966 komen op uitnodiging van Simon Vinkenoog handenvol dichters bijeen in Carré. Hun maaltijd: een halve kip en een joint. Deze dichters, waaronder een debuterende Jules Deelder, Johnny the Selfkicker en Vinkenoog zelf traden op voor een dampend, joelend en stijf uitverkocht Carré. Jos Nargy en Joep Hendrikx vragen zich af waarom een dergelijke avond tegenwoordig haast ondenkbaar lijkt. De poëzie verdient beter vinden zij; En ze richtten de Poezieboys op.

Jos en Joep maakten voorstellingen over Allen Ginsberg, Simon Vinkenoog en Fritzi Harmsen van Beek die onder andere te zien waren op theaterfestival De Parade en in verschillende theaters. Ook organiseerden ze poëzieavonden met jonge (levende!) dichters en richten ze de Poeziebar op. Samen brengen zij de beste poëzie van oude stoffige dichters én van dit moment, geïnspireerd op die ene legendarische avond in Carré. En natuurlijk met als doel: uitverkochte, dampende en joelende zalen voor de poëzie! Want de wereld kan wel weer wat Rock & Roll & Poëzie gebruiken.

Bekijk onze thema's

Team

Concept en Spel Jos Nargy en Joep Hendrikx Regie Elias de Bruyne Muziek Nick Feenstra Vormgeving Sjaan Hofstede en Pleun Verhees o.b.v. Geartsje van der Zee Lichtontwerp Robin van den Berg Uitvoerend Technicus Dario Giustarini Productie Maaike Kuijken Tekst stage Wietse Leenders Zakelijke leiding Nadine van Pinxteren 

Yy wordt gemaakt met steun van De Coproducers en Het Lira Fonds Met dank aan Het Nationale Theater