
Het waarom beantwoord
-
20 jan20:30TRY-OUTTR Schouwburg, RotterdamKrijn Boon studio
-
21 jan20:30TR Schouwburg, RotterdamKrijn Boon studio
-
22 jan20:30TR Schouwburg, RotterdamKrijn Boon studio
-
23 jan20:30TR Schouwburg, RotterdamKrijn Boon studio
-
24 jan16:00MatineeTR Schouwburg, RotterdamKrijn Boon studio
-
27 jan20:30Zaal 3, Den HaagZaal 3
-
28 jan20:30Het Huis Utrecht, UtrechtHet Huis Utrecht
-
29 jan20:30Het Huis Utrecht, UtrechtHet Huis Utrecht
Maar dan krijgt hij van een oudtante Het waarom beantwoord in handen. Een door G.G.T. Rustwijk geschreven theatertekst die hij op 19 juni 1911 voordroeg als onemanshow in het Thalia Theater te Paramaribo. Beoogd publiek was een Welvaartscommissie uit Nederland waarvoor hij in vragen en verzen de onmenselijke wantoestanden, waarin het gros van de Surinamers verkeerden, zou aanklagen. Wanneer hij zijn nicht en theatermaker Nina de la Parra het begin van het stuk voordraagt, beseffen ze meteen dat ze Rustwijk moeten huldigen met een eigen onemanshow.
t goede gedaan waar uw hart het gebied;
‘t schoone vertolkt, waar uw geestdrift het ziet
en nooit gevraagd, in geen enkel geval,
wat er de wereld van oordelen zal.
In Het waarom beantwoord doet Mathieu verwoede pogingen G.G.T. Rustwijk en zijn TED Talk opnieuw tot leven te wekken. Via het verhaal over zijn zoektocht, doorspekt met verzamelde krantenartikelen, foto’s, schilderijen én audiofragmenten waarin zijn familieleden een stem krijgen, roept hij het verleden op. Dit leidt tegelijkertijd tot vragen over zijn identiteit in het Nederland van nu, waarin hij de éne keer als ‘Surinamer’ bestempeld wordt en de andere keer voor ‘Brabantse jongen’ moet doorgaan.
Artikel
Afgelopen Keti Koti publiceerde De Correspodent een verhaal van Mathieu Wijdeven en Miguel Heilbron over de afschaffing van de slavernij en de toespraak van G.G.T. Rustwijk. Lees of beluister het hele stuk via De Correspondent.
Documentaire
Het vooronderzoek van Mathieu Wijdeven voor Het waarom beantwoord bestond naast een stamboomonderzoek ook uit een straatonderzoek. Mathieu maakte een sculptuur in de vorm van een hoofd, gebaseerd op een portret van G.G.T. Rustwijk, en trok hiermee door Rotterdamse wijken. Hij sprak met voorbijgangers over Rustwijk en vroeg mensen onder andere wat zíj weten van hun familiestamboom. Scroll naar beneden voor de korte documentaire.
Over Mathieu Wijdeven
Mathieu Wijdeven (Tilburg, 1991) studeerde in 2014 af aan de Toneelacademie Maastricht als theatraal performer. Zijn werk begint vanuit een fascinatie voor de symbiotische relatie die mensen aangaan met objecten. Via abstracte sculpturen nodigt hij het publiek uit om over persoonlijke en existentiële thema’s na te denken. Daarnaast vormt hij samen met Nick Bos het collectief Firma Draak en speelde hij onder andere bij performance collectief URLAND, regisseur Davy Pieters en Tryater.
Ook Het waarom beantwoord begon met een installatie dat gebaseerd is op het portret van zijn betovergrootvader G.G.T. Rustwijk. Voor deze voorstelling werkt Mathieu voor het eerst samen met zijn familieleden, zo zijn stand up comedian en zangeres Nina de la Parra en acteur en regisseur Maarten van Hinte bij het maakproces betrokken als regiecoaches. Zijn buurman en schrijver Raoul de Jong, die zich voor zijn voorstelling In Suriname en zijn boek Jaguarman verdiepte in Surinaamse helden, begeleid hen als dramaturg.
Bekijk onze thema's


Productiehuis Theater Rotterdam
Het werk van veelbelovende nieuwe makers
Team
Gebaseerd op teksten van G.G.T. Rustwijk
Concept, tekst en spel Mathieu Wijdeven
Regiecoach Maarten van Hinte, Nina de la Parra
Artistiek advies en tekst Raoul de Jong
Tekstadvies Sanneke van Hassel
Lichtontwerp Scott Robin Jun
Kostuum Hanne Pierrot
Stofontwerp Nina Lawina
Voorpubliciteitsbeeld Derk Stenvers
Campagnebeeld Lavinia Xausa
Producent Productiehuis Theater Rotterdam
In samenwerking met RIGHTABOUTNOW INC.
Met speciale dank aan Rogeria Burger, Monique van Hinte
Met dank aan Aafje H. K. Rustwijk, Dorine van Hinte-Rustwijk, Georgine H. van Steenderen-Rustwijk, Anthony Heidweiller, Jean Jacques Vrij, Michiel van Kempen, Chiquita Ho Sam Sooi, Mike Ho Sam Sooi, Anne Tolud, Johanna Rustwijk, Liddy Petrici, Miguel Heilbron, Amir Vahidi, Pim Kraan, Josephine Monique van Hinte