Verdieping bij voorstellingen

Rondom voorstellingen van makers van Theater Rotterdam worden extra programma's ontwikkeld. Op deze pagina lees je wat we maakten rondom voorstellingen van afgelopen jaren. 

Seizoen 24/25

Inleiding & installatie black history

The Story of Travis, een indrukwekkend familieverhaal over de Amerikaanse Travis die terugkijkt op zijn leven. Hoe is het om als enige hoop van je familie de wereld ingezonden te worden?  

Bij deze voorstelling is een inleiding ontwikkeld van 30 minuten. Een verteller geeft historische context, over een onderbelicht stuk uit onze geschiedenis, aan de voorstelling.

Deze inleiding is vormgegeven in samenwerking met Well Made Productions & The Black Archives, het unieke en historische archief waar men terecht kan voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht zijn.  
 
Interesse?

  • Voor publiek wordt de inleiding inclusief lunch verzorgd tijdens onze matineevoorstellingen op 29 december ‘24 & 19 januari ‘25
  • Tourtheaters kunnen de inleiding afnemen voor €225,- per avond, neem contact op.

Meereizende interactieve installatie in de foyers 
In samenwerking met The Black Archives krijg je via archiefbeelden en korte verhalen black history mee, een missend hoofdstuk in veel geschiedenisboeken. In de foyer van de theaters -ook op tournee- staat een audiovisuele installatie die publiek zelf kan bedienen. De geschiedenisfragmenten worden gecombineerd met verhalen van Romana Vrede (regisseur) & Alida Dors (choreograaf) over het maakproces van deze voorstelling. Er zal een publiekshost aanwezig zijn om in gesprek te gaan. 

Meer informatie

Seizoen 23/24

Video-expo bij Saboteurs van Mathieu Wijdeven

Tijdens Saboteurs, de nieuwste voorstelling van Mathieu Wijdeven, reist een contextinstallatie mee voor publiek op tour. Bezoekers mogen deze zelf bedienen en ontdekken daarmee aan de hand van geëxposeerde objecten en video’s meer over Mathieu als maker en mens. 

Bekijk hier de video's

Bijzondere fragmenten uit A Case for the Existence of God van Erik Whien

Aan de acteurs Bram Suijker & Emmanuel Ohene Boafo en regisseur Erik Whien van A Case for the Existence of God is gevraagd welke passages uit het script voor hen bijzonder zijn. In onderstaande beelden zie je hun werkscripts, lezen zij hun gekozen stukken voor en vertellen zij waarom het hen persoonlijk aanspreekt. 

Fragmenten bekijken

Inleiding Slachthuis Vijf van Erik Whien

Voorafgaand aan deze voorstelling verzorgden wij een inleiding, gegeven door regisseur, docent en schrijver Gilles Groot. Tijdens deze inleiding gaat Gilles breder breder in op het macabre, hilarische en troostende werk: Slachthuis Vijf geschreven door Kurt Vonnegut en ontrafelt een van de meest indrukkende anti-oorlog boeken uit de geschiedenis. 
  
Over Slachthuis vijf 
In 1969, als de Vietnam-oorlog in volle gang is, publiceert Kurt Vonnegut op 47-jarige leeftijd Slachthuis Vijf. Hij schrijft over de trauma’s die hij meemaakte tijdens WO II, over het bombardement op Dresden wat hij overleefde, over zijn belevingen op de planeet Tralfamodore en over een man die wordt doodgeschoten omdat hij een theepot heeft gestolen. 

Artwork geïnspireerd op Closed Eyes van Alida Dors

Illustrator AMBIGOU (Amber Rahantoknam) dook in de controversiele geschiedenis van het Brokopondomeer in Suriname. Ze bezocht repetities van de voorstelling Closed Eyes die Alida hierover maakte naar aanleiding van haar persoonlijke reizen naar Suriname en familieverhalen.

De informatie en indrukken die Amber vervolgens opdeed is vertaald naar een artwork. Voor aan je muur, om zelf in te kleuren of in het klaslokaal. 

download artwork

Seizoen 22/23

Zintuiglijke installatie bij Not All Is Lost van Davy Pieters

Bij de voorstelling woordloze voorstelling Not All Is Lost van Davy Pieters is een contextprogramma ontwikkeld dat niet gaat over woorden maar over zintuiglijkheid. Op een spelkaart staan vragen over gevoelens van de mens, dier en natuur. Publiek kan hierbij stil staan en hierover in gesprek gaan met een ander. Zodra zij een antwoord op de vraag hebben gevonden, geven zij dit antwoord vorm in klei (representeert het contact met de aarde).  

Get In Touch 
Met deze publieksinstallatie geef je dus geen woorden aan wat je ziet of denkt maar voel en verbeeld je het met je handen. De aanraking van publiek met de installatie activeert geluid, soundscapes uit de voorstelling (compositie van natuurgeluid) vullen de ruimte. Met deze dynamische en multimediale installatie werd publiek bij TR en tijdens de tournee op gevoelsniveau voorbereid op de voorstelling Not All Is Lost. Zij konden hun reactie in beeld vastleggen in een gastenboek voor Davy Pieters. 

Primisi van Alida Dors – In gesprek over liefde 

De voorstelling Primisi van choreograaf Alida Dors is een zoektocht naar liefde. De Primisi-crew deelt in video wat liefde voor hen betekent én hoe zij het gezamenlijke maakproces van de voorstelling hebben ervaren.

TR is ook benieuwd naar de liefdestaal en ervaringen van ’t publiek. Daarom reist er een mini Primisi huiskamer mee met de tour. Hier kan publiek de making off-video bekijken en hun persoonlijke antwoorden en reacties op onderstaande vraag met TR delen:

 

Guerrilla sets bij R.I.O.T. van Alida Dors

In deze dansvoorstelling van Alida Dors roept zij mensen op om zelf op een positieve manier in actie te komen. Daarom zijn er DIY-pakketten gemaakt, dat begint vanuit huis. Kaartkopers ontvangen zelf een instructie van Merel Smitt om op een missie te gaan onderweg naar de Schouwburg. Daar aangekomen gaan hosts het gesprek aan: Kom jij wel eens in actie? Wat denk je dat ’t effect van jouw missie is op de ander? Deed of zei je iets wat je normaal nooit zou doen? Na afloop van de voorstelling krijgen bezoekers een stickerset en bloembom om daarmee een eigen R.I.O.T. te starten <3.