Disappearance

ICK / Emio Greco & Pieter C. Scholten
za 2 apr 20:00 - 21:05
Een ode aan het verdwijnen
  • 2 apr
    20:00 - 21:05
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal

Elke toestand, mooi of lastig, zal ooit veranderen. In een zintuiglijke, bijzonder vormgegeven voorstelling laten elf dansers zien hoe situaties ontstaan en weer verdwijnen.

Veel van wat we als normaal beschouwden, zijn we door corona kwijtgeraakt. Niet alleen onze gezondheid, ook de kracht en kwetsbaarheid van intuïtie, naïviteit, urgentie en openheid stonden op het spel. Maar ook die nieuwe situatie heeft weer een einde. Als er iets verschijnt, zal dat ook weer verdwijnen. En dan komt er weer iets nieuws, waarschijnlijk in een andere gedaante. 

Disappearance is een ode aan het verdwijnen, met elf dansers, muziek, projecties, licht, een radiopresentator en kinderstemmen samen in de ether. In een tussenruimte waar alles verdwijnt en verschijnt, waar lichamen verlangen naar een stem en stemmen verlangen naar een lichaam. De voorstelling is een zintuiglijke beleving, die begint in het donker en, via blauw, rood en geel uitkomt in het licht, in onbevangenheid en hoop. Van een simpel zwart naar een complex wit gat.

De projecties van filmmaker Ruben van Leer suggereren een mystiek schimmenrijk, waarin wat verdwenen is voelbaar wordt: een vervlogen beweging, een amper grijpbare herinnering, een handreiking misschien. In de ether gaan de dansers een confrontatie aan met het soundpalet van geluidskunstenaar Salvador Bree, die liedjes van onder anderen David Bowie, Björk en Radiohead combineert met radio, kinderstemmen en elektronische muziek. 

Disappearance is het tweede deel van het tweeluik Appearance-Disappearance. De voorstelling ging in première in Luxemburg in 2019 en werd lovend ontvangen door de internationale pers. De Nederlandse première moest door corona worden uitgesteld.

Onderdeel van

Recensies

"In Disappearance van ICK krijgt iedere zin of beweging alras een echo uit deze eeuw." Volkskrant ★★★★

 

Disappearance is een rebels stuk, een ode aan het leven en tegelijkertijd een requiem. Een bij uitstek poëtisch werk, gebracht met verfijning en authenticiteit, dat de onstabiele staat van de jeugd, het moment in het leven waarin mensen fundamentele keuzes maken en hun relatie met het leven vormen, in de vlucht vastlegt. Born to be wild of Sweet dreams are made of this? Disappearance is een essentieel, betoverend en diepgaand stuk dat iedereen oproept om zijn eigen keuzes over het leven te heroverwegen.”

- dansercanalhistorique.fr

Team

choreografie Emio Greco en Pieter C. Scholten video Ruben van Leer licht Floriaan Ganzevoort geluid Salvador Breed coproductie DansBrabant, Dansateliers en Moving Futures Netwerk met steun van Amsterdams Fonds voor de Kunst, Dansgroep Amsterdam en Young Artsupport Amsterdam