© Bart Grietens

Het waarom beantwoord

Productiehuis Theater Rotterdam: Mathieu Wijdeven
do 2 jun - vr 30 jun
Wie was George Gerardus Theodorus Rustwijk?

In Het waarom beantwoord doet Mathieu een verwoede poging zijn voorvader, G.G.T. Rustwijk (1862-1914), zijn onemanshow opnieuw tot leven te wekken. Via het verhaal over zijn zoektocht, doorspekt met verzamelde krantenartikelen, foto’s, schilderijen én audiofragmenten waarin zijn familieleden een stem krijgen, roept hij het verleden op. Dit leidt tegelijkertijd tot vragen over zijn identiteit in het Nederland van nu, waarin hij de éne keer als ‘Surinamer’ bestempeld wordt en de andere keer voor ‘Brabantse jongen’ moet doorgaan.

Wanneer zijn moeder een gedicht van haar overgrootvader citeert, beslist Mathieu Wijdeven uit te spitten wat hij over zijn voorvader te weten kan komen. Terwijl hij doorverwezen wordt van het éne nooit eerder ontmoette familielid naar het andere, stapelen de vragen zich op. G.G.T. (George Gerardus Theodorus) lijkt in steeds diepere mysteriën gehuld...

Maar dan krijgt hij van een oudtante Het waarom beantwoord in handen. Een door G.G.T. Rustwijk geschreven theatertekst die hij op 19 juni 1911 voordroeg als onemanshow in het Thalia Theater te Paramaribo. Beoogd publiek was een Welvaartscommissie uit Nederland waarvoor hij in vragen en verzen de onmenselijke wantoestanden, waarin het gros van de Surinamers verkeerden, zou aanklagen. 

Artikel
Afgelopen Keti Koti publiceerde De Correspodent een verhaal van Mathieu Wijdeven en Miguel Heilbron over de afschaffing van de slavernij en de toespraak van G.G.T. Rustwijk. Lees of beluister het hele stuk via De Correspondent

Documentaire
Het vooronderzoek van Mathieu Wijdeven voor Het waarom beantwoord bestond naast een stamboomonderzoek ook uit een straatonderzoek. Mathieu maakte een sculptuur in de vorm van een hoofd, gebaseerd op een portret van G.G.T. Rustwijk, en trok hiermee door Rotterdamse wijken. Hij sprak met voorbijgangers over Rustwijk en vroeg mensen onder andere wat zíj weten van hun familiestamboom. Scroll naar beneden voor de korte documentaire.

Prijzen & nominaties 
Eerder dit jaar hebben Mathieu Wijdeven en Raoul de Jong de Toneelschrijfprijs 2022 gewonnen. Tijdens de uitreiking werden Wijdeven en De Jong beloond met een oorkonde en het prijzengeld van 10.000 euro. De andere genomineerden ontvingen elk 1.000 euro.

Ook werd Het waarom beantwoord geselecteerd voor Het Theaterfestival (2022) en genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs (2022). 

Koop hier je toneelboekjes van de voorstelling Het waarom beantwoord. 

Onderdeel van

Over Mathieu Wijdeven
Mathieu Wijdeven (Tilburg, 1991), zijn werk begint vanuit een fascinatie voor de symbiotische  relatie die mensen aangaan met objecten. Via abstracte sculpturen nodigt hij het publiek uit om over persoonlijke en existentiële thema’s na te denken. De afgelopen jaren werkte Mathieu aan verschillende sculpturen. In een reeks performances met deze sculpturen onderzocht hij de relatie tussen mens en constructie. 

Als creatieve duizendpoot schreef hij o.a. voor de Correspondent en deed hij de scenografie voor boekenprogramma, In een boek kan het wél, van de VPRO. Daarnaast maakte zijn werk deel uit van tentoonstelling Surinaamse School in het Stedelijk Museum. Ook maakte hij producties bij Feikes Huis met zijn collectief Firma Draak.

Lees hier de volledige biografie van Mathieu Wijdeven.

De tekst geeft het podium aan een belangrijke Surinaamse Nederlander die nooit als zodanig is gezien: noch als belangrijk, noch als Nederlander. De schrijvers reconstrueren niet, ze bouwen verder en ontleden minutieus.

Jury van de Toneelschrijfprijs 2022

Team

Gebaseerd op teksten van G.G.T. Rustwijk
Concept, tekst en spel Mathieu Wijdeven
Regiecoach Maarten van Hinte
Artistiek advies en tekst Raoul de Jong
Tekstadvies Sanneke van Hassel
Lichtontwerp Scott Robin Jun
Kostuum Hanne Pierrot
Stofontwerp Nina Lawina
Producent Productiehuis Theater Rotterdam
In samenwerking met RIGHTABOUTNOW INC.

Met speciale dank aan Rogeria Burger, Monique van Hinte 
Met dank aan Nina de la Parra, Aafje H. K. Rustwijk, Dorine van Hinte-Rustwijk, Georgine H. van Steenderen-Rustwijk, Anthony Heidweiller, Jean Jacques Vrij, Michiel van Kempen, Chiquita Ho Sam Sooi, Mike Ho Sam Sooi, Anne Tolud, Johanna Rustwijk, Liddy Petrici, Miguel Heilbron, Amir Vahidi, Pim Kraan, Josephine Monique van Hinte