STRĪ

Poernima Gobardhan
di 17 dec en wo 18 dec
Een niet te beschrijven vrouw

In STRĪ (lett. vrouw) deelt choreograaf Poernima Gobardhan een niet te beschrijven vrouw. De enige manier om deze vrouw voor te stellen is door te benoemen wat de vrouw niet is. Ze is geluidloos, gevoelloos, vormloos, geurloos, grenzeloos en bovenal oneindig. Wil je haar ontmoeten?

Met de traditionele dansstijl Bharata Natyam als vertrekpunt stelt Gobardhan je met haar dansers in staat om deze ontmoeting aan te gaan. Een dansvoorstelling met een indrukwekkend geluidslandschap, indringende bewegingen en een uitzonderlijk samenspel tussen ruimte en dansers. 

Poernima Gobardhan
In haar werk verbindt ze op integere, doordachte wijze de eeuwenoude verhalen, onderwerpen en concepten uit de klassieke Indiase literatuur aan haar eigen ervaringen, waardoor haar choreografieën ook vandaag de dag hun uitwerking niet missen bij een breed publiek van dansliefhebbers.

Haar grote kracht? Dat ze de Bharata Natyam, een klassieke dansvorm, heeft ontwikkeld tot iets van deze tijd. Hoe ze dat doet? Door deze vorm om te zetten naar de zeggingskracht van haar eigen lichaam. Ze put uit de handgebaren en verhalen van de klassieke vorm die vertellen over helden en Goden. Maar ze zet er als moderne Nederlandse vrouw met hindoestaanse roots haar individuele drijfveren en levensvragen tegenover.

Op deze manier ontwikkelde zij een esthetische, emotioneel gelaagde en dynamisch eigen bewegingstaal. Ze volgde specifieke bharatanatyam-opleidingen in zowel Nederland als India én behaalde een Master Theaterwetenschappen. Door het laten samengaan van haar doorwrochte ervaring met de verhalende dansstijl en haar open, onderzoekende blik vindt de maakster de vrijheid om haar blik op de wereld te delen.

Het beweegt, het is roerloos. Het is ver, het is dichtbij. Het is in alles, het is zonder dit alles.

Isha Upanishad

Team

choreografie Poernima Gobardhan in samenwerking met dansers assistent choreografie Chandenie Gobardhan dans Chandenie Gobardhan, Poernima Gobardhan en Adhya Shastry  regie Leo Spreksel muziek Jorg Schellekens en Vidwan SV Giridhar lichtontwerp Albert Tulling kostuum Jivika Biervliet foto Camilla Greenwell 

met dank aan Fonds Podiumkunsten, Gemeente Den Haag, Amare, Patta en Dr. S. Bala