The Square 2

Scapino Ballet Rotterdam
wo 13 apr - za 16 apr
Nieuw werk van aanstormend talent

De veelbelovende choreografen Mario Bermúdez Gil, Antonin Comestaz en Ryan Djojokarso laten zich zien in het talentenprogramma van Scapino. Richard van Kruysdijk verzorgt de muziek. 

Met een subtiele hint naar La Divina Commedia van Dante vertalen de vier makers van The Square2 de reis van het inferno naar het paradijs naar het hier en nu en de persoonlijke uitdagingen van de coronatijd. Voortgestuwd door livemuziek met elementen uit de dance en ambient gaan de dansers op zoek naar innerlijke, vernieuwde kracht en inzicht.

Het toneel als ontmoetingsplek: dat is het uitgangspunt van The Square. Een nieuwe reeks avondvullende voorstellingen gemaakt door opkomend talent, waarin de artistieke samenwerking centraal staat.

Deze tweede editie gaat een internationaal gezelschap van jonge dansmakers op avontuur met de Nederlandse muzikant en producer Richard van Kruysdijk. De choreografen brengen elk hun eigen stijl en achtergrond mee en maken samen een energieke voorstelling die verrast en ontregelt.

De voorstelling bevat stroboscopische effecten en is daarom niet geschikt voor personen die gevoelig zijn voor lichtflitsen.

Inleiding
Van Inferno naar het Paradijs! In de inleiding nemen we je graag mee naar het idee achter The Square en kom je meer te weten over de vier makers en hun achtergronden, het maakproces, het toneelbeeld en de muziek. Hiermee krijg je een uniek kijkje achter de schermen van The Square2 en beleef je de voorstelling net even anders. De inleiding is op vrijdag 15 april om 19:00-19:30 in de Erker. 

De makers
Ex-danser van Scapino Antonin Comestaz (Frankrijk) maakt een succesvolle carrière door als choreograaf. Met zijn absurd komische kijk op het leven maakt hij speelse stukken, waar het bekende niet meer is wat het lijkt.

Mario Bermudez Gil (Spanje) is choreograaf en artistiek directeur van het Spaanse gezelschap Marcat Dance. Hij heeft een intens fysieke stijl en haalt inspiratie uit wereldculturen, rituelen en landschappen.

De veelzijdige maker Ryan Djojokarso (Nederland) kennen we van zijn stuk While the leaves are blowing voor TWOOLS. Hij heeft een eigen artistieke signatuur en maakt toegankelijke stukken met humor die een breed en cultureel divers publiek aanspreken.

De basis voor The Square2  wordt gelegd door de muziek en videoprojecties van Richard van Kruysdijk. Van minimalistisch tot stuwend, met een arsenaal aan elektronica maakt hij collages met elementen uit de dance en ambient. Daarmee bouwt hij - samen met de dansers en choreografen - intuïtieve klankwerelden die de dans voortstuwen.

De muziek van Richard van Kruysdijk legt de basis voor The square2. Met een arsenaal aan elektronica maakt hij collages met elementen uit dance en ambient, van minimalistisch tot stuwend. 

Bekijk hier het interview met artistiek directeur Ed Wubbe:

Team

concept Ed Wubbe muziek Richard van Kruysdijk van en met Mario Bermúdez Gil, Antonin Comestaz, Ryan Djojokarso