Moving Futures 2023

Moving Futures
vr 28 apr en za 29 apr
Grenzeloze Dans

Moving Futures is hét festival waar je dans van de nieuwste generatie makers in al zijn verschijningsvormen beleeft. Elke avond biedt het festival vernieuwende dans in een royaal uiteenlopend programma. Onder het motto: “Tell to inspire” brengen de Moving Futures makers van 2023 voorstellingen, performances, installaties, lezingen en (after)talks naar Theater Rotterdam - Schouwburg! Laat je verrassen door de betrokken, brutale en barrière-doorbrekende dansmakers en performers van nu.

Vrijdag 28 april

What lies beneath - Shelfish

Met What Lies Beneath stelt theatermaker Veerle van Overloop de destructieve kracht van beperkte en simplistische berichtgeving door onze media aan de kaak. Door de versmelting van een actuele theatertekst met ongepolijste dans, een indringende soundscape, live graffiti en videokunst kruipt What Lies Beneath onder de huid. Een confronterende docu-performance over grote oorlogen en gruweldaden die het nieuws niet halen, het schemergebied tussen feit en fictie.

 

Tanten bo táki | While you're here - Faizah Grootens

Tanten bo t'aki is Papiamentu voor "terwijl je hier bent". Met dit speelse en intieme duet creëert choreografe Faizah Grootens een lichamelijk speurtocht naar de voortdurend bewegende wervelkolom en de relatie tussen synchroniciteit en individualiteit. Twee mensen delen een persoonlijke ruimte, met een onmiskenbare verbinding. Wat bestaat er als ze samen zijn en wie zijn ze individueel? In constante oneindige bewegingen golven de twee dansers door de voorstelling. Maar uiteindelijk zijn ze niet alleen, jij bent er ook.

 

zaterdag 29 april

I have lived everywhere but here- Asley & Domenik

Let op: deze voorstelling is niet in de zaal / theater te zien. Maar ergens in Rotterdam ‘s middags buiten / in de openbare ruimte. Maar we weten nog niet waar en hoe laat. Waarschijnlijk verschuift het ook door de stad.

Waar en wanneer voel je je thuis? Kunnen we samen een huis bouwen ongeacht de plek? Wie bepaalt wat dit huis wordt?

I have lived everywhere but here is een nomadische interventie waarin een stuk dansvloer ergens in de stad wordt uitgerold. Waar het zich ook ontrolt, de vloer en de bewoners bouwen een nieuw huis voor zichzelf.

Victory boogie woogie - Charles Pas

In de mime solo Victory Boogie Woogie plaatst Charles Pas zichzelf in een dystopische tussenruimte om te onderzoeken wat het betekent als je jezelf continu moet optuigen. Als verdwaalde jongeman gaat hij de strijd aan met het alledaagse, in een poging dat te temmen en op zoek te gaan naar alles wat daarachter ligt. Wat betekent het als je geen verbinding kan vinden, ontreddering de overhand krijgt, maar je niet anders weet dan door te gaan?

Fifty-one/forty-nine - Emma Evelein & Remy Tilburg

Een duet over de mannelijke en vrouwelijke energie in ons allemaal, én over de wisselende dominantie tussen die twee. 

Remy Tilburg en Emma Evelien maakte dit duet voor de RIDCC Rotterdam International Duet Choreography Competition in 2021. Het werd geselecteerd uit meer dan 400 inzendingen uit 62 landen en bereikte de finale. Het won de Partnering Award van het Nederlands Dans Theater (NDT).

Exceeding digital infoxication - Argil & Hassani

Twee humanoids worden gecreëerd om de wereld over te nemen. Ze nemen je mee in hun wereld vol oneindige toegang tot (digitale) informatie wat ook kan leiden tot infoxication: informatiestress, waardoor je misschien de verkeerde beslissingen zou kunnen nemen.

Na hun voorstelling Exceeding Digital Infoxication nemen Argil & Hassani de bezoekers van Moving Futures mee naar de foyer van Theater Rotterdam voor een jam om het festival in Rotterdam met een KNALLER af te sluiten! Samen met hun crew gaan ze terug naar de tijd van Soul Train. Daarbij bepaalt de MC welke moves er gemaakt gaan worden en ontstaat daaruit een jam. Dus: get ready for some dancing!

Meer info over Moving Futures Festival vind je hier

Dansers breken uit hun kaders tijdens de zevende editie van Moving Futures Festival, de huid vormt de grootste inspiratie.

Volkskrant

Team

Moving Futures Festival is opgericht door:

Suzy Blok | Hoofd ICK Artist Space, Amsterdam (destijds directeur Dansmakers Amsterdam)
Kristin de Groot | (destijds Algemeen Directeur, Dansateliers, Rotterdam)
Eve Hopkins | (destijds Artistiek Directeur, De Nieuwe Oost, Arnhem)
Kirsten Krans | Directeur Random Collision, Groningen
Heleen Volman | (destijds Artistiek Leider, DansBrabant, Tilburg)