True Life

Kalpanarts
wo 23 nov 20:15 - 21:30
  • 23 nov
    20:15 - 21:30
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

“Voor wat is geboren, is de dood zeker, en voor de doden is de geboorte zeker. Dus treur niet om iets dat onvermijdelijk is.” – Bhagavad Gita (invloedrijk Hindoe geschrift)

De wijze waarop de mens omgaat met de dood zegt ook iets over hoe hij leeft. Hoe men het onoverkomelijke einde in de ogen kijkt verschilt per cultuur, land en generatie. In diverse culturen wordt de dood verweven met het dagelijks leven. In begrafenis- en rouwrituelen is er naast verdriet ruimte om het leven te vieren. Daarmee wordt deze minder angstaanjagend. 

In True Life onderzoekt Kalpanarts de relatie tot het leven en de dood. Hindoe verzen, de god Shiva en Indiase filosofie zijn inspiratiebronnen. Ook zullen rituelen rondom de dood en de doden voorbijkomen, zoals de crematierituelen aan de heilige rivier de Ganges, de Dag van de Doden in Mexico (Dia de los Muertos) en de Orleans Jazz Funerals. In het onderzoek worden de persoonlijke ervaringen en overtuigingen van de performers met hun verschillende cultuurachtergronden, meegenomen. Naast zes dansers staat de getalenteerde Shishani Vranckx op het podium (zang & gitaar).

Dance on Mute: ook toegankelijk voor doven en slechthorenden
De voorstelling True Life is onderdeel van het initiatief van Kalpanarts om haar voorstellingen structureel meer en beter toegankelijk te maken voor geïnteresseerden binnen de groep doven en slechthorenden. Tijdens deze voorstelling zal techniek worden ingezet om muziek ook via andere zintuigen dan het gehoor te kunnen ervaren. 
Het gebruiken van fysieke trillingen in combinatie met energiek voetenwerk vanuit de Indiase Klassieke dans, zijn kenmerkend voor de dansers van Kalpanarts. Klanken en geluidsfrequenties zullen voelbaar worden gemaakt het door gebruik van Woojers. De riemen (Woojers) kunnen de geluidsfrequenties omzetten in voelbare trilling. Na de voorstelling is er een kort nagesprek met de choreograaf. Hierbij is een gebarentolk aanwezig.

Dus: Ben je doof of slechthorend meld je dan aan via danceonmute@kalpanarts.com zodat er een Woojer gereserveerd kan worden! Beperkt aantal beschikbaar. 

Over Shishani Vranckx 
Shishani is een Belgisch-Namibische singer-songwriter, gitarist en musicoloog. Zij maakt geëngageerde songs. Shishani strijdt voor gelijke rechten waaronder voor queer- en transpersonen. In 2015 zette ze het kwartet The Namibian Tales op. Hiermee brengt ze een ode aan traditionele Namibische muziek. In 2019 richtte ze de all-female band Miss Catharsis op, waarbij de gekleurde vrouw centraal staat. Shishani werd genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst, in de categorie Stimuleringsprijs.

“Horizontale luchtsalto’s en andere urban moves gaan samen met sierlijk gedraaide polsen en roffelende voeten uit de Kathak en Bharatanatyam. Het resultaat is een dynamische dansvorm die theatrale zeggingskracht heeft en mooi is om naar te kijken.” (Trouw)

Kalpanarts is het dansgezelschap van Kalpana Raghuraman (artistiek leider & choreograaf) en Gysèle ter Berg (zakelijk leider & artistic associate). Maatschappelijke en aansprekende onderwerpen dienen als basis. Kalpanarts is een hedendaags dansgezelschap met een kleurrijke cast en achterban. Door Indiase dansvormen samen te brengen met urban- en hedendaagse dans, creëert Kalpanarts een genre overschrijdende danstaal. Als een hartslag is er altijd een sterk ritmisch element aanwezig in het werk. Kenmerkend is het gebruik van voetenwerk, handgebaren en mimiek. 

Team

Choreografie Kalpana Raghuraman Concept Kalpana Raghuraman & Gysèle ter Berg Zakelijk leider & artistic associate Gysèle ter Berg  Dans o.a. Indu Panday, Sooraj Subramaniam, Goda Žukauskaitė Livemuziek Shishani Vranckx (zang & gitaar) Muziekcompositie Simone Giacomini Kostuumontwerp Aziz Bekkaoui Lichtontwerp & toneelbeeld Jeffrey Steenbergen Dramaturgie Vincent Wijlhuizen