Eindspel van Theater Rotterdam geselecteerd voor Nederlands Theater Festival 2020

De Theater Rotterdam productie Eindspel, in een regie van Erik Whien, is gekozen voor de Officiële Juryselectie van het Nederlands Theater Festival 2020. De bewerking van Samuel Becketts lichtvoetige tragedie is daardoor één van de beste voorstellingen van dit seizoen. Het Nederlands Theater Festival vindt dit jaar plaats van 3 tot en met 13 september in Amsterdam.

Met ruim 10.000 verkochte kaarten en bijzonder lovende recensies van zowel publiek als pers, is nu ook het juryrapport van het NTF uiterst positief over Eindspel: “De enscenering van Eindspel bij Theater Rotterdam toont in alle opzichten pure vakmanschap. Het contrast tussen het ingeleefde spel van Hans Croiset en de fysieke theatertaal van René van ’t Hof, maakt Eindspel tot een prettig meerduidige toneelavond, waar de toeschouwer zich tegelijkertijd aan verbindt als van vervreemdt. Het spel van Cas Enklaar en Elsje de Wijn is op momenten haast beangstigend in zijn gelukzaligheid: niet vaak zagen we zoveel ontkenning op zo weinig vierkante meter. In de voortdurende poging aan het onmogelijke te ontkomen, toont deze voorstelling zich razend actueel en universeel.”

Regisseur Erik Whien is verheugd over de selectie van Eindspel voor het NTF 2020: “Eindspel maken met deze vier spelers was fantastisch. Al vanaf de eerste dag gaven zij het stuk de betekenis die het nodig heeft. Existentieel en grappig en verstild. En steeds ook bleef je naar al die jaren ervaring kijken, naar alle theater-anekdotes, de lange geschiedenis en de vluchtigheid daarvan. Ik ben heel trots op deze groep en de hele crew.”

Naar verwachting is Eindspel volgend jaar weer te zien in de Nederlandse theaters.


Over Eindspel
Vier personages zitten in hun schuilplaats en kunnen daar niet weg. De blinde en verlamde Hamm (Hans Croiset) is afhankelijk van zijn kreupele bediende Clov (René van ’t Hof). De bejaarde ouders van Hamm, Nagg (Cas Enklaar) en Nell (Elsje de Wijn), leven in een vuilnisbak. Het einde is in zicht. Maar zolang het niet zover is, gaan ze door. Ze spelen hun eindspel. En dat is geestiger dan het lijkt. “Niets is grappiger dan het ongeluk”, zegt Nell. Beckett buit dat komische potentieel meesterlijk uit.

 “Hans Croiset en René van ’t Hof zijn fenomenaal in deze lichte, absurde regie van Samuel Becketts Eindspel.” - ★★★★★ de Volkskrant

“Regisseur Erik Whien houdt de voorstelling verrassend licht.” - ★★★★ NRC

“Alle aandacht gaat uit naar de acteurs die met trefzekere precisie hun rollen vertolken.” - ★★★★ De Telegraaf

“En met spelregie kan Erik Whien gelukkig wel uit de voeten. Zijn versie van Eindspel onderscheidt zich door de speelsheid van de acteurs, die de in potentie loodzware tekst van een enorme gelaagdheid voorzien door deels tegen de tekst in te spelen.” - Theaterkrant


Lees het digital magazine voor meer informatie over Eindspel via https://magazines.theaterrotterdam.nl/eindspel/