© Sanne Peper

Slachthuis vijf

Theater Rotterdam: Erik Whien
wo 16 mrt - zo 4 sep
"Slachthuis vijf doet je happen naar adem” ★★★★★ NRC

‘There is no beginning, no middle, no end, no suspense, no moral, no causes, no effects.’

Luister. Billy Pilgrim is losgeraakt van de tijd. De Amerikaanse soldaat kan in 1945 door een deur stappen, en ergens in 1965 naar buiten komen. Zo herbeleeft hij aan het eind van de Tweede Wereldoorlog het gruwelijke bombardement op Dresden en wordt hij tegelijkertijd door aliens ontvoerd en tentoongesteld op hun planeet Tralfamadore. Op die plek leert Billy dat de dingen niet anders kunnen gebeuren dan ze gebeuren. En dat alle dingen tegelijkertijd gebeuren.  

In Slachthuis vijf zien we Billy aan de hand van gesprekken met zijn dochter Barbara en zoon Robert door het verleden, heden en toekomst schieten. De realiteit rondom hem valt langzaam uit elkaar en traumatische gebeurtenissen uit Billy’s leven krijgen daarmee een nieuwe plek en betekenis.

Regisseur Erik Whien brengt het bijzondere meesterwerk van Kurt Vonnegut naar de grote zaal, met acteurs Bram Suijker, Hannah Hoekstra en Jip van den Dool. Slachthuis vijf wordt vaak omschreven als anti-oorlogsboek, maar het is alles door elkaar: existentieel, hilarisch, spannend, sciencefiction en filosofisch. Whien heeft de afgelopen jaren bewezen dat hij op weergaloze manier een boek naar het toneel kan brengen. Na Revolutionary Road van Richard Yates en Verdriet is het ding met veren van Max Porter volgde de succesvolle toneelbewerking van Slachthuis vijf.

De Nederlandse Toneeljury schrijft: “Met zijn heldere regiekeuzes en onnavolgbare, perfect gedoseerde acteursregie, bewijst Erik Whien opnieuw één van de grootste regisseurs van dit moment te zijn. De voorstelling laveert tussen kleinmenselijk drama en het grote gebaar, doorbreekt schaamteloos de vierde wand en vuurt wonderbaarlijke toneelbeelden op de toeschouwer af die nog lang op het netvlies gebrand blijven.”

Slachthuis vijf geselecteerd voor het Nederlandse Theaterfestival

In seizoen 2022/2023 is Slachthuis vijf exclusief te zien tijdens het Nederlandse Theaterfestival in Amsterdam op 3 en 4 september. Op zondag 4 september is het ook mogelijk om tickets te boeken voor de ITALive(stream). Info en tickets

Onderdeel van

Erik Whien over Slachthuis vijf

"Toen ik Slachthuis vijf voor het eerst las, viel ik meteen voor de absurditeit en lichtheid, en voor de existentiële onderlaag. Afgelopen jaar herlas ik het boek en voelde me getroost tijdens alle bizarre ontwikkelingen in de wereld. En zeker nu, met een oorlog die zo dichtbij is uitgebroken, de enorme complexiteit van alles en de onzekerheid over waar de toekomst ons brengt. Het levensverhaal van Billy Pilgrim, zijn terugkerende mantra ‘zo gaat dat’, is haast een Oosterse manier om naar het leven te kijken. Voor mij heel waardevol in deze tijd."

Over Kurt Vonnegut

De Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut maakte als krijgsgevangene het bombardement op Dresden mee en putte uit deze ervaring om Slaughterhouse-Five, or The Children’s Crusade te schrijven. Het boek verscheen in 1969, 24 jaar na het gruwelijke bombardement. Toen pas had Vonnegut de woorden gevonden om de absurditeit van die gebeurtenis te vangen. Met zwarte humor, ironische gelatenheid en een bedrieglijk eenvoudige stijl breekt hij door als een van de belangrijkste schrijvers van de tweede helft van de twintigste eeuw. 

The New York Times over Slaughterhouse-Five: "Het boek klinkt als een fantastische laatste poging om grip te krijgen op een krankzinnig universum. Maar het boek is zoveel meer. Het is snoeihard en erg grappig, het is verdrietig en verrukkelijk en het werkt."

Over Erik Whien

Erik Whien maakt vanaf 2016 onderdeel uit van het vaste makers ensemble bij Theater Rotterdam. Daar maakte hij onder andere Verdriet is het ding met veren, Revolutionary Road, Eindspel en Find me a boring stone. Lees verder

Extra


Team

gebaseerd op het boek van Kurt Vonnegut bewerking Koen Tachelet regie Erik Whien spel Bram Suijker, Hannah Hoekstra en Jip van den Dool scenografie Marloes en Wikke lichtontwerp Julian Maiwald kostuumontwerp Rebekka Wörmann assistent kostuumontwerp Pleun Verhees songs & andere muziek Roald van Oosten dramaturgie Anoek Nuyens vertaling Else Hoog regie-assistentie Kyra Mol rekwisiteur Noa Müller campagnebeeld Annaleen Louwes technisch producent John Thijssen 1e inspiciënt Sidney van Geest techniek Arjen Fortuin, Axel Dikkers, Carola van Vliet en Diaz van Heijst (stagiair) stage scenografie Marija Prosheva productieleider Andrea van Bussel marketing Kirsten Lipman, Robin Laurens, Sofie de Leede met dank aan Toneelgroep Oostpool, Internationaal Theater Amsterdam en Marc Warning (ontwerp baby 2002)