Bas Czerwinski

Ons Wereldrijk

Hotel Modern
di 21 dec - vr 31 dec
Opkomst en ondergang van onze koloniale periode

Hotel Modern verbeeldde met live animatietheater eerder onder meer de wereldoorlogen uit de vorige eeuw. Die voorstellingen werden internationaal een succes. Nu is de geschiedenis van Nederland en Indonesië aan de beurt.

Een enorme maquette van de Indonesische archipel vult het podium: we zien rijstvelden, oerwouden, moskeeën, dorpjes en steden. 

Het verhaal speelt zich af in de 17e eeuw. We zien Javaanse prinsessen eeuwenoude hofdansen uitvoeren, en markten waar kruidnagel, nootmuskaat en peper verkocht wordt. We volgen het spoor van de ondernemende Nederlanders die met machtige zeilschepen bij de eilanden aankomen, op zoek naar kostbare specerijen. We zien hoe kanonnen bulderen, schepen zinken, dorpen in vlammen opgaan en hoe vorsten niet alleen hun specerijen, maar ook hun ziel aan de Nederlanders verkopen.

Aanleiding voor het maken van Ons Wereldrijk is de familiegeschiedenis van Hotel Modern-kernlid Herman Helle, wiens ouders in Nederlands-Indië geboren zijn. Voor de research gingen we te rade bij Indonesische kunstenaars, bij historici en Nederlanders met een Indische achtergrond.

Het Laatste Woord
22 dec, 10 minuten na de voorstelling
Halltheater 

Bij Het Laatste Woord kun je na afloop van de voorstelling, onder het genot van een drankje, aanschuiven in het haltheater. Samen met andere toeschouwers vertel je wat je hebt gezien en hoe het je heeft geraakt, of juist niet. Het woord is aan jou!

In de pers
“Vernuftige animaties van extreem koloniaal geweld” - Theaterkrant 

“Toch is het werk door hun duidelijke toewijding en humor nooit ondraaglijk zwart, maar eerder vol mededogen” - De Volkskrant****

"Pure magie" - Elsevier

"Truly awe-inspiring, a labour of love" - Movement Exposed

"Magnifiek spel met maquettes" - Parool

"Ongelooflijk knap" - Telegraaf

 

Extra

ONS WERELDRIJK MET SPECIALE GASTEN

De Volkskeuken
wo 29 en do 30 december, 17:45-19:45 maaltijd in de hal van Theater Rotterdam 

Verhalenhuis Belvédère wil zoveel mogelijk mensen met elkaar en met de stad verbinden. Een van de recepten daarvoor is de Volkskeuken. Eet gezellig mee na afloop van de middagvoorstelling of voor aanvang van de avondvoorstelling van Ons Wereldrijk. Tijdens de maaltijd vertellen de koks en gasten uit de Indische of Molukse gemeenschap hun levensverhaal.

Kaartjes voor Belvédère’s Volkskeuken in Theater Rotterdam à € 15,- apart te koop via deze site of bel 010-4118110 (ma-za 14:00-17:00)

“Ons Wereldrijk is door de duidelijke toewijding en humor van Hotel Modern nooit ondraaglijk zwart, maar eerder vol mededogen met de ploeterende figuren, de poppetjes die ze zo zorgvuldig neerzetten in die fraai geconstrueerde biotopen.”

De Volkskrant ****

Team

Makers en spelers Herman Helle, Arlène Hoornweg, Pauline Kalker Componist en live soundtrack Arthur Sauer Techniek Edwin van Steenbergen, Bas Standaar, Ruud Lamers, André Goos, Jorn Kortooms Hulp bij research Prof. Dr. Henk Schulte Nordholt, Tristan Mostert MPhil en Dr. Alicia Schrikker (Universiteit Leiden), Marjolein van Pagee MA, Irwan Ahmett, Bart Westenbroek, Dr. Tom van den Berge, Simon Kemper, Drs. Mark Loderichs e.a. Impresariaat Alles voor de Kunsten Subsidie Fonds Podiumkunsten, Gemeente Rotterdam

 

Speciale dank aan Ruud Agerbeek, Anne-Ruth Wertheim, Steve Elbers, Maureen de Jong, Dave Schwab en Albert Kokosky Deforchaux, die hun familieverhalen met ons wilden delen.