Alida Dors in gesprek met Caterine Baeten

Temidden van een moeizame fusie en een plotselinge lockdown startte Alida Dors als nieuwe artistiek leider van Theater Rotterdam. Caterine Baeten (Vers Beton) sprak haar over machtsposities, de waarde van een hiphopachtergrond en structurele verandering in de theaterprogrammering.

“Het was niet per se mijn ambitie om artistiek leider van Theater Rotterdam te worden. Als de vacature online had gestaan, weet ik niet zeker of ik zou hebben gesolliciteerd”, zegt Alida Dors, de nieuwe artistiek leider van Theater Rotterdam over haar nieuwe baan. “Maar ik ben superblij dat het op mijn pad gekomen is. Nu heb ik een tool in handen waarmee ik kan bijdragen aan de ontwikkeling van wat theater kán zijn.” 

Er staat Dors een flinke klus te wachten. Want na de fusie tussen Ro Theater, Productiehuis Rotterdam en Rotterdamse Schouwburg in 2017, kampte Theater Rotterdam met organisatorische problemen en onvrede bij de makers. Het zorgde voor veel wisselingen in met name de directie- en managementfuncties. Is Alida Dors de saviour die alles op gaat lossen? 

Als maker was ze al enige jaren bij het Theater Rotterdam betrokken. Dors is oprichter en choreograaf van hiphop dansgezelschap BackBone en daarnaast artistiek leider van hiphopbeweging Solid Ground Movement. 

Lees het volledige artikel op Vers Beton