Alida Dors genomineerd voor prestigieuze Zwaan

Tijdens de Avond van de Nederlandse Dans op donderdag 1 oktober werd bekendgemaakt dat Or die trying van Alida Dors is genomineerd voor de VSCD Dansprijs ‘de Zwaan’ voor de ‘meest indrukwekkende dansproductie’. Dors maakte deze voorstelling in 2019 met haar gezelschap BackBone, in co-productie met Theater Rotterdam en tanzhaus nrw. 

De Zwanen zijn de belangrijkste dansprijzen van Nederland. Andere genomineerden in de categorie ‘meest indrukwekkende dansproductie’ zijn: Memory Loss (Ann Van den Broek / Stichting WArd/waRD / Theater Rotterdam) en 8:Metamorphosis (Nicole Beutler / NBProjects). 

De genomineerden werden bekendgemaakt tijdens een uitzending van De Avond van de Nederlandse Dans, de opening van het Festival de Nederlandse Dansdagen dat dit jaar volledig digitaal te volgen is. 

“Zeer relevante en aangrijpende voorstelling”
Alida Dors heeft met Or die trying een interdisciplinaire dance chronicle met invloeden uit hiphop en moderne dans gemaakt, waarin dansers en thaiboksers het gevecht aangaan met hun eigen grenzen. In het spanningsveld van ambitie, verwachtingen, zelfdiscipline en zelfdestructie, zoeken zij hun eigen weg. Volgens het juryrapport is Or die trying een voorstelling “waarin op intelligente en intrigerende wijze thema’s als wilskracht en doorzettingsvermogen over het voetlicht worden gebracht”. Ook roemt de jury de relevantie van de voorstelling: “Mede door de korte filmbeelden van haar vader wordt de persoonlijke urgentie van choreograaf Alida Dors voelbaar. Incasseren en nooit opgeven, door de generaties heen, Dors heeft met Or die trying wederom een zeer relevante en aangrijpende voorstelling gemaakt.”

Alida Dors is sinds april 2020 artistiek leider van Theater Rotterdam, waar ze tegelijkertijd als maker actief is. Ze is trots dat haar voorstelling Or die trying is genomineerd. Alida Dors: “Ik ben blij met deze erkenning. Or die trying toont een basishouding waar ik in geloof. De voorstelling viert de kracht van de lerende mens. Dat dit juist nu wordt gezien, sterkt me. Ik ben blij dat mijn werk en mijn visie gevoeld wordt. En vind het tegelijkertijd geweldig dat vrouwelijke dansmakers Ann Van den Broek en Nicole Beutler de andere genomineerden zijn.”

Prijsuitreiking in 2021
Door het abrupte einde van het theaterseizoen 2019/2020, heeft de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), in samenspraak met de dansjury en het Festival de Nederlandse Dansdagen, besloten om de VCSD Dansprijzen dit jaar niet uit te reiken. De genomineerden die dit jaar zijn bekendgemaakt dingen mee naar de prijzen die in 2021 worden uitgereikt.