Stacii Samidin

TR Citizens #10: Akef

From all walks of life
do 22 dec 20:15
Levensverhalen van Rotterdammers
  • 22 dec
    20:15
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Akef (27): activist, ervaringsdeskundige, safe space creator. Met deze Citizen kunnen we inmiddels spreken van een mini-jubileum! Als 10e Citizen vormt Akefs levensverhaal het middelpunt van de aanstaande editie op 22 december. “De veiligheid van de onderdrukte gaat boven het comfort van een ander. Dat maakt dat mensen mij snel in vertrouwen nemen.”

Een grote passie om tegen onrecht te strijden, is wat Akef kenmerkt. Hij heeft dan ook uitgesproken meningen, over gender bijvoorbeeld. Volgens hem zijn er net zo veel genders als dat er mensen zijn. Zelf is hij naar eigen zeggen visibly queer. Een speciale coming-out had hij niet: met wie hij zijn leven deelt, moet geen punt zijn, vindt hij. Met dit in zijn achterhoofd creëert Akef op actieve wijze safe spaces, in zijn privéleven en op zijn werk. Voor zichzelf, maar vooral voor anderen. 

Misschien komt het ook omdat Akefs gezin vlak voor zijn geboorte uit Afghanistan vluchtte, weg van de oorlog daar. Akef kent het verhaal van zijn ouders niet helemaal, hier en daar verzamelde hij flarden die hem uiteindelijk vormen tot de activist die hij vandaag is. Als lid van politieke partij BIJ1 eist hij gerechtigheid voor hen die niet voor zichzelf op kunnen komen.

“Er zijn zoveel manieren om actie te voeren voor zichzelf of de mensen om zich heen. Binnen hun familie, hun werk, een zorgsysteem. Dit zijn dingen waar ik veel over nadenk. Iedereen heeft een rol, binnen het verbeteren van het systeem. Ik wil laten zien dat activisten niet een speciale groep mensen is die met banners ergens staat, we zijn het allemaal. En we hebben allemaal meer kracht dan we denken.”

Eigenlijk, zegt Akef, zijn mensen activistischer dan ze denken. Bang voor een activist-burnout is hij niet, want “ik voel me gelukkig als ik mijn tijd en privileges inzet om de wereld iets beter achter te laten voor minimaal 1 iemand”. 

Onderdeel van:
TR Citizens

Met TR Citizens maken programmamakers Chelsea Pachito, Hanina Ajarai en Sheree Lenting een deep dive in het levensverhaal van willekeurige Rotterdammers. Aan de hand van thema’s uit het levensverhaal cureren zij een programma met bijdragen van (inter) nationale kunstenaars. Muziek, dans, spoken word, film, beeldende kunst en meer: het komt allemaal voorbij tijdens TR Citizens.