Bas Czerwinski

Ons Wereldrijk

Hotel Modern
wo 27 dec - za 30 dec
Live animatietheater over de kolonisatie van de Indonesische archipel

Hotel Modern verbeeldde met live animatietheater eerder onder meer de wereldoorlogen uit de vorige eeuw. Die voorstellingen werden internationaal een succes. Nu is de geschiedenis van Nederland en Indonesië aan de beurt.

Een enorme maquette van de Indonesische archipel vult het podium: we zien rijstvelden, oerwouden, moskeeën, dorpjes en steden. 

Het verhaal speelt zich af in de 17e eeuw. We zien Javaanse prinsessen eeuwenoude hofdansen uitvoeren, en markten waar kruidnagel, nootmuskaat en peper verkocht wordt. We volgen het spoor van de ondernemende Nederlanders die met machtige zeilschepen bij de eilanden aankomen, op zoek naar kostbare specerijen. We zien hoe kanonnen bulderen, schepen zinken, dorpen in vlammen opgaan en hoe vorsten niet alleen hun specerijen, maar ook hun ziel aan de Nederlanders verkopen.

Aanleiding voor het maken van Ons Wereldrijk is de familiegeschiedenis van Hotel Modern-kernlid Herman Helle, wiens ouders in Nederlands-Indië geboren zijn. Voor de research gingen we te rade bij Indonesische kunstenaars, bij historici en Nederlanders met een Indische achtergrond.

Indonesische maaltijd
Voorafgaand aan Ons Wereldrijk op vrijdag 29 en zaterdag 30 december 
serveren wij vanaf 18 uur een Indonesische maaltijd in de hal van Theater Rotterdam. Meer info. 

Ons wereldrijk is een schreeuw van ontzetting, een priemende wijsvinger op ons koloniale verleden. ‘Kijk dan! Dit zijn wij!’” (Leeuwarder Courant)

“Het bloederige strijdtoneel mag zich dan wel ogenschijnlijk op minuscule schaal afspelen – de uitwerking ervan is even aangrijpend, verbijsterend als vérstrekkend.” (Scenes) 

“Pure magie in het theater.” (Elsevier)

Extra

Voorprogramma én toegift

Museum Maluku stimuleert de emancipatie van de Molukse gemeenschap in de breedste zin van het woord. In Ons Wereldrijk is te zien hoe de Molukse eilanden Ambon en Banda wreed worden gekoloniseerd. Henry Timisela, directeur van Museum Maluku, reflecteert elke avond om 19:00 uur, voorafgaande aan de voorstelling, met een gast op onze gedeelde geschiedenis en onze gezamenlijke toekomst. Henry stelt je voor aan een kunstenaar of expert met Molukse wortels. Aan de hand van hun werk krijgen we een creatieve en sensitieve blik op toen, nu en de toekomst. Een belangrijke verdieping in de geschiedenis en een kennismaking met een nieuwe generatie makers en doeners.

Op woensdag 27 december is spoken word artiest en beeldend kunstenaar Darsay te gast,
donderdag 28 december: ademcoach Noreen Tatuhey
vrijdag 29 december: oprichter van Totaal Moluks Jamie Schaduw
zaterdag 30 december: kunstenaar, schilder/beeldhouwer Yopi Abraham.

Toegang gratis
27 en 28 december, om 19:00 in de Tuinkamer
29 en 30 december, om 19:00 in de Hal

Elke avond krijg je na de voorstelling Ons Wereldrijk nog een theatrale toegift. Blijf nog even zitten in de zaal: theatermaker en comedian Joshua Timisela zal de theateravond kort en krachtig afsluiten. Met een knipoog naar Hotel Modern en met alle respect voor zijn voorouders.

 

“Ons Wereldrijk is door de duidelijke toewijding en humor van Hotel Modern nooit ondraaglijk zwart, maar eerder vol mededogen met de ploeterende figuren, de poppetjes die ze zo zorgvuldig neerzetten in die fraai geconstrueerde biotopen.”

De Volkskrant ****

Team

makers en spelers Herman Helle, Arlène Hoornweg, Pauline Kalker componisten en live soundtrack Arthur Sauer techniek Edwin van Steenbergen, Joris van Oosterhout, Joost ten Hage