TR vanuit huis

Als jij niet naar het theater kan komen, komt het theater naar jou: TR vanuit huis.

Op deze pagina blijven wij digitale theatrale initiatieven voor jou én je kinderen aanvullen zodat je ook tijdens je social distancing-periode je broodnodige dosis cultuur tot je kunt nemen. Bekijk registraties van onze oude voorstellingen en documentaires, luister naar onze podcast of verdiep je in online platform OFFBEAT.

Ook tippen wij op deze pagina mooie alternatieven van collega's die de aankomende periode misschien wel in Theater Rotterdam zouden spelen of alternatieven die wij gewoon heel graag met jou willen delen: TR geeft tips vanuit huis.

Kijk ook regelmatig op onze Facebook en Instagram voor meer updates over TR, onze makers en onze gastbespelers die hun dagelijkse leven over een andere theatrale boeg moeten gooien.

Bekijk en beleef

URLAND DOET #1
Theater Rotterdam: URLAND
URLAND DOET #1
URLAND DOET is een reeks performances verspreid door het jaar heen. Even geen totaaltheater maar een avond met een rauw karakter waarin we de grenzen opzoeken. Door de lockdown is een live uitvoering van deze eerste performance helaas niet mogelijk, maar gelukkig wel te bekijken op YouTube!
Tegenlicht: De post-racistische planeet
Pakhuis de Zwijger
Tegenlicht: De post-racistische planeet
Hoe ziet de wereld eruit zonder racisme? En hoe komen we tot zo’n wereld? Pioniers die dagelijks werken aan een post-racistische wereld verkennen de weg. In deze speciale aflevering van Tegenlicht gaan filmmakers en andere afro-futuristische makers, waaronder Productiehuis TR maker Mathieu Charles, in gesprek over hun bijdragen aan de weg naar een post-racistische wereld.
Het Waarom Beantwoord
Productiehuis TR: Mathieu Wijdeven
Het Waarom Beantwoord
Het waarom beantwoord is de eerste voorstelling van Mathieu Wijdeven bij Productiehuis Theater Rotterdam. Voor zijn vooronderzoek voerde hij gesprekken op straat en verwerkte ze in deze documentaire.
Maybe Sweden
Wunderbaum
Maybe Sweden
Speelfilm van Wunderbaum en regisseur Margien Rogaar waarin vijf jonge mensen zich terugtrekken op leesvakantie in het zuiden, waar zij worden geconfronteerd met een groep vluchtelingen op doortocht. Op een bedrieglijke eenvoudige manier toont Maybe Sweden de dubbelzinnige houding van het westen tegenover de vreemdeling.
Stop Acting Now
Wunderbaum
Stop Acting Now
In deze film volgen we de verwoede pogingen van de Wunderbaum acteurs om de wereld radicaal te veranderen. Bekijk hier de film waarin de TR makers stoppen met acteren en overgaan tot écht handelen.
Venlo
Wunderbaum
Venlo
Voor vanavond op de bank, met je familie: ga digitaal op reis naar Venlo met deze film van Wunderbaum uit 2009, waarin Venlonaren vertellen wat zij van hun stad en kunst in de openbare ruimte vinden.
Heimat 2 - muziekfilm
De Nwe Tijd / Productiehuis Theater Rotterdam
Heimat 2 - muziekfilm
De makers van Heimat stellen zichzelf de vraag: wat is ons scheppingsverhaal? En: moet daar geen alternatief voor komen? Voor Heimat 2 reisden de makers naar Groenland om op een smeltende gletsjer een requiem te spelen, te zien in deze muziekfilm.
Snorro
Ro Theater: Pieter Kramer
Snorro
Bekijk de registratie van de familievoorstelling waarin de mysterieuze Snorro en zijn babbelzieke paard Wervelwind onrecht en corruptie bestrijden tijdens het schrikbewind van de hypocriete El Commandante.
 De Gelaarsde Poes
Ro Theater: Pieter Kramer
De Gelaarsde Poes
Bekijk de registratie van de familievoorstelling vol gedaanteverwisselingen, sluwe streken en messcherpe klauwen. Als molenaarszoon Jaap alles kwijtraakt wat hij had, kan hij nog maar op één vriend vertrouwen: zijn gelaarsde poes.
Lang & Gelukkig
Ro Theater: Pieter Kramer
Lang & Gelukkig
Verfilming van de familievoorstelling waarin Assepoester gekleineerd wordt door haar stiefzussen Paris en Hilton, Roodkapje een relatie heeft met een niet zo boze wolf en prins Roderick van Oranje Nassaukade door zijn moeder wordt uitgehuwelijkt.

Luisteren 

URLAND presents: Bedtime Stories
URLAND
URLAND presents: Bedtime Stories
De internationaal geprezen voorstelling Bedtime Stories is door URLAND omgetoverd tot een audioversie voor thuis. Met de nieuwste technieken van sounddesigner Tomas Loos, neemt Bedtime Stories je koptelefoon én huiskamer over. Ontdek hoe drie generaties verhalenvertellers verhalen gebruiken om het leven vast te grijpen.
OFFBEAT: Boogaerdt/VanderSchoot & Miriam Rasch
Theater Rotterdam
OFFBEAT: Boogaerdt/VanderSchoot & Miriam Rasch
In deze podcast van OFFBEAT ontmoeten theatermakers Boogaerdt/VanderSchoot en schrijver Miriam Rasch elkaar. Boogaerdt/VanderSchoot maakte de voorstelling ANTIBODIES, Miriam Rasch analyseert in haar boek 'Frictie’ het dataïsme, het geloof dat alles te vertalen is naar data. Vanuit deze verschillende perspectieven gaan ze, onder leiding van Inge Janse, met elkaar in gesprek. Luister mee naar de ontmoeting.
Helpdesk - de Podcast
Wunderbaum
Helpdesk - de Podcast
Omdat Wunderbaum niet voor jullie – hun publiek – hebben kunnen spelen, maakten ze een podcast versie van de voorstelling Helpdesk. De oorspronkelijke voorstelling, waar Wine een Theo d’Or voor kreeg, had de focus al op de oren en wij vinden hem ook in deze luisterversie mooi werken. Speel hem onderweg of vlak voor het in slaap vallen af.
Wat doe ik hier Podcast
Theater Rotterdam
Wat doe ik hier Podcast
In de podcastserie ‘Wat doe ik hier’ vertellen mensen over wat ze doen bij Theater Rotterdam, in de wereld en over hun kijk op het leven. In deze aflevering praat Zoë van der Kust met Walther van den Heuvel, hoofd programmering bij Theater Rotterdam.
Eternity Spotify playlist
Davy Pieters & Jimi Zoet
Eternity Spotify playlist
De nieuwe voorstelling Eternity van TR maker Davy Pieters hebben wij moeten verplaatsen naar het voorjaar van 2021. Om het lange wachten iets dragelijker te maken, maakte ze samen met Jimi Zoet, die de muziek voor de voorstelling maakt, deze Spotifylijst met eeuwigheidswaarde.
The Plague
URLAND
The Plague
URLAND's meesterverteller Thomas Dudkiewicz neemt je mee in de Bobby Baxter van Oran, met een hallucinerende soundscape van maestro Jimi Zoet!
Doe-het-zelf theater spotify playlist
Theater Rotterdam
Doe-het-zelf theater spotify playlist
Kom met je billen van de bank! Met behulp van onze playlist haal je gemakkelijk theater in huis. De lijst staat vol oude en nieuwe favorieten. Van kleinkunst tot kneiters van hits. Welk liedje is jouw favoriet?
Stop Acting Now (Original Motion Picture Soundtrack)
Jens Bouttery, Wunderbaum
Stop Acting Now (Original Motion Picture Soundtrack)
Bij de film Stop Acting Now van Wunderbaum hoort natuurlijk ook een passende soundtrack. Pak je koptelefoon erbij, zoek een lekker plekje in de zon en luister mee naar officiële soundtrack, gecomponeerd door Jens Bouttery!
Walk of things podcast
Boogaerdt/vanderschoot & Touki Delphine
Walk of things podcast
Walk of Things is een podcast-wandeling als oefening voor de mens om ding te zijn tussen de dingen. Boogaerdt/VanderSchoot kijkt opnieuw naar de grens tussen mens, natuur en technologie in een tijd waarin de mensheid zich de planeet op destructieve wijze heeft toegeëigend.

Lezen

TR geeft tips vanuit huis

FANTASIA (6+)
Introdans
FANTASIA (6+)
In november 2020 ging de familievoorstelling FANTASIA in première, maar de tour moest helaas worden geannuleerd. Daarom bewegen we met de hele familie thuis met het programma FANTASIA Online, dat in het teken staat van choreograaf Alwin Nikolaïs. Artistiek directeur Roel Voorintholt en repetitor Alberto del Saz nemen je mee in zijn fantasievolle wereld door middel van een gesprek, een collage van zijn werken en een registratie van het ballet Gallery. Voor €2,99 t/m 28 februari te bekijken op Podiumkids!
Vakantietheater
Bureau Vanaf 2, Klein Amsterdam Producties, 2-ater Producties
Vakantietheater
In de voorjaarsvakantie kun je thuis genieten van poppentheater, muziektheater, bewegingstheater, verteltheater, voor ieder wat wils! Voorstellingen voor kinderen tussen de 2 en 12 jaar wisselen elkaar af elke dag om 10.00, 14.30 en 16.00 uur.
Oom Wanja
NNT
Oom Wanja
Regisseur Liliane Brakema slaat de handen ineen met cinematograaf Sal Kroonenberg voor een online theaterfilm. Deze film, gebaseerd op de voorstelling Oom Wanja die zowel over een klimaatcrisis gaat als over menselijkheid, is de gehele maand februari (1-28) op ieder gewenst tijdstip te zien op het online podium van het NITE Hotel. Een entreecode kost € 7,50 en biedt kijkplezier voor een heel huishouden
Oostpool Stream
Toneelgroep Oostpool
Oostpool Stream
Via Oostpool Stream maak je mee wat er op dat moment live in Huis Oostpool gespeeld wordt. Net als bij een theaterbezoek beginnen ze op tijd en hebben we allemaal dezelfde ervaring op hetzelfde moment. Nieuwe projecten, klassiekers, recente pareltjes uit ons eigen repertoire, maar ook voorstellingen van andere makers en gezelschappen uit het Oosten van Nederland. Elke vrijdagavond om 20:15 een voorstelling die ons hart sneller laat kloppen!
Flow Unplugged
De Doelen, Productiehuis FLOW
Flow Unplugged
De intiemste huiskamer van Rotterdam is terug. Deze keer niet live in de Doelen, maar op 27 februari 22:30 gestreamd naar je eigen huiskamer. Tijdens Flow Unplugged krijgt jong talent een podium en genieten we van een stevige dosis muzikale genialiteit. B3lly, Laise Sanches, Jahniva en Ruwhel nemen je mee in heerlijke akoestische hiphop en R&B-vibes. Oude hits en nieuwe tracks komen voorbij. Tickets zijn gratis, maar natuurlijk moet je je wel even aanmelden.
 Hans van Manen Variations
Het Nationale Ballet
Hans van Manen Variations
Via twee livestreams presenteert Het Nationale Ballet 27 en 28 februari zes juwelen uit het omvangrijke, rijkgeschakeerde oeuvre van Nederlands bekendste choreograaf: Hans van Manen. Twee verschillende casts vertolken zowel wereldwijd uitgevoerde ‘evergreens’ als recentere en daardoor voor velen wellicht nog onbekende(re) creaties van de meesterchoreograaf.
Eitje (3+)
Maas theater en dans
Eitje (3+)
Twee droogkomische, saaie mimers bewaken de actieheld: Eitje. Met minimale middelen en veel huis-, tuin- en keukenmagie toveren ze zichzelf, elkaar en het eitje weg... Dit voorjaar zou Eitje eigenlijk op tournee gaan door Nederland, maar door de verlengde lockdown ligt deze even stil. Wil jij deze voorjaarsvakantie toch Eitje zien, maar dan vanaf je eigen bank? Dat kan, want op zondag 28 februari om 11:00 is er een livestream. Tickets kosten €5,- en zijn alleen online verkrijgbaar.
Open Nites
NITE
Open Nites
Als er een tijd is voor nieuwe verhalen van nieuwe makers in nieuwe talen, dan is het nu. NITE biedt 5 nieuwe makers de kans om nieuw werk te maken voor het online platform NITE Hotel. Hun werk is de hele maand maart online, on demand te ervaren. 7 dagen per week, 24 uur per dag. Met een entreecode kun je 24/7, zo vaak je wilt ronddwalen in verschillende ruimtes en nieuwe makers ontdekken. Welkom in de wereld van deze makers, die juist nu zoeken naar nieuwe vormen om te maken en naar contact.
Scapino streamt
Scapino Ballet Rotterdam
Scapino streamt
Dans-, muziek- en theater liefhebbers! Scapino heeft een eigen demand platform gelanceerd waar registraties van voorstellingen die in het theater worden uitgezonden, backstage reportages en ook videopremières van nieuwe producties op locatie. De eerste voorstelling die bekeken kan worden is het dans- en muziekconcert Pas de Deux t/m 28 maart
Peachez
Toneelgroep Maastricht
Peachez
Peachez is een bewerking van Ilja Leonard Pfeijffer's succesroman uit 2017 en werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2018. Vanwege corona besloot Toneelgroep Maastricht in november om de tournee te stoppen en de voorstelling online te spelen. elke woensdag om 20:00 te zien t/m 21 april. Toegang is gratis, aanmelding is verplicht, een donatie is welkom.
Korzo Studio X
Korzo
Korzo Studio X
Er is een virtuele ruimte toegevoegd aan het Korzo pand! Een online 3D makershuis en podium dat vierentwintig uur per dag te bezoeken is. Een extra locatie waar het publiek meer te weten komt over de aan Korzo verbonden dans- en circusmakers, waar nieuwe programma’s voor worden ontwikkeld en festivals online zijn te bezoeken. Korzo Studio X is geen vervanging van wat er al is en waar we zo van houden, maar een spannend nieuw podium.
In Nabijheid
De Nationale Opera / Black Harmony
In Nabijheid
Een gratis muziektheaterfilm waarin de ontmoeting van twee muzikale werelden centraal staat; die van de Afro-Surinaamse muziekformatie Black Harmony en het Koor van De Nationale Opera. Het artistieke team kreeg het verzoek om zich door zowel Giuseppe Verdi’s Aida als Amsterdam-Zuidoost te laten inspireren. Dat deden ze, en hoe!
ITALive
Internationaal Theater Amsterdam
ITALive
Rechtstreeks vanuit Internationaal Theater Amsterdam worden hoogtepunten uit het repertoire naar jouw woonkamer gebracht. Via een livestream maakt je mee wat er op dat moment live op het podium aan het Leidseplein gespeeld wordt.
Monuments in Solitude | op het dak
Rotterdamse Dakendagen & Conny Janssen Danst
Monuments in Solitude | op het dak
Een online cadeau voor alle Rotterdammers en dans-, film en architectuur liefhebbers thuis! Na zesenveertig voorstellingen voor slechts veertien bezoekers per keer in Huis Conny Janssen Danst in juni 2020, zijn drie van de negen solo’s uit de voorstelling Monuments in Solitude verfilmd voor de online programmering van de Rotterdamse Dakendagen 2020. Bekijk hier alle solo's.
Het dier, het dier en het beestje - De Serie
Theater Artemis
Het dier, het dier en het beestje - De Serie
Met hangende pootjes moesten de dieren van Theater Artemis wederom afdruipen. Ze hadden zó’n zin in de uitverkochte shows in Theater Rotterdam. Daarom staken zij de koppen bij elkaar en besloten de mooiste scènes uit hun show online met je te delen! Dat haalt het natuurlijk lang niet bij LIVE geknor, geblaf en gegrom maar nu kun je vanuit de luie stoel thuis misschien toch een beetje (voor)genieten van deze gezongen fabel!
SWAN LAKE - THE GAME
Club Guy & Roni, Slagwerk Den Haag, Tomoko Mukaiyama
SWAN LAKE - THE GAME
De offline voorstelling van Swan Lake staat voor nu even on hold, maar er zijn nog wél kaarten beschikbaar voor Swan Lake The Game in het online theater: NITE HOTEL. Je ziet de dansscènes – in een andere omgeving- en doet een aantal opdrachten die het verloop van het verhaal bepalen...
Juffenballet (6+)
Maas theater en dans & BonteHond
Juffenballet (6+)
In Juffenballet blijkt de koffiekamer een portal naar een andere wereld. In de maneschijn ontmoet een stel juffen elkaar op een open plek in het bos. Ze gebruiken het huiswerk om een fikkie te stoken, dansen wild en uit de maat en brouwen mengsels en geniepige plannetjes. Maar dan komt er een nieuwe juf. Kan zij de boel redden? Bekijk de voorstelling online via Podiumkids!
Duizelingwekkende Gedachten
Wonderhood
Duizelingwekkende Gedachten
Op het nieuwe platform Wonderhood vind je verhalen om je over te verwonderen. Marjolijn van Heemstra deelt er haar duizelingwekkende gedachten over de ruimte in korte vlogs
Perspectief
Motel Mozaïque
Perspectief
Motel Mozaïque presenteert de portretserie Perspectief. Ze belichten verschillende makers en hun perspectieven op het gebied van creativiteit, persoonlijke ontwikkeling en verandering. Wat doet het isolement met het creatieve proces? Brengt de crisis ook iets goeds met zich mee? En hoe kijken zij naar de toekomst? Ze reflecteren op het crisisjaar 2020 en delen hun visie voor de toekomst. Laat je inspireren!
De Theaterbeprater
Toneelschuur Producties
De Theaterbeprater
Kan je een voorstelling maken zonder regisseur? Wat is een dramaturg? En waarom is een één ster recensie beter dan een drie sterren recensie? Acteur Sander Plukaard gaat in de nieuwe podcast van Toneelschuur in gesprek met acteurs, regisseurs, dramaturgen, scenografen, muzikanten, recensenten én nieuw talent.
Falling Dreams (9+)
Het Filiaal Theatermakers
Falling Dreams (9+)
In de registratie van Falling Dreams kan zomaar alles gebeuren, net als in een echte droom. Camera’s en projectieschermen zorgen voor beeld op meer plekken tegelijk en blazen miniatuurwerelden op tot meer dan levensgroot. Soms lijkt het alsof je in een live gemaakte videoclip terecht bent gekomen, compleet met stoere popliedjes en bizarre objecten.
Toen wij de tijd hadden
DE VANDALEN
Toen wij de tijd hadden
Een online dramaserie over het leven dat doorgaat in isolatie: liefdes die opbloeien, angsten die voortrazen en het werk dat zich volledig naar het digitale verplaatst. Volledig in videoberichten, Skype- en FaceTimegesprekken, Instastories én geproduceerd vanuit huis.
De Tolk van Java
Hummelinck Stuurman Theaterproducties
De Tolk van Java
Dit intrigerende verhaal (naar de prachtige bestseller van Alfred Birney) laat een tot nu toe onderbelicht perspectief zien: de trauma’s die vele gemengde Nederlandse en Indische gezinnen aan hun verleden overhielden. Nu ook online te bekijken.
Martin Luther King 8+
Urban Myth
Martin Luther King 8+
Martin Luther King, winnaar Gouden Krekel 2019, volgt het verhaal van de jonge Martin Luther King. Een jonge man die in zijn jeugd al een wereld van ongelijkheid ontdekt en een nieuwe wereld vormt met de speech waarvan iedereen in ieder geval de eerste zin kent: “I have a dream…”. Een swingende muzikale familievoorstelling onder de regie van Jörgen Tjon a Fong!
COURAGE
Conny Janssen Danst
COURAGE
In de zomer van 2016 was de voormalige gashouder op het Ferro terrein in Rotterdam de plek waar de wereld van COURAGE tot leven kwam. Het team van Moois maakte een registratie, met dertien dansers, livemuziek van Maartje Teussink en meer dan 8100 bezoekers.

Cookies

We maken gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om het gebruik van de website te analyseren, het mogelijk te maken content van derden (zoals video's) af te beelden en voor verschillende andere toepassingen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Door ‘akkoord’ te klikken, stem je hiermee in. Als je niet akkoord bent, kan je via de knop ‘Instellingen aanpassen’ je voorkeuren opgeven. Meer informatie…

Cookies zijn nodig om de website goed te laten functioneren. Zo wordt je winkelmandje onthouden tijdens de bestelling en kan je inloggen op de website.

Maar cookies zijn ook nodig om de website ervaring te verbeteren. Bijvoorbeeld media van derde partijen, zoals video's, gaan vaak gepaard met cookies. Ook houden we statistieken bij om de site doorlopend te verbeteren.

Als laatste worden cookies ook gebruikt om informatie rond onze marketing-activiteiten, zoals nieuwsbrieven en advertenties, zo efficiënt en persoonlijk mogelijk uit te kunnen uitvoeren.

Cookie instellingen