© Bart Grietens

TRipp [space]

Productiehuis TR lanceert in 2021 het nieuwe onderzoek- en ontwikkelplatform TRipp [space]. Op dit platform krijgen nieuwe generatie makers gedurende een maand de ruimte om met elkaar en genodigde gastkunstenaren kennis en ideeën uit te wisselen. TRipp [space] staat voor Theater Rotterdam image, performance & production en vindt twee keer per jaar plaats in onze Krijn Boon Studio. 

Een transformatieve ruimte

Tijdens de eerste week zijn de makers migrating bodies. Ze gaan letterlijk naar buiten toe en zoeken andere contexten op. Na een week input verzamelen, trekken zij zich terug in de Krijn Boon Studio van Theater Rotterdam. Samen stappen ze in een collectief proces door één ruimte letterlijk en figuurlijk met elkaar te delen. 

De ruimte die de makers delen, is een transformatieve ruimte. Hierin staan de artistieke praktijk van de individuele makers en het onderhandelen met elkaar centraal. Het delen van een ruimte betekent dat er conflict is tussen eigen belangen versus collectieve belangen. De makers komen in elkaars rituelen terecht en dragen een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de maand in te richten én te formuleren wat ze gaan onderzoeken.  

Edities

#4 YAV
YAV is een spraakmakende bewegingskunstenaar binnen het Nederlandse veld en is ook internationaal actief. Tijdens zijn maand in de TRipp [space] onderzoekt hij een interdisciplinaire samensmelting van beweging, zang en sound. 'In mijn werk ga ik uit van de noodzaak om in andere dimensies te duiken, domeinen waar mijn ervaring en bestaan ​​het uitgangspunt is. Een keuze in hoe ik mezelf in de ruimte wil portretteren om in mijn eigen kracht te staan. Tegelijkertijd streef ik ernaar om op een authentieke manier deel te nemen aan storytelling. Deze benadering brengt me ertoe om werk te creëren dat ik had willen zien toen ik jonger was en tegelijkertijd de verhalen te veranderen die vaak met mijn bestaan ​​worden geassocieerd.'
#3 Mathieu Wijdeven & Mateo Vega en Cheroney Pelupessy
Tijdens de derde editie van TRipp [space] kregen makers Mathieu Wijdeven & Mateo Vega en Cheroney Pelupessy een speciaal stipendium om naar twee verschillende werelddelen af te reizen en onderzoek te doen naar hun familiehistorie. Terwijl Mathieu - voor het eerst - plekken heeft gezien in Suriname die belangrijk waren in het leven van zijn betovergrootvader Rustwijk, heeft Cheroney zich laten inspireren aan verschillende traditionele dansstijlen - zoals Condong Legong, Truna Jaya - die de geschiedenis van Indonesië rijk is. Na al die input en ervaring, trekken zij zich terug in de Krijn Boon Studio van Theater Rotterdam.