Dancer of the Year

Trajal Harrell
wo 13 jan - do 14 jan
Wat het betekent om 'danser van het jaar' te zijn

“It’s one thing to be named Dancer of the Year, it’s something entirely different to try and make something of it.”

De afgelopen jaren toerde de Amerikaanse danser en choreograaf Trajal Harrell de wereld rond met een reeks voorstellingen waarin hij de hedendaagse dans van de witte, artistieke middenklasse samenbrengt met de voguing dansstijl, beoefend door de Afro-Amerikaanse en Latino LGBTQ+ gemeenschap.

In de danssolo Dancer of the Year zien we Harrell gebaren herhalen (om ze in zijn lichaam op te slaan); bewegingsmateriaal en choreografische strategieën uit eerder werk hernemen; en verschillende emoties opwekken en samenbrengen. In een intieme setting deelt Harrell zijn werk met ons, biedt hij ons zijn dans aan, als een geschenk. 

De Amerikaanse danser en choreograaf Harrell creëerde de solo nadat hij werd verkozen tot Dancer of the Year 2018, uitgereikt door Tanz magazine. Deze onverwachtse erkenning zet hem ertoe aan om zijn status en identiteit als danser in vraag te stellen. Wat is de waarde van deze titel? Wat is de waarde van dans, van de danspraktijk, en de kennis die ze voortbrengt? Wat genereert deze kennis? Hoe wordt geschiedenis in de dans/het lichaam opgeslagen, en hoe wordt deze overgedragen, naar de toekomst toe? Harrell reflecteert over zijn eigen nalatenschap als choreograaf/danser. Hij herbekijkt zijn artistieke stamboom en de choreografische strategieën die hij in de loop van de jaren ontwikkelde om zichzelf en de (eigen) identiteit te vertolken. 

Bekijk onze thema's

International selection

Van Akram Khan tot Milo Rau, van Olivier Dubois tot Bruno Beltrao en van Philippe Quesne tot Rosas

Team

choreographed and performed Trajal Harrell costumes and sound design Trajal Harrell dramaturg Sara Jansen co- producers Kunstenfestival des Arts, Festival d’Automne, Lafayette Anticipation, Impulstanz Festival, Bit Theatergarasjen, Schauspielhaus Bochum, Museum Ludwig (Cologne), and others production Cause Celebre distribution Art Happens