TR vanuit huis

Als jij niet naar het theater kan komen, komt het theater naar jou: TR vanuit huis.

Op deze pagina blijven wij digitale theatrale initiatieven voor jou én je kinderen aanvullen zodat je ook tijdens je social distancing-periode je broodnodige dosis cultuur tot je kunt nemen. Bekijk registraties van onze oude voorstellingen en documentaires, luister naar onze podcast of verdiep je in online platform OFFBEAT.

Ook tippen wij op deze pagina mooie alternatieven van collega's die de aankomende periode misschien wel in Theater Rotterdam zouden spelen of alternatieven die wij gewoon heel graag met jou willen delen: TR geeft tips vanuit huis.

Kijk ook regelmatig op onze Facebook en Instagram voor meer updates over TR, onze makers en onze gastbespelers die hun dagelijkse leven over een andere theatrale boeg moeten gooien.

Bekijk en beleef

Theater Rotterdam: WArd/waRD – Ann Van den Broek
Creating Joy
In deze online presentatie toont Ann van den Broek de wereld op toneel en daarbuiten in een bijzondere mix van realtime en vooraf gefilmde beelden. Aan elkaar gesmeed door Gregory Frateur die als een ware ‘Master of Ceremony’ de avond leidt. Er zijn mondmaskers, schermen, een mobiel en compact decor, anderhalve meter afstand én thuiswerkende dansers die via Zoom toch aanwezig zijn. Na het aanschaffen van een ticket, zijn twee verschillende versies van Creating Joy van do 1 april 20:30 t/m zondag 4 april voor € 10,- te zien
Theater Rotterdam: URLAND
URLAND DOET #1
URLAND DOET is een reeks performances verspreid door het jaar heen. Even geen totaaltheater maar een avond met een rauw karakter waarin we de grenzen opzoeken. Door de lockdown is een live uitvoering van deze eerste performance helaas niet mogelijk, maar gelukkig wel te bekijken op YouTube!
Productiehuis TR: Mathieu Wijdeven
Het Waarom Beantwoord
Het waarom beantwoord is de eerste voorstelling van Mathieu Wijdeven bij Productiehuis Theater Rotterdam. Voor zijn vooronderzoek voerde hij gesprekken op straat en verwerkte ze in deze documentaire.
Wunderbaum
Maybe Sweden
Speelfilm van Wunderbaum en regisseur Margien Rogaar waarin vijf jonge mensen zich terugtrekken op leesvakantie in het zuiden, waar zij worden geconfronteerd met een groep vluchtelingen op doortocht. Op een bedrieglijke eenvoudige manier toont Maybe Sweden de dubbelzinnige houding van het westen tegenover de vreemdeling.
Wunderbaum
Stop Acting Now
In deze film volgen we de verwoede pogingen van de Wunderbaum acteurs om de wereld radicaal te veranderen. Bekijk hier de film waarin de TR makers stoppen met acteren en overgaan tot écht handelen.
Wunderbaum
Venlo
Voor vanavond op de bank, met je familie: ga digitaal op reis naar Venlo met deze film van Wunderbaum uit 2009, waarin Venlonaren vertellen wat zij van hun stad en kunst in de openbare ruimte vinden.
WOMEN CONNECTED
Stille Heldinnen
Nu alle theaters gesloten zijn vindt Women Connected nieuwe manieren om verhalen te vertellen. Daarom maken wij een film. Over vrouwelijkheid in tijden van emancipatie, over woorden die onuitgesproken blijven, over onvoorzien geweld, geheimen, en het stellen van grenzen.
Laura van Dolron
Blind breakfast
In deze blind breakfast ontmoet Laura van Dolron een voor haar onbekende stadsgenoot en deelt het ontbijt met haar/hem. Zij schrijft op basis van deze ontmoeting een ‘liefdesverklaring op het eerste gezicht’, een ode aan de mens die zij ontmoette in het bijzonder en de mens in het algemeen. Een kakelverse tekst die zij ’s avonds met het publiek zal delen in aanwezigheid van de gast van deze dag. Te zien op 20 mei om 20:15.
Verdriet is het ding met veren
Boek & Meester #37
Boek & Meester en Theater Rotterdam presenteren op donderdag 20 mei een online programma met schrijver Max Porter en theatermakers Erik Whien en Jacob Derwig. Ze gaan in gesprek over de belangrijkste thema’s van de internationale bestseller Verdriet is het ding met veren, die door Theater Rotterdam naar het toneel wordt gebracht.
Theater Rotterdam: Erik Whien
Verdriet is het ding met veren
Jacob Derwig en Erik Whien brengen een hartverscheurend boek naar het toneel. In samenwerking met film- en televisieregisseur Norbert ter Hall is de voorstelling eenmalig via een livestream te zien op zondag 23 mei om 20:30 uur via tr.nl.
De Nwe Tijd / Productiehuis Theater Rotterdam
Heimat 2 - muziekfilm
De makers van Heimat stellen zichzelf de vraag: wat is ons scheppingsverhaal? En: moet daar geen alternatief voor komen? Voor Heimat 2 reisden de makers naar Groenland om op een smeltende gletsjer een requiem te spelen, te zien in deze muziekfilm.
Ro Theater: Pieter Kramer
Snorro
Bekijk de registratie van de familievoorstelling waarin de mysterieuze Snorro en zijn babbelzieke paard Wervelwind onrecht en corruptie bestrijden tijdens het schrikbewind van de hypocriete El Commandante.
Ro Theater: Pieter Kramer
De Gelaarsde Poes
Bekijk de registratie van de familievoorstelling vol gedaanteverwisselingen, sluwe streken en messcherpe klauwen. Als molenaarszoon Jaap alles kwijtraakt wat hij had, kan hij nog maar op één vriend vertrouwen: zijn gelaarsde poes.
Ro Theater: Pieter Kramer
Lang & Gelukkig
Verfilming van de familievoorstelling waarin Assepoester gekleineerd wordt door haar stiefzussen Paris en Hilton, Roodkapje een relatie heeft met een niet zo boze wolf en prins Roderick van Oranje Nassaukade door zijn moeder wordt uitgehuwelijkt.

Luisteren 

URLAND
URLAND presents: Bedtime Stories
De internationaal geprezen voorstelling Bedtime Stories is door URLAND omgetoverd tot een audioversie voor thuis. Met de nieuwste technieken van sounddesigner Tomas Loos, neemt Bedtime Stories je koptelefoon én huiskamer over. Ontdek hoe drie generaties verhalenvertellers verhalen gebruiken om het leven vast te grijpen.
Theater Rotterdam
OFFBEAT: Boogaerdt/VanderSchoot & Miriam Rasch
In deze podcast van OFFBEAT ontmoeten theatermakers Boogaerdt/VanderSchoot en schrijver Miriam Rasch elkaar. Boogaerdt/VanderSchoot maakte de voorstelling ANTIBODIES, Miriam Rasch analyseert in haar boek 'Frictie’ het dataïsme, het geloof dat alles te vertalen is naar data. Vanuit deze verschillende perspectieven gaan ze, onder leiding van Inge Janse, met elkaar in gesprek. Luister mee naar de ontmoeting.
Wunderbaum
Helpdesk - de Podcast
Omdat Wunderbaum niet voor jullie – hun publiek – hebben kunnen spelen, maakten ze een podcast versie van de voorstelling Helpdesk. De oorspronkelijke voorstelling, waar Wine een Theo d’Or voor kreeg, had de focus al op de oren en wij vinden hem ook in deze luisterversie mooi werken. Speel hem onderweg of vlak voor het in slaap vallen af.
Theater Rotterdam
Wat doe ik hier Podcast
In de podcastserie ‘Wat doe ik hier’ vertellen mensen over wat ze doen bij Theater Rotterdam, in de wereld en over hun kijk op het leven. In deze aflevering praat Zoë van der Kust met Walther van den Heuvel, hoofd programmering bij Theater Rotterdam.
Davy Pieters & Jimi Zoet
Eternity Spotify playlist
De nieuwe voorstelling Eternity van TR maker Davy Pieters hebben wij moeten verplaatsen naar het voorjaar van 2021. Om het lange wachten iets dragelijker te maken, maakte ze samen met Jimi Zoet, die de muziek voor de voorstelling maakt, deze Spotifylijst met eeuwigheidswaarde.
URLAND
The Plague
URLAND's meesterverteller Thomas Dudkiewicz neemt je mee in de Bobby Baxter van Oran, met een hallucinerende soundscape van maestro Jimi Zoet!
Theater Rotterdam
Doe-het-zelf theater spotify playlist
Kom met je billen van de bank! Met behulp van onze playlist haal je gemakkelijk theater in huis. De lijst staat vol oude en nieuwe favorieten. Van kleinkunst tot kneiters van hits. Welk liedje is jouw favoriet?
Jens Bouttery, Wunderbaum
Stop Acting Now (Original Motion Picture Soundtrack)
Bij de film Stop Acting Now van Wunderbaum hoort natuurlijk ook een passende soundtrack. Pak je koptelefoon erbij, zoek een lekker plekje in de zon en luister mee naar officiële soundtrack, gecomponeerd door Jens Bouttery!
Boogaerdt/vanderschoot & Touki Delphine
Walk of things podcast
Walk of Things is een podcast-wandeling als oefening voor de mens om ding te zijn tussen de dingen. Boogaerdt/VanderSchoot kijkt opnieuw naar de grens tussen mens, natuur en technologie in een tijd waarin de mensheid zich de planeet op destructieve wijze heeft toegeëigend.

Lezen

TR geeft tips vanuit huis

Toneelgroep Oostpool
Oostpool Stream
Via Oostpool Stream maak je mee wat er op dat moment live in Huis Oostpool gespeeld wordt. Net als bij een theaterbezoek beginnen ze op tijd en hebben we allemaal dezelfde ervaring op hetzelfde moment. Nieuwe projecten, klassiekers, recente pareltjes uit ons eigen repertoire, maar ook voorstellingen van andere makers en gezelschappen uit het Oosten van Nederland. Elke vrijdagavond om 20:15 een voorstelling die ons hart sneller laat kloppen!
Korzo
Korzo Studio X
Er is een virtuele ruimte toegevoegd aan het Korzo pand! Een online 3D makershuis en podium dat vierentwintig uur per dag te bezoeken is. Een extra locatie waar het publiek meer te weten komt over de aan Korzo verbonden dans- en circusmakers, waar nieuwe programma’s voor worden ontwikkeld en festivals online zijn te bezoeken. Korzo Studio X is geen vervanging van wat er al is en waar we zo van houden, maar een spannend nieuw podium.
De Nationale Opera / Black Harmony
In Nabijheid
Een gratis muziektheaterfilm waarin de ontmoeting van twee muzikale werelden centraal staat; die van de Afro-Surinaamse muziekformatie Black Harmony en het Koor van De Nationale Opera. Het artistieke team kreeg het verzoek om zich door zowel Giuseppe Verdi’s Aida als Amsterdam-Zuidoost te laten inspireren. Dat deden ze, en hoe!
Internationaal Theater Amsterdam
ITALive
Rechtstreeks vanuit Internationaal Theater Amsterdam worden hoogtepunten uit het repertoire naar jouw woonkamer gebracht. Via een livestream maakt je mee wat er op dat moment live op het podium aan het Leidseplein gespeeld wordt.
Rotterdamse Dakendagen & Conny Janssen Danst
Monuments in Solitude | op het dak
Een online cadeau voor alle Rotterdammers en dans-, film en architectuur liefhebbers thuis! Na zesenveertig voorstellingen voor slechts veertien bezoekers per keer in Huis Conny Janssen Danst in juni 2020, zijn drie van de negen solo’s uit de voorstelling Monuments in Solitude verfilmd voor de online programmering van de Rotterdamse Dakendagen 2020. Bekijk hier alle solo's.
Conny Janssen Danst
FRAMED
Conny Janssen Danst is vanaf 24 maart 2021 te zien met de gloednieuwe productie FRAMED: een beeldend gemonteerde vertelling waarin dans, filmbeelden en muziek samenkomen om een gezamenlijke wereld te creëren. Zodra theaters de deuren weer kunnen openen gaat het Rotterdamse gezelschap op tournee.
Het Nationale Theater
The Nether
The Nether is een razend spannende voorstelling over een virtueel bordeel, waarin de gasten hun fantasieën los mogen laten op kinderen. Zet dit aan tot strafbare daden in de echte wereld, of worden die juist voorkomen? In augustus spelen we de voorstelling in Theater aan het Spui, maar vanaf donderdag 27 mei is de voorstelling al online te zien. Je kan nu kaarten bestellen voor de stream.
ITA
Romeinse tragedies
Actueler dan ooit. In Romeinse tragedies van ITA vechten personages uit Shakespeares Coriolanus, Julius Caesar en Antonius & Cleopatra elkaar letterlijk en figuurlijk de tent uit in de politieke arena. Nu als tv-serie! Vanaf zondag 30 mei bij de VPRO op NPO 2.
Theater Artemis
Het dier, het dier en het beestje - De Serie
Met hangende pootjes moesten de dieren van Theater Artemis wederom afdruipen. Ze hadden zó’n zin in de uitverkochte shows in Theater Rotterdam. Daarom staken zij de koppen bij elkaar en besloten de mooiste scènes uit hun show online met je te delen! Dat haalt het natuurlijk lang niet bij LIVE geknor, geblaf en gegrom maar nu kun je vanuit de luie stoel thuis misschien toch een beetje (voor)genieten van deze gezongen fabel!
Club Guy & Roni, Slagwerk Den Haag, Tomoko Mukaiyama
SWAN LAKE - THE GAME
De offline voorstelling van Swan Lake staat voor nu even on hold, maar er zijn nog wél kaarten beschikbaar voor Swan Lake The Game in het online theater: NITE HOTEL. Je ziet de dansscènes – in een andere omgeving- en doet een aantal opdrachten die het verloop van het verhaal bepalen...
Maas theater en dans & BonteHond
Juffenballet (6+)
In Juffenballet blijkt de koffiekamer een portal naar een andere wereld. In de maneschijn ontmoet een stel juffen elkaar op een open plek in het bos. Ze gebruiken het huiswerk om een fikkie te stoken, dansen wild en uit de maat en brouwen mengsels en geniepige plannetjes. Maar dan komt er een nieuwe juf. Kan zij de boel redden? Bekijk de voorstelling online via Podiumkids!
Wonderhood
Duizelingwekkende Gedachten
Op het nieuwe platform Wonderhood vind je verhalen om je over te verwonderen. Marjolijn van Heemstra deelt er haar duizelingwekkende gedachten over de ruimte in korte vlogs
Motel Mozaïque
Perspectief
Motel Mozaïque presenteert de portretserie Perspectief. Ze belichten verschillende makers en hun perspectieven op het gebied van creativiteit, persoonlijke ontwikkeling en verandering. Wat doet het isolement met het creatieve proces? Brengt de crisis ook iets goeds met zich mee? En hoe kijken zij naar de toekomst? Ze reflecteren op het crisisjaar 2020 en delen hun visie voor de toekomst. Laat je inspireren!
Toneelschuur Producties
De Theaterbeprater
Kan je een voorstelling maken zonder regisseur? Wat is een dramaturg? En waarom is een één ster recensie beter dan een drie sterren recensie? Acteur Sander Plukaard gaat in de nieuwe podcast van Toneelschuur in gesprek met acteurs, regisseurs, dramaturgen, scenografen, muzikanten, recensenten én nieuw talent.
Het Filiaal Theatermakers
Falling Dreams (9+)
In de registratie van Falling Dreams kan zomaar alles gebeuren, net als in een echte droom. Camera’s en projectieschermen zorgen voor beeld op meer plekken tegelijk en blazen miniatuurwerelden op tot meer dan levensgroot. Soms lijkt het alsof je in een live gemaakte videoclip terecht bent gekomen, compleet met stoere popliedjes en bizarre objecten.
DE VANDALEN
Toen wij de tijd hadden
Een online dramaserie over het leven dat doorgaat in isolatie: liefdes die opbloeien, angsten die voortrazen en het werk dat zich volledig naar het digitale verplaatst. Volledig in videoberichten, Skype- en FaceTimegesprekken, Instastories én geproduceerd vanuit huis.
Hummelinck Stuurman Theaterproducties
De Tolk van Java
Dit intrigerende verhaal (naar de prachtige bestseller van Alfred Birney) laat een tot nu toe onderbelicht perspectief zien: de trauma’s die vele gemengde Nederlandse en Indische gezinnen aan hun verleden overhielden. Nu ook online te bekijken.
Urban Myth
Martin Luther King 8+
Martin Luther King, winnaar Gouden Krekel 2019, volgt het verhaal van de jonge Martin Luther King. Een jonge man die in zijn jeugd al een wereld van ongelijkheid ontdekt en een nieuwe wereld vormt met de speech waarvan iedereen in ieder geval de eerste zin kent: “I have a dream…”. Een swingende muzikale familievoorstelling onder de regie van Jörgen Tjon a Fong!
Conny Janssen Danst
COURAGE
In de zomer van 2016 was de voormalige gashouder op het Ferro terrein in Rotterdam de plek waar de wereld van COURAGE tot leven kwam. Het team van Moois maakte een registratie, met dertien dansers, livemuziek van Maartje Teussink en meer dan 8100 bezoekers.
Nederlandse Reisopera
L'Orfeo
Het verhaal van Orpheus in de onderwereld gaat over ons allemaal. We hebben allemaal wel iets van Orpheus in ons. Wie zou niet af en toe de klok willen terugdraaien en vasthouden aan het geluk uit het verleden? Daarom heeft het Orpheus-verhaal kunstenaars van alle tijden altijd geïnspireerd. Dit was het uitgangspunt voor regisseur Monique Wagemakers in deze operaproductie.
De Alex Klaasen Revue
Showponies
Showponies is cabaret, musical en comedy in één voorstelling. Samen met onder meer Freek Bartels, Daniel Cornelissen en Jip Smit brengt Alex Klaasen entertainment van het hoogste niveau. En zet hij het genre revue terug op de kaart, gewoon omdat het te leuk is om het niet te doen.
Circusstad
Jongleercursus
Harm van Leer van Circusstad heeft een super leuke jongleercursus gemaakt! Want, hoe doe je dat toch, alle ballen in de lucht houden? Harm gaat het aan je uitleggen, in een minicursus van zes filmpjes. Als je de stappen nauwkeurig volgt ben je een volleerd jongleur die zo in het circus kan!