WINTER/21/J.

Ryan Djojokarso
Portret van een bedreigde soort: de witte man
  • 18 nov
    20:15 - 21:15
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal
    Geweest

Wat vroeger vanzelfsprekend was, ligt nu onder vuur: de suprematie van de witte man. Maar wat moet die nu? Ryan Djojokarso brengt een identiteitscrisis op de planken. 

Het is midwinter en J. staat onder druk. Er waait een nieuwe wind die hem uit balans brengt. Hij weet zich geen houding meer te geven, het voelt alsof hij stilstaat. Depressie ligt op de loer. Hij voert een krampachtige strijd met zijn eigen schaduw, terwijl de lente langzaam in aantocht is. Is er hoop op een nieuw begin?

Lange tijd was het vanzelfsprekend dat de witte man het middelpunt van de samenleving vormde. Maar inmiddels is zijn identiteit onderwerp van het maatschappelijk debat. De traditionele mannelijkheid staat onder druk. Witte mannen worden steeds vaker met hun privileges geconfronteerd of gevraagd om plaats te maken. Zelf hebben ze ook soms last van vastgeroeste ideeën over hoe je je als man hoort te gedragen; gevoelens kun je beter niet uiten, want echte mannen huilen niet.

Choreograaf en theatermaker Ryan Djojokarso neemt het leven van hoofdpersoon J. onder de loep, in een voorstelling vol dans, theater en live zang. 

De voorstelling is voor 16 jaar en ouder.

Als inleiding op de voorstelling WINTER/21/J. wordt er in de Hal een film getoond, gemaakt door documentairemaakster Shamira Raphaëla. Verschillende witte mannen tonen hierin uiteenlopende, heftige emoties. Het is een proloog van de voorstelling waarin de witte man als een bedreigde soort geportretteerd wordt.

Onderdeel van:
WE LOVE DANCE

Over Libi – Ryan Djojokarso
Libi is de nieuwe stichting van choreograaf en theatermaker Ryan Djojokarso. Hij maakt toegankelijke voorstellingen waarin hij hedendaagse (westerse) dans vermengt met dans en muziek uit andere culturen en met andere kunstvormen, zoals zang, mime en spel. Licht, persoonlijk, speels, beeldend en met humor.

Team

concept, choreografie en regie Ryan Djojokarso met Oliver Wagstaff, Florans Harris, Tiffany Vicario, Jèrica Sousa da Luz Páscoa, Radna Verweij, Fleurella Hooi dramaturgie Jappe Groenendijk assistent artistiek Heleen van Gigch video Shamira Raphaëla, Sterre van der Spek decor en kostuum Elsemarijn Bruys lichtontwerp Ate Jan van Kampen geluidsontwerp Jorg Schellekens arrangeur Shanice Redan productie LIBI met dank aan Theater Zuidplein, Korzo met steun van Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Gemeente Rotterdam, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Den Haag, Stichting Droom en Daad.