René van ’t Hof genomineerd voor Louis d’Or 2020 & 2021

Acteur René van ’t Hof is genomineerd voor de Louis d’Or 2020 & 2021, voor zijn rol in Eindspel van Theater Rotterdam en regisseur Erik Whien. De Louis d’Or is de prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol en wordt dit jaar op 11 september 2021 tijdens het Gala van het Nederlands Theater uitgereikt. 

Nominaties Toneelprijzen 2020 & 2021
Vorige week maakte de Nederlandse Toneeljury de nominaties voor de VSCD Toneelprijzen bekend, waaronder de Louis d’Or 2020 & 2021. De VSCD reikte in 2020 vanwege de coronacrisis geen theaterprijzen uit, maar de Nederlandse Toneeljury maakte wél over het seizoen 2019/2020 haar nominaties bekend. Dit jaar zijn daar de nominaties van 2021 bijgevoegd. De uitreiking van de prijzen over twee seizoenen vindt plaats op zaterdag 11 september 2021 tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam. 

De genomineerden voor de Louis d’Or 2020 & 2021 zijn:

  • René van ’t Hof (2020) voor zijn rol in Eindspel | Theater Rotterdam
  • Emmanuel Ohene Boafo (2021) voor zijn rol in Sea Wall | Het Nationale Theater
  • Bram Coopmans (2021) voor zijn rol in Tom Pain | Het Nationale Theater
  • Hans Kesting (2021) voor zijn rol in Wie heeft mijn vader vermoord | Internationaal Theater Amsterdam & deSingel Antwerpen
  • Victor IJdens, Jesse Mensah, Felix Schellekens, Romijn Scholten (2020) voor hun rol in Weg met Eddy Bellegueule | Toneelschuur Producties

Over René van ’t Hof
René van ’t Hof (Rotterdam, 1956) acteert sinds 1980. Hij volgde de Mimeopleiding in Amsterdam, speelde tien jaar bij Toneelgroep Carrousel, en was in 1989 een van de oprichters van Carver, waar hij veertien jaar aan verbonden was. Van ’t Hof speelde ook bij gezelschappen als OT, het Ro Theater en Kassys. In 2007 ontving hij de VSCD Mimeprijs voor zijn rol in de voorstelling Vallende Ster van Onafhankelijk Toneel. René van ’t Hof heeft ook een film- en televisiecarrière. Grote bekendheid verwierf hij met zijn rol als Kees Flodder in de films Flodder en Flodder in Amerika!

De Nederlandse Toneeljury over René van ’t Hof in Eindspel:
“Van ’t Hof toont iemand die tegelijkertijd wil blijven en wil weggaan. De kleinste bewegingen betekenen bij hem een aardverschuiving in de voorstelling. Hij doet bijna het onmogelijke: hij verenigt het onbedaarlijk komische en het onnoemlijk treurige met elkaar.”

Erik Whien over René van ’t Hof:
“Met René aan een tekst van Beckett werken is een feest, het personage uit Eindspel past hem ook als een jas. René geeft hem precies de juiste tragiek en lichtheid. Ik ben heel erg trots op hem en deze nominatie.”

Over Eindspel
Vier personages zitten in hun schuilplaats en kunnen daar niet weg. De blinde en verlamde Hamm (Hans Croiset) is afhankelijk van zijn kreupele bediende Clov (René van ’t Hof). De bejaarde ouders van Hamm, Nagg (Cas Enklaar) en Nell (Elsje de Wijn), leven in een vuilnisbak. Het einde is in zicht. Maar zolang het niet zover is, gaan ze door. Ze spelen hun eindspel. En dat is geestiger dan het lijkt. 
Eindspel was vorig jaar geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2020. Daarmee is de bewerking van Samuel Becketts lichtvoetige tragedie één van de beste voorstellingen van theaterseizoen 19-20. 

In seizoen 21-22 komt Eindspel terug, van zaterdag 4 tot en met maandag 6 juni staat de voorstelling exclusief in Theater Rotterdam Schouwburg.