Bas Czerwinski

Ons Wereldrijk

Hotel Modern
do 29 dec - za 31 dec
Opkomst en ondergang van onze koloniale periode

Hotel Modern verbeeldde met live animatietheater eerder onder meer de wereldoorlogen uit de vorige eeuw. Die voorstellingen werden internationaal een succes. Nu is de geschiedenis van Nederland en Indonesië aan de beurt.

Een enorme maquette van de Indonesische archipel vult het podium: we zien rijstvelden, oerwouden, moskeeën, dorpjes en steden. 

Het verhaal speelt zich af in de 17e eeuw. We zien Javaanse prinsessen eeuwenoude hofdansen uitvoeren, en markten waar kruidnagel, nootmuskaat en peper verkocht wordt. We volgen het spoor van de ondernemende Nederlanders die met machtige zeilschepen bij de eilanden aankomen, op zoek naar kostbare specerijen. We zien hoe kanonnen bulderen, schepen zinken, dorpen in vlammen opgaan en hoe vorsten niet alleen hun specerijen, maar ook hun ziel aan de Nederlanders verkopen.

Aanleiding voor het maken van Ons Wereldrijk is de familiegeschiedenis van Hotel Modern-kernlid Herman Helle, wiens ouders in Nederlands-Indië geboren zijn. Voor de research gingen we te rade bij Indonesische kunstenaars, bij historici en Nederlanders met een Indische achtergrond.

In de pers
“Vernuftige animaties van extreem koloniaal geweld” - Theaterkrant 

“Toch is het werk door hun duidelijke toewijding en humor nooit ondraaglijk zwart, maar eerder vol mededogen” - De Volkskrant****

"Pure magie" - Elsevier

"Truly awe-inspiring, a labour of love" - Movement Exposed

"Magnifiek spel met maquettes" - Parool

"Ongelooflijk knap" - Telegraaf

 

“Ons Wereldrijk is door de duidelijke toewijding en humor van Hotel Modern nooit ondraaglijk zwart, maar eerder vol mededogen met de ploeterende figuren, de poppetjes die ze zo zorgvuldig neerzetten in die fraai geconstrueerde biotopen.”

De Volkskrant ****

Team

Makers en spelers Herman Helle, Arlène Hoornweg, Pauline Kalker Componist en live soundtrack Arthur Sauer Techniek Edwin van Steenbergen, Bas Standaar, Ruud Lamers, André Goos, Jorn Kortooms Hulp bij research Prof. Dr. Henk Schulte Nordholt, Tristan Mostert MPhil en Dr. Alicia Schrikker (Universiteit Leiden), Marjolein van Pagee MA, Irwan Ahmett, Bart Westenbroek, Dr. Tom van den Berge, Simon Kemper, Drs. Mark Loderichs e.a. Impresariaat Alles voor de Kunsten Subsidie Fonds Podiumkunsten, Gemeente Rotterdam

 

Speciale dank aan Ruud Agerbeek, Anne-Ruth Wertheim, Steve Elbers, Maureen de Jong, Dave Schwab en Albert Kokosky Deforchaux, die hun familieverhalen met ons wilden delen.