FOTO: MARK BOLK

‘Waartegen protesteer jij?’

Een interview met Collectief het Paradijs

TEKST: ELLEN MANNENS
Het is de laatste dag van de Track PROTEST MADNESS als we Luuk Weers, Ivar Schutte en Vincent van Woerkom van Collectief Het Paradijs spreken in de grote zaal van TR Witte de With. Een productie waarin ze zichzelf misschien wel het meest hebben gegeven tot nu toe. Dus voelt het voor de makers vandaag als the day after na een heel goed feest.

Een feest dat drie weken geleden begon met veertig studenten en een nieuw idee. “Vorig jaar maakten we in samenwerking met TR en een groep studenten van de MBO Theaterschool al de theatrale filmproductie Astro Angels. Dat was een heel tof project met veel energie en absurditeit”, begint Luuk Weers, “maar het had nog niet te maken met de studenten zelf en hoe zij in het leven staan.”

Waartegen protesteer jij? wilde Collectief Het Paradijs daarom van de studenten weten toen de Theaterschool hen benaderde voor een tweede samenwerking. En zo ontstond de Track PROTEST MADNESS. Een project waarvoor TR de locatie Witte de With beschikbaar stelde. En dan ook echt de hele locatie. Al vanaf de foyer is het thema protest te herkennen in afzethekken en protestborden. Middelpunt is de berg van kapotte fietsen, dranghekken en willekeurig grofvuil in de grote zaal.

We willen angst en zorgen verbannen uit onze werkwijze, want dat geeft nul inspiratie


31 Studenten van de Theaterschool. Vier studenten theatertechniek, twee studenten vormgeving en een student productie gingen samen aan de slag met Luuk, Ivar en Vincent als regisseur. “.. en we waren docent en stagebegeleider en zorgmedewerker”, vult Vincent aan. “Deze tijden zijn pittig en we waren op zoek naar persoonlijke verhalen, dus kwam er best veel naar boven tijdens de oefeningen. Mooie verhalen, maar we triggerden ook minder mooie verhalen. Daarom moesten we wel zorgen voor een veilige omgeving. We nodigden de studenten daarom ook bewust uit om sámen met ons dit stuk te maken. Dat drong steeds meer door: dit is geen schoolproject.”

FOTO: MARK BOLK

Luuk, Ivar en Vincent gebruikten hun achtergrond in de mime om het antwoord te vinden op de vraag ‘Waartegen protesteer jij?’. Ivar: “We nodigden schrijver en theatermaker Michiel Lieuwma uit. Na zijn performance waren veel studenten verrast: dit is hoe ik me voel, maar ik weet niet hoe ik het moet uiten. Dat merkten wij de afgelopen weken ook. De studenten zijn heel geëngageerd. Ze zijn zich bewust van de maatschappij: het klimaat, vaccinaties, racisme. Alles wat er speelt, voelt als een kantelpunt. Ze voelen het, maar kunnen het niet onder woorden brengen.”

Zonder woorden kwam die uiting er wel: “Het rondjes lopen om de schroothoop leek eerst onzin, tot ze gingen voelen wat het teweeg bracht: uiting geven aan iets wat je niet onder woorden kunt brengen”, zegt Ivar.

“Van ons hoeven ze ook niet verder in de mime, maar we wilden wel hun wereld opengooien en hopen dat ze elementen uit de mime meenemen, zoals elkaar aanvoelen op toneel, lichaamstaal toepassen, een bepaalde aanwezigheid hebben. Ze vormen de basis voor iedere performance.”

FOTO: MARK BOLK

Vandaag, op de laatste dag van deze PROTEST MADNESS, krijgen de studenten de vraag wat zij hebben geleerd tijdens de drie weken. Maar ook de regisseurs zelf haalden veel uit het project. Voor Ivar was het de geëngageerdheid van de studenten en de worsteling om die te uiten. Vincent zocht naar het evenwicht van persoonlijke betrokkenheid en zijn rol als regisseur en Luuk leerde meer op zijn intuïtie vertrouwen. 

“Dat is ook mime”, zegt Ivar. “Onderwerpen met elkaar onderzoeken en altijd open blijven voor nieuwe inzichten.” Luuk: “We willen angst en zorgen verbannen uit onze werkwijze, want dat geeft nul inspiratie. Dus we blijven altijd werken vanuit stroming en beweging. Daarmee komen we samen verder.” 

Track PROTEST MADNESS

Makers van Collectief Het Paradijs en Theater Rotterdam maakten de Track PROTEST MADNESS in samenwerking met 40 jonge talenten. Luuk Weers, Ivar Schutte en Vincent van Woerkom van Collectief het Paradijs maken samen met studenten de Track. 40 studenten van verschillende opleidingen startten iedere dag met de vraag: waar protesteren we tegen? Ze werkten mee voor en achter de schermen, van technici tot spelers. De track neemt je mee op reis door de geschiedenis en toekomst van verschillende vormen van activisme en protest.