Nastaran Razawi Khorasani genomineerd voor Gieskes-Strijbis Podiumprijs

TR gastmaker Nastaran Razawi Khorasani is genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2023. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de podiumkunsten. Het is de grootste prijs binnen de Nederlandse podiumkunsten. 

De Adviescommissie van de Podiumprijs over Nastaran:
"Nastaran Razawi Khorasani toont zich één van de snelst ontwikkelende podiumkunstenaars in Nederland. Haar grootste kracht is haar veelzijdigheid. De jeugdige en energieke bravoure bij performance collectief KOBE maakte plaats voor een ingehouden intiem en kwetsbare solo, maar ook in groot ensemblewerk acteert Nastaran beheerst en sterk. Veelbetekenend is de manier waarop haar lichaam in al haar werk centraal staat. In welke context dan ook, van podium tot buitenlocatie tot televisie, trekt zij de aandacht en laat het publiek of kijker niet meer los en blijft haar werk op het netvlies gebrand."

Gastmaker bij Theater Rotterdam
Nastaran is dit jaar als gastmaker verbonden aan Theater Rotterdam. Ze maakt de bijzondere dansperformance This is not a dance over censuur. In Iran is dansen officieel verboden. Sinds de Islamitische Revolutie hebben alle dansgezelschappen er hun deuren moeten sluiten. Veel dansers en choreografen zijn naar het buitenland gevlucht. Degenen die er nog wonen, moeten vindingrijk zijn. Hoe houden zij deze kunstvorm levend? Wat mag gezien worden en wat niet? Terwijl muziek en belichting elkaar steeds verder opzwepen, probeert Nastaran haar dansende lichaam te beteugelen. 

Tijdens de voorstelling geeft Nastaran het podium aan stemmen van choreografen en dansers die wonen in Iran en de diaspora. Hoe gaan zij om met het dansverbod? Hoe beoefenen zij hun beroep, welk gevaar lopen zij, voor welke vrijheden strijden zij? This is not a dance is een eerbetoon aan het lichaam dat wil bewegen. Een eerbetoon aan de kunst die gemaakt móet worden, in welke vorm dan ook.

This is not a dance gaat op 21 september in première bij TR8 William Boothlaan en gaat daarna op tournee door heel Nederland. Meer info & tickets