Into the Open + Smudged

Voetvolk / Smudged
do 29 dec 20:00 - 22:00
Dance meets concert, dat is de belofte van Into The Open. Gevolgd door een after show van Rotterdamse chaosformatie Smudged. Trakteer jezelf op een flinke booster energie!
  • 29 dec
    20:00 - 22:00
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote Zaal

Dance meets concert, dat is de belofte van Into The Open.

Voetvolk verwelkomt je voor een wilde, collectieve sprong in het ongewisse. Let’s trance!

Zeven performers belichamen de groove en delen de energie van de muziek. Ze zwepen elkaar op met gepimpte krautrock anno 2022, of het repetitieve van Can gekruist met de high voltage van The Chemical Brothers. Die krautrock vloeit voort uit het explosieve samenspel van DENDERMONDE, de band van Maarten Van Cauwenberghe, Elko Blijweert en Fred Heuvinck.

Choreograaf Lisbeth Gruwez en muzikant Maarten van Cauwenberghe en hun gezelschap Voetvolk bestaan vijftien jaar. Ze leerden elkaar kennen bij Troubleyn, het gezelschap van Jan Fabre waar Gruwez jarenlang danste en Van Cauwenberghe muziek maakte. Het is inmiddels hun twaalfde productie samen en na alle lockdowns voelt het als een bevrijding. Net als in België gebeurde, wordt Into the Open ook in Theater Rotterdam gespeeld met een staand publiek in de Grote Zaal, alsof het een rockconcert is.

De Grote Zaal is voor Lisbeth Gruwez is geen onbekend terrein. Ze danste er eerder in Odysseus. Een zwerver komt thuis. En ook stond ze met Lisbeth Gruwez dances Bob Dylan in Theater Rotterdam. Op het Rotterdamse festival Motel Mozaïque was Into the Open een showstopper.

Maarten van Cauwenberghe: ‘Veel mensen zijn bang voor dans, ze denken dat het ingewikkeld is. Terwijl dans zo dicht bij muziek ligt. Het is gevoel, emotie, suggestie, verbeelding. Anders dan bij een theatertekst, gaat het niet om de ratio, om begrijpen, maar om emotie, om aanvoelen, intuïtie, verbeelding, jezelf openstellen en laten verrassen door iets totaal nieuws. Trakteer jezelf op een flinke booster energie!’

Into the Open is een uniek concept waarin de grens van waar muziek begint en dans eindigt, of andersom, totaal is verdwenen. Met de voorstelling wil Voetvolk bewust grenzen doorbreken en op zoek gaan naar nieuw publiek. Dendermonde, een powertrio gevormd door Maarten Van Cauwenberghe, drummer Frederik Heuvinck en gitarist Elko Blijweert, staat centraal, ondersteund door de vier dansers. Zeven performers belichamen de groove en delen de energie van de muziek. Ze zwepen elkaar op met ‘bodyrock’.

Smudged is een hele lekkere psychedelische trip.

Aanvullend op dit high voltage feestje zal Rotterdamse chaosformatie Smudged met hun kenmerkende groen geschminkte gezichten de after show verzorgen. Door hun vuige mix van energieke garage rock en elektronisch wil je nooit meer stoppen met dansen.

Iedere persoon die met dit collectief te maken heeft gehad kan het navertellen: de waanzin regeert. Ze dwaalde al rond op grote festivals en in smerige kelders, zijn befaamd voor het zoenen van oma's en hun spetterende liveshows. Maar gaan nu ook onze Grote Zaal op hun kop zetten! 

Hun nieuwe self-titled EP 'Smudged' is sinds 11 november te beluisteren en veroorzaakt een wervelwind vanuit je speakers. De chaos regeert maar de muziek is strak. Ben je klaar voor een goede dosis krautrock overgoten met een sausje ondeugende geilheid?

Get ready om te feesten tussen de feestdagen. Door deze energie bom wil je nog lang niet naar huis!

"Een knettergek dansconcert waarbij drie punkmuzikanten en vier losgeslagen performers een wild feestje bouwden. (…) Into the Open is grotesk, absurd en meeslepend, maar op een vrolijke manier: een LSD-trip from heaven."

De Morgen over Into the Open

Team

Into the open

CONCEPT Voetvolk / Lisbeth Gruwez & Maarten Van Cauwenberghe CHOREOGRAFIE Lisbeth Gruwez & performers PERFORMERS Francesca Chiodi Latini, Celine Werkhoven, Artemis Stavridi, Misha Demoustier, Maarten Van Cauwenberghe, Frederik Heuvinck & Elko Blijweert MUZIEK Dendermonde DRAMATURGIE Bart Meuleman REPETITOR Francesca Chiodi Latini LICHTONTWERP Yann Windey KOSTUUMS Voetvolk & Jean-Paul Lespagnard GELUID Bart Van Immerseel PRODUCTIE Astrid De Haes COPRODUCTIE KVS – Koninklijk Vlaamse Theater, Theater Im Pumpenhaus, Dansens Hus Oslo, Vooruit Gent, Ancienne Belgique RESIDENTIES Troubleyn, KVS, NONA, Blikfabriek & Arts centre BUDA