Rio Staelens

Ohm

WArd/waRD / Ann Van den Broek
vr 17 feb en za 18 feb
Lichamen in verzet, lichamen in overgave.

Weerstand. Verlies. Actie. Verstilling. Een eenzame strijd. Een pompende en doorlopende herhaling zonder eind. Bewegen wordt dwangmatig vechten om controle te behouden. Weerstand bieden tegen het vluchtige en vergankelijke. Lichamen in verzet, lichamen in overgave.

Het onderwerp ligt Ann Van den Broek na aan het hart en haar interpretatie in Ohm maakt controle en verzet tastbaar in de combinatie van dwingende ritmes en weerbarstige performers. Soortgelijke spanning uit zich in Ann Van den Broeks werk vaak indirect via andere thema’s. In Ohm ligt de focus op het idee van weerstand en stript ze haar werk van bijkomende emoties om de essentie te raken. De dringende stijl houdt de weerstand vast en voelbaar in het hier en nu. Ohm voelt als een tunnel zonder eind. Een geëngageerde en uiteindelijk vernietigende schets.   

Ohm past bij de actualiteit waarin we nu leven. De dualiteit rond opvolgen en verzet, weerstand en verlies, controle en loslaten vraagt opnieuw om aandacht. Voor Van den Broek is deze reprise een moment om te reflecteren op de oorspronkelijke voorstelling. Misschien is er na deze herneming wel een nieuwe noodzaak voor een herinterpretatie van identiteit en authenticiteit. Ligt de balans inmiddels ergens anders?

Ohm is een voorstelling uit 2010 die Ann Van den Broek in opdracht van en in samenwerking met COVER #2 creëerde. Het stuk is gebaseerd op de voorstelling Mijn solo voor Marie (Vernietigd), die de eigenzinnige Belgische choreograaf Marc Vanrunxt in 1997 maakte. Van Den Broek ging met dit materiaal aan de slag en vond haar eigen vorm. Niek Kortekaas ontwierp het toneelbeeld geïnspireerd op het origineel. Arne Van Dongen maakte voor Ohm een nieuwe muziekcompositie en Bernie van Velzen stond in voor het lichtontwerp.

VOORGESPREK | OHM | PREMIERE | 17 FEBRUARI | THEATER ROTTERDAM

Voorafgaand aan de première van Ohm is er een talk met Marc Vanrunxt (Kunst/Werk) en Ann Van den Broek. De twee coryfeeën uit de Belgische dansscene werken regelmatig samen en delen een fascinatie voor het duistere, het repetitieve en ongrijpbare. 

De voorstelling Ohm is twaalf jaar geleden ontstaan als cover van Mijn solo voor Marie (Vernietigd), een stuk dat Marc Vanrunxt in 1997 creëerde voor en met Marie de Corte. Vanrunxt is ‘outside eye’ geweest bij meerdere dansvoorstellingen van Van den Broek, waaronder haar laatste creatie, Joy Enjoy Joy. Ter ere van het 15-jarig bestaan van WArd/waRD maakte Vanrunxt in 2015 de solo Afraid voor Van den Broek, die ze zelf danste tijdens de viering in Theater Rotterdam.

En nu is het tweetal dus terug in Theater Rotterdam. Samen met moderator Dave Schwab, dansprogrammeur bij Theater Rotterdam, reflecteren zij op het choreografisch werk van Van den Broek.

Het voorgesprek is kosteloos bij te wonen in de foyer van het theater. 
Het gesprek start om 19:00 uur.

Over Marc Vanrunxt 

Marc Vanrunxt is als choreograaf en danser een invloedrijk kunstenaar in Vlaanderen en daarbuiten. Hij is onder andere coach van choreograaf Jan Martens, die voorheen ook bij Van den Broek danste. Vanrunxt onderzoekt de grenzen van dans als medium en choreografie als taal, door rekening te houden met de mogelijkheden van het lichaam.

In zijn werk probeert hij begrippen als tijd, ruimte, energie en aanwezigheid te herdefiniëren. Het oeuvre van Vanrunxt werkt rond tegenstellingen als zichtbaar/onzichtbaar en tastbaar/ongrijpbaar. Zijn artistieke woordenschat vindt haar wortels in de punkbeweging en het abstracte expressionisme.

Marc Vanrunxt & Kunst/Werk staan op 2 juni in Theater Rotterdam met de nieuwe creatie hyena hyena.

Inherent aan het kunstenaarschap is dat je de lat altijd weer wat hoger wilt leggen. Als kunstenaar wil je geen comfortabele positie. Stilstand is geen optie.

Ann Van den Broek

Bekijk onze thema's

WE LOVE DANCE

We ademen dans, we zijn dans, we houden van dans.  We breathe dance, we are dance, we love dance. 

Team

Choreografie Ann Van den Broek Performers Jean-Gabriel Maury,Carla Guerra, Kamil Pilarski, Isaiah Selleslagh, Karolina Krynicka (in wisselende samenstelling) Geluidsperformance staalplaat Ann Van den Broek /Karolina Krynicka Muziek Arne Van Dongen Toneelbeeld Niek Kortekaas Lichtontwerp Bernie van Velzen Styling Ann Van den Broek