© Zahra Reijs

Dalton Jansen

"Ik bied met mijn dansgezelschap ruimte aan talentvolle jongeren die in moeilijke sociaal maatschappelijk posities zitten."

Danser en choreograaf Dalton Jansen studeerde in 2018 af aan de opleiding Urban Contemporary (JMD) in Amsterdam. Zijn choreografieën begeven zich op het snijvlak van hip hop en contemporary dance. Dalton sleepte de afgelopen jaren, onder andere met The Double Collective, verschillende prijzen in de wacht en in 2021 richtte hij zijn eigen dansgezelschap BLACK BIRDS op. Momenteel doet hij, in het kader van de nieuwe makerssubsidie van Fonds Podiumkunsten, onderzoek naar zijn eigen dansvocabulaire onder de vleugels van Conny Janssen Danst, DOX en Productiehuis Theater Rotterdam (TR).

Biografie

Dalton Jansen (Rotterdam, 1993) is een ambitieuze, jonge choreograaf en ondernemende maker. In 2014 won hij de publieksprijs bij Het Rotterdams Open Podium. Het jaar erna won hij samen met Gihan Koster en Terencio Douw van The Double Collective de publieks- en juryprijs tijdens Fanatics in Rotterdam. Ook won hij met The Double Collective de Hip Hop Games – een internationale wedstrijd in Frankrijk die samenwerkt met onder ander Summer Dance Forever in Amsterdam.  

Na het afronden van de opleiding Urban Contemporary (JMD) aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten maakte hij onder de naam Dalton Jansen Choreography meerdere dansvoorstellingen. Onder de vleugels van Productiehuis TR bracht hij onder andere het drieluik To The Edge uit.

Het werk van Dalton is een combinatie van meerdere disciplines; zoals spoken word, hip hop, contemporary en break dance. Met behulp van de nieuwe makerssubsidie van Fonds Podiumkunsten en partnerorganisaties Conny Janssen Danst, DOX en Productiehuis TR heeft Dalton nu de ruimte om onderzoek te doen naar zijn eigen dansvocabulaire en te definiëren wat zijn bewegingstaal nu precies behelst. Het onderzoek vond onder andere plaats met twee groepen dansers (Black Birds en Birds) en de resultaten worden eind 2022 gedeeld in een documentaire.

Dalton heeft in 2021 zijn eigen dansgezelschap BLACK BIRDS in Rotterdam-West opgericht. Hij wil met dit gezelschap speciale programma’s opzetten om met nieuw talent te kunnen werken en om ruimte te bieden aan talentklassen voor jongeren die in moeilijke sociaal maatschappelijk posities zijn gekomen. 

In de pers

“Naast Conny Janssen heeft Rotterdam nu ook Dalton Jansen, een charismatische jonge leider in de dans.”

Moos van den Broek in Theaterkrant jaarlijst 2019 in de categorie meest verheugende nieuwe ontwikkeling achter de schermen.

“Degenen met een zilverkleurig polsbandje stuiten al snel op het indrukwekkende Inner Self van choreograaf Dalton Jansen(…). Het publiek staat eromheen, gebiologeerd door die sterke individuen, die opgesloten zijn, beknot; net als de kijker feitelijk, die er niet bij kan.”

Karin Veraart in de Volkskrant

“Als het debat over een jaar over dementie gaat, dan maak ik daar een toffe voorstelling over’’

Interview met Alida Dors en Dalton Jansen in het Algemeen Dagblad

Producties

2022

2021

To The Edge III

2020

2019

Wat me niet breekt - DOX
In deze productie van DOX neemt Dalton de choreografie voor zijn rekening. Het stuk gaat over Jimmy die opgroeit zonder ouders. Dalton groeide zelf ook op zonder dat zijn ouders in de buurt waren. Deze persoonlijke ervaringen nam hij mee in zijn choreografie.
One of Each - The Double Collective
One of Each is het vervolg op het prijswinnende symbiotisch duet The double. Hierin krijgt het choreografische onderzoek naar evenbeelden een vervolg. One of each is een uitnodiging om de subtiele verschillen te ontdekken die specifiek zijn voor elke danser. Niet één, maar twee lichamen, met ieder een eigen identiteit.
Dalton Jansen Choreography Festival
Tijdens de eeste editie van het Dalton Jansen Choreography Festival was het gehele drieluik van To The Edge te zien. In het voorprogramma toonden acht dansers van verschillende hbo-opleidingen de voorstelling Hold Me, die tot stand kwam in wekelijkse werksessies met Dalton Jansen, Gihan Kosten en Giovanni Pisas.
To The Edge III
In To The Edge 3 ontmoeten drie mannen elkaar en al snel blijkt dat er onderling veel wrijving is. Hoe gaan ze hiermee om en zal er meer solidariteit ontstaan? Gaat iedereen mee met de groep of is het beter om je eigen pad te bewandelen, ook al is het misschien eenzaam. To the Edge 3 is het laatste deel van het To The Edge drieluik.
To The Edge II
To The Edge II is een tedere cross-over tussen dans, zang en spoken word. In een intieme setting delen vier jonge danseressen zeer persoonlijke, maar tegelijkertijd universele menselijke onderwerpen. Wat houdt het eigenlijk in; relaties aangaan, je eigen grenzen bepalen, kwetsbaar durven zijn en ruimte innemen?

2017 & 2018