CQ.

Abattoir Fermé (BE)
vr 24 nov 20:15 - 21:45
Sluiptocht door de krochten van een vervallen flat
  • 24 nov
    20:15 - 21:45
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

De stad is oud, koud en donker.
Er staat een appartementsblok met onderin een nachtwinkel die steevast wordt bevoorraad, maar waar nooit iemand is. Er klinkt gefluister in de buizen op ’t toilet. Een stem die spreekt in een vergeten taal en om verboden dingen vraagt.

De onzichtbare buren zijn iets aan ‘t bouwen, ge kunt het horen.
Niemand weet wat.
Zij weten het ook ni.
Op een dag stond er een bouwdoos voor de deur en de handleiding stak in de bus.
Niemand weet hoe kort de dag wordt en hoe lang de nacht gaat duren
en niemand wil alleen sterven dus –
Bon.
Ge weet wat doen.

CQ. speelt zich af in en rond “Het Blok” – een even reëel als mythisch flatgebouw dat werd opgetrokken in de 1970’s en zich in vergevorderde staat van verval bevindt. Een post-apocalyptische omgeving van roest en woekering, waarin geheimen en rituelen worden uitgewisseld onder de donkere mantel van een schijnbaar eindeloze nacht. CQ. (als in: ‘seek you’) toont de verhalen en complicaties van verschillende bewoners van het gebouw – onuitgesproken relaties in de trappenhal, generaties durende burenruzies, een lift als transitplek voor verborgen liefde. Een wereld die op de onze lijkt, waarin mensen buren zijn, maar mekaar niet kennen en niet zien. Hun verlangen naar contact is groot, maar hun daadkracht klein.


CQ. wordt een half-beeldende, half-gesproken voorstelling over anonimiteit, eenzaamheid en onze vervreemding van ‘wat het is om mens te zijn’, en over de symbiose tussen mens en technologie. Geïnspireerd door de unheimliche eenzaamheid in de schilderijen van Delvaux en door de traditie van het Vlaams magisch-realisme, maar op zijn Abattoirs: fascinerend, trippy, grotesk-grappig én ontroerend.

Klik hier om meer te lezen over Stef Lernous zijn drijfveer om CQ. te maken.

 

Abattoir Fermé 

Abattoir Fermé is een theatergezelschap, opgericht in 1999 in Mechelen. Het werk van Abattoir Fermé vertrekt uit een fascinatie voor ‘de wereld achter de wereld’: de geheimen van onze cultuur, de wortels van onze collectieve angsten en de verborgen wondes, fantasieën en rituelen van deze tijd. Als inspiratiebronnen tref je in het Abattoir steevast mooie en gevaarlijke vrouwen, zonderlinge mannen op zeepkisten, een crypto-zoölogische santenboetiek en het einde van de wereld.
 
Abattoir Fermé wisselt tekstloze, visuele creaties af met muziektheater, dans, teksttheater, jeugdtheater, opera, bewerkingen van wereldrepertoire enzovoort. Geregeld maakt Abattoir ook uitstappen buiten het theater met o.m. film, televisie, tentoonstellingen, publicaties, videoclips of concerten. Zowel in het theaterwerk als in de nevenprojecten keren thema’s terug als ‘de wereld achter het bekende’, lichamelijkheid, rituelen, existentiële angsten of duistere fantasieën.
 
De producties zijn toegankelijk voor een breed publiek, los van leeftijd of cultuur. In eigen land bespeelt Abattoir Fermé zowel kunsten- als cultuurcentra; daarnaast toert het repertoire internationaal. Abattoir Fermé werd meermaals geselecteerd voor Het Theaterfestival en was laureaat van de Vlaamse Cultuurprijs Podiumkunsten en diverse internationale awards. Het vaste team van het gezelschap bestaat uit Stef Lernous, Tine Van den Wyngaert, Chiel van Berkel, Kirsten Pieters, Maja Westerveld, Kreng, Steve Geerts, Nick Kaldunski, Maja Westerveld en Sven Van Kuijk.

Team

tekst & regie Stef Lernous spel Steve Geerts, Berthe Kilozo, Kirsten Pieters, Tine Van den Wyngaert, Chiel van Berkel met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en stad Mechelen scenografie Sven Van Kuijk productie Abattoir Fermé / Kunstencentrum nona