Theater Rotterdam pakt de schouwburg in voor dialoog met de stad

Wie de afgelopen dagen over het Schouwburgplein liep, werd verrast door grote houten platen tegen de gevel van TR Schouwburg. Theater Rotterdam heeft delen van het gebouw zowel binnen als buiten ingepakt en nodigt de stad uit voor een dialoog. Onder de vraag ’What’s on your mind’ worden op de gevelplaten sinds deze week allerlei gedachten, vragen en tekeningen achtergelaten. Tijdens de Openingsweek vanaf 2 september gaat de Rotterdamse street art kunstenaar Stephan Bontje aan de slag om deze platen van zijn werk te voorzien. Hij gebruikt de input van de Rotterdammers als inspiratie. 


TR stelt de komende maanden verschillende vragen aan de stad. De eerste vraag waar mensen op kunnen reageren via de gevelplaten is: “What’s on your mind?” In het najaar wordt deze vorm herhaald, door nieuwe panelen tegen de wand te schroeven en de stad opnieuw uit te nodigen om te reageren op een centrale vraag. Ook dan werkt TR samen met een lokale graffitikunstenaar om dit als inspiratie te gebruiken voor een nieuw kunstwerk. In december pakt TR het gebouw uit en markeert daarmee het begin van een nieuw kunstenplan. Met de kunstwerken die in de loop van de maanden worden gemaakt, gaat TR iets bijzonders doen. Dat blijft voor nu een verrassing. 

Naast het produceren en programmeren van voorstellingen, wil Theater Rotterdam onder artistieke leiding van Alida Dors dit najaar meer dan ooit de dialoog met de stad opzoeken. De kern van Theater Rotterdam bestaat uit een breed palet aan makers die meerdere stemmen in het theater laten horen. TR wil ook ruimte bieden aan de meerstemmigheid van de stad en als eerste grote gebaar kan iedereen nu zijn of haar stem achterlaten op de gevel van het gebouw en op die manier met het theater in dialoog gaan.

Alida Dors, artistiek leider TR: “Samen met het publiek gaan we op pad, en verkennen we de mogelijkheden van ons huis, en van het theater. Dit alles in dialoog met de stad.”

Dit concept werd opgezet in samenwerking met Marijn Alexander de Jong van URLAND en is tot stand gekomen met hulp van Hiphop In Je Smoel (HIJS).

Theater Rotterdam vanaf september open
Vanaf september is TR back on track met een alternatieve programmering voor het najaar van 2020. Samen met de vaste makers en andere gezelschappen, festivals en makers ontwikkelt de organisatie onder leiding van Alida Dors de speciale serie Tracks. Theatermakers nemen je wekelijks mee op hun eigen spoor, waarbij elke ruimte, hoek, gang of trap een podium kan zijn. Naast de Tracks staan er ook reguliere voorstellingen op het programma. Meer info