© Willem de Kam

Alida Dors - manifestatie

Ik liep een tijd geleden door een natuurgebied, iets wat ik wel vaker doe. En ook dit keer volgde de ene gedachte snel op de andere, maar naar verloop van tijd, door de cadans van het lopen, filterden de gedachten zich en popte er een zin in mij op: “Het creëren van ruimte zodat innovatie zich kan manifesteren”. Dat is de kern van mijn werk. 

TEKST: ALIDA DORS

Pionieren vanuit de innovatiekracht die de theatervorm met zijn roots in de hiphop kan brengen, dát is wat ik al 20 jaar op verschillende manieren en levels doe. Ruimte maken voor iets dat voor velen in de kunstensector nog niet zichtbaar was, iets dat zich in de periferie van de dominante zichtlijn afspeelde. 

‍Innovatie is voor mij dan ook ruimte creëren voor dat wat al bestaat, maar voor vele mensen nog onzichtbaar is. Innovatie is voor mij het voorheen onzichtbare delen met de wereld, ter verrijking van ons allen.

Het manifesteren van dat onzichtbare kent geen vaste vorm, maar is altijd in beweging. Het is belangrijk dat het er mag zijn voor wat het is en eventueel kan groeien naar een volgend stadium. Laten we met gepaste bescheidenheid daar getuigen van willen zijn. Bij die manifestatie zouden gevoelens van verbazing wat mij betreft hand in hand moeten gaan met respect voor dat nieuwe, of andere. En voor mij betekent respect ook, dat we terughoudend zijn met de neiging om voor dat nieuwe of innovatieve te zorgen. Want in dat zorgen kan de aanname verborgen zitten dat de beweging te regisseren is. Maar de manifestatie van het nieuwe is een magische beweging. Er zijn meerdere stemmen die vorm en plek bepalen. 

 Denkend vanuit de middelen die we als Theater Rotterdam (TR) tot onze beschikking hebben, waaronder een geweldig theater met alles erop en eraan in een van de meest bruisende steden van het land, roept dat natuurlijk de vraag op: welke ruimte kunnen wij bieden? Voor mij zijn hierin tijd en veiligheid essentieel. 

‍Een veilige ruimte in de breedste zin van het woord. TR als plek waar liefdevolle kritische bevraging op ingeslopen aannames over wat kunst is en hoe we dat vervaardigen de norm is.

‍Durven we naar onze aannames te kijken? Durven we te kijken naar dat wat we als kwaliteit herkennen en dat wat we onder het mom van “niet kwalitatief genoeg” buiten de deur houden? Kunnen we dan doorpraten? Voorbij stereotyperingen? Durven we ons lerend op te stellen? Durven we buiten onze comfortzone te treden?

Laten we dóórpraten, echt luisteren en actief werken aan een ruimte waar verschillende stemmen en perspectieven betoogd en getoond mogen worden. Om zo te innoveren, al is het maar middels een klein element dat je meeneemt naar je eigen praktijk. Volgens mij zorgt dit ervoor dat we als sector relevant blijven. En het verrijkt je als mens. 

‍De veilig ruimte manifesteert zich in verschillende gedaantes op verschillende plekken.

Zo ook nu in OFFBEAT. Een plek waar we worden meegenomen in de wereld achter de voorstelling, de maker, de gezichten van TR. Een plek waar we ons mogen verbazen en mogen verdiepen in bronnen en persoonlijke archieven. En plek waar we kunnen kijken en luisteren naar de ander en ons kunnen verbazen en verrijken. 


  

Alida Dors

Alida Dors is één van de pioniers van de urban dans in Nederland. Door te werken op het snijvlak tekst, dans, performance en muziek, heeft ze als theatermaker en choreograaf (inter)nationaal een goede reputatie en stevig netwerk opgebouwd. Daarnaast is Alida sinds 2021 de nieuwe artistiek directeur van Theater Rotterdam.