© Bart Grietens

TRipp [space]

Productiehuis TR lanceert in 2021 het nieuwe onderzoek- en ontwikkelplatform TRipp [space]. Op dit platform krijgen nieuwe generatie makers gedurende een maand de ruimte om met elkaar en genodigde gastkunstenaren kennis en ideeën uit te wisselen. TRipp [space] staat voor Theater Rotterdam image, performance & production en vindt twee keer per jaar plaats in onze Krijn Boon Studio. 

Een transformatieve ruimte

Tijdens de eerste week zijn de makers migrating bodies. Ze gaan letterlijk naar buiten toe en zoeken andere contexten op. Na een week input verzamelen, trekken zij zich terug in de Krijn Boon Studio van Theater Rotterdam. Samen stappen ze in een collectief proces door één ruimte letterlijk en figuurlijk met elkaar te delen. 

De ruimte die de makers delen, is een transformatieve ruimte. Hierin staan de artistieke praktijk van de individuele makers en het onderhandelen met elkaar centraal. Het delen van een ruimte betekent dat er conflict is tussen eigen belangen versus collectieve belangen. De makers komen in elkaars rituelen terecht en dragen een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de maand in te richten én te formuleren wat ze gaan onderzoeken.  

Edities

Zarah Bracht en Liesje Knobel
Voor de eerste editie van TRipp [space] zijn regisseur Zarah Bracht en scenografe Liesje Knobel uitgenodigd. In februari 2021 deden zij vorm- en conceptonderzoek voor de nieuwe voorstelling Children of Happyland van Zarah Bracht. Terwijl deze twee makers elkaars artistieke achtergrond opnieuw verkenden met dramaturgische ondersteuning van Mazlum Nergiz, werkten ze op de vloer met derdejaars studenten van de AHK Mime Opleiding. In de studio en samen met het creatieve team inspireerde het duo elkaar tijdens het vormonderzoek. De resultaten van het onderzoek deelden zij vanwege de lockdown achter gesloten deuren.
Khadija El Kharraz Alami, Cherish Menzo en Benjamin Khan
Deze keert koppelt Productiehuis TR theatermaker/actrice Khadija El Kharraz Alami, performer/kunstenaar Cherish Menzo en choreograaf/performer Benjamin Kahn aan elkaar. Het programma startte 29 mei 2021 met het uitwisselingsprogramma PerformLab in Istanbul. Tot en met 25 juni werken zij samen verder in de Krijn Boon Studio van Theater Rotterdam. Klik op de foto om verder te lezen.

The Incomplete Manifesto For Growth

In haar werkmethode put Productiehuis TR inspiratie uit The Incomplete Manifesto for Growth (1998). In dit manifest beschrijft Bruce Mau inspirerende manieren om projecten te benaderen. Zijn 4e stelling Love your experiments was de aanleiding om TRipp [space] te ontwikkelen. Het bijbehorende advies van deze stelling luidt: “Joy is the engine of growth. Exploit the liberty in casting your work asbeautiful experiments, iterations, attempts, trials, and errors. Take the long view, and allow yourself the fun of failure every day.” Wil je het gehele manifest lezen? Bekijk hem hier.