Producties 22/23

We hebben voor theaterseizoen 22/23 weer een ruim aanbod van producties. Uit en thuis, door het hele land te zien en zeer gevarieerd! Ontdek het werk van onze Theater Rotterdam makers (Erik Whien, Davy Pieters, Alida Dors) en Productiehuis Theater Rotterdam makers (Ariah Lester, Zara Bracht en meer). 

TR Producties

Reprise
Alida Dors: Track: R.I.O.T
Track: R.I.O.T. onderzoekt de mechanismen van een opstand. Hoe individuen vastlopen in het systeem. Hoe de stem van de eenling aan kracht wint dankzij een groep. Hoe sisterhood en broederschap kunnen ontstaan in tijden van toenemende polarisatie. Maar bovenal: de transformatieve kracht van hoop, die vleugels geeft en richting geeft aan de toekomst.
Alida Dors: Primisi
Durven we toe te geven aan ons verlangen om lief te hebben? Staan we onszelf toe om liefde te ontvangen? En hoe zou de wereld eruitzien als liefde zou regeren? Met negen vrouwelijke dansers zoekt Alida Dors naar antwoorden op deze vragen in Primisi, Surinaams voor “toestemming”.
Davy Pieters: Not all is lost
Not All Is Lost is een fysieke en muzikale voorstelling over afhankelijkheid, de kracht én macht van zorg. Davy Pieters zoomt in dit deel in op de jongvolwassen levensfase en onderzoekt de waarde van adolescente lichamen in een wereld waarin Big Pharma en Biohacking een steeds grotere rol spelen.
Reprise
Erik Whien: Verdriet is het ding met veren
Verdriet is het ding met veren is een muzikale theatervoorstelling waarin de fijnzinnige, minimalistische stijl van Erik Whien samenkomt met de gloedvolle en aangrijpende teksten uit het boek. Acteurs Jacob Derwig, Jesse Mensah en Romijn Scholten brengen een groots verhaal over ouders en kinderen, onvoorwaardelijke liefde, rouw en een kraai. 
Reprise
Erik Whien: Revolutionary Road
Erik Whiens Revolutionary Road is de eerste toneelbewerking van het wereldberoemde boek, met acteurs Jacob Derwig, Malou Gorter, Teun Luijkx en Alejandra Theus als de bewoners van de burgerlijke buitenwijk. Een voorstelling over de diepste onvolkomenheden van de mens. Over ontsnappen, maar niet aan jezelf kunnen ontkomen.
TATA (onderzoeksfase)
Al maanden is staalgigant Tata Steel in het nieuws omdat er meer kankerverwekkende stoffen worden uitgestoten dan is toegestaan. Omwonenden komen in opstand, maar struikelen in hun zoektocht naar rechtvaardigheid. Anoek Nuyens en Erik Whien geven dit seizoen een voorproefje van de nieuwe voorstelling TATA die ze in 2024 op de planken brengen bij Theater Rotterdam. In de vorm van een theatrale presentatie delen ze hun tussentijdse inzichten en gaan ze in gesprek met bewoners, politici en Tata-medewerkers.

TR coproducties

Theater Rotterdam & WAT WE DOEN: So Far So Good
De avond valt. We zitten in een winkel. Buiten op straat bouwt de onrust op. Binnen proberen we grip te krijgen op wat er precies aan de hand is aan de andere kant van de winkelruit. Zijn die jongeren daar aan het hangen? Vieren ze een feestje of is dit een potje asociaal rellen? En waarom zijn ze daar? Dit is verveling. Nee, woede over hoe de samenleving naar hen kijkt. Of zijn ze pionnen in een crimineel plan?
Theater Rotterdam & Well Made Productions: The Story of Travis
The Story of Travis is een nieuwe toneeltekst geïnspireerd door de Broadway klassieker A Raisin in the Sun van Lorraine Hansberry uit 1959. Over het belang van het hebben van dromen, het laten gelden van je stem in een wereld die niet voor jou lijkt ingericht en het vinden van een thuis. In poëtische monologen, herkenbare familiesituaties en spirituele dialogen bevraagt de voorstelling de burden of the black dream en hoe het is om als enige hoop van je familie de wereld ingezonden te worden.
Reprise
Wunderbaum: The Clowns Convention
De acteurs van Wunderbaum en Theaterhaus Jena trekken het clownspak weer aan en gaan op zoek naar de clown in zichzelf. In een wervelende show gaat een groep internationale clowns op zoek naar een weg uit de crisis. Kunnen de clowns de mensheid redden van de ondergang? Hebben zij met hun patent op humor de laatste strohalm tegen polarisering in handen?
Wunderbaum: John en Gena
Twee generaties acteurs met een (Jong) Hollandia verleden, Elsie de Brauw en Bert Luppes, Wine Dierickx en Matijs Jansen, storten zich in deze voorstelling op het werk en leven van John en Gena. De spelers spiegelen het kunstenaarschap van Cassavetes en Rowlands aan hun eigen levens als theatermakers, waarbij de grens tussen fictie en realiteit bewust vaag blijft.
Reprise
URLAND: De Gabber Opera
De Gabber Opera is geïnspireerd op De Bacchanten van Euripides, en laat de tijdloze hang van de mens naar verdoving en extase zien. In een door God verlaten landschap zien we vier kale nimfen die in de roes vinden wat ze kwijt waren, en kwijtraken wat hen eigen was. Een Groot Verhaal over het ritueel, de roes, en het allesverslindende Niets. 
URLAND: UR
Performancecollectief URLAND gaat in UR terug naar de Ursprung, de oorsprong, het aller begin. Wat is onze beweegreden om te scheppen? Wat is de reden om te bewegen. Wat is het geheim van de kunst? URLAND doet een poging het Oer-Ene te ontrafelen. Wat ligt er onder de oppervlakte van de mens? Wat maakt ons mens?

Productiehuis Theater Rotterdam