HOLD

Connor Schumacher
De Dansweek 2022:
za 14 mei - do 9 jun
Een oefening in samenleven

Zes experts op het gebied van sociale en ruimtelijke vormgeving, kunst, wetenschap en maatschappelijke verhoudingen maken samen een speelveld om te oefenen in met elkaar omgaan. 

We leven in een tijd waarin het overduidelijk is geworden dat ruimte een essentiële hulpbron is en bewegingsvrijheid even kostbaar als schaars is. Wanneer we naar elkaar terugkeren, welke vaardigheden hebben zich dan opgeslagen in ons lichaam en in de ruimte waarin wij ons bewegen? Welke vaardigheden hebben we nodig om een nieuwe gemeenschap te kunnen vasthouden, dragen en ondersteunen? 

In HOLD maken zes experts op het gebied van sociale en ruimtelijke vormgeving, kunst, wetenschap en samenleving een speelveld, dat uitnodigt tot een gezamenlijke oefening in wat samen leven nu eigenlijk betekent. Welke rol speel je hierin als individu, welke plek neem je in, hoeveel plek neem je in en hoe verhoud je je tot elkaar? 

Het initiatief voor HOLD is ontstaan uit de wens om oude waarden en schadelijke systemen vaarwel te zeggen. Een samenspel van ervaringen en kunstvormen die bouwen aan een zo inclusief mogelijke gemeenschap, werkend vanuit ieders eigen kracht, kwaliteit en perspectief, waar we sociale mogelijkheden zowel oefenen als uitvoeren. 

HOLD wordt gemaakt door Connor Schumacher (sociaal choreograaf en oprichter van ARK), Romy Rockx (De Vrouwen Van Wanten en oprichter van de Queer gym), Jeisson Drenth (video- en multimediakunstenaar en diversiteitsconsultant), Gabriel Fontana (ruimtelijk en sociaal vormgever), Deborah Sumter (onderzoeker circulaire Economie & DJ van collectief Ampfemminine) en Joana Cavaco (performer en community organizer van Kontra & Slutwalk en voor Black Pride en BLM). 

De makers hebben één plek met elkaar gemeen: de dansvloer. Ze zijn verbonden door de sociale overtuiging dat mensen een veilige ruimte nodig hebben om mens te zijn, in al hun kwetsbaarheid, in al hun kracht. De combinatie van hun kennis, kunde en mentaliteit levert de kracht die de basis vormt voor de ruimte die HOLD wil scheppen. 

De vorm van het eindproduct is niet vooraf bepaald. Het is een feest, een proces, een noodkreet en een reikende hand, bewegend met en naar elkaar. 

HOLD is de eerste coproductie van ARK/Connor Schumacher en Stichting Dansateliers. Die zijn een meerjarige samenwerking aangegaan. 

Open Sessie
In aanloop naar deze voorstelling organiseert het gezelschap zogeheten Open Sessies om samen met communities en deelnemers te bouwen aan wat HOLD kan zijn. Wat is er nodig om de ideale club van de toekomst te kunnen bouwen? De open sessie in Rotterdam is op 14 mei om 20:30 uur. Wil je hieraan meedoen? Meld je dan gratis aan via de ticketlink.

Onderdeel van

Over ARK / Connor Schumacher 
Connor Schumacher wil met zijn werk mensen fysiek en mentaal in beweging brengen. Onder de vlag van zijn eigen stichting ARK, opgericht in 2020, krijgt zijn brede praktijk vorm met voorstellingen, een rave studio, bewegingslessen, rave openers, morning raves en rondleidingen. 

Connor heeft zich ontwikkeld onder de vleugels van Dansateliers. Daar maakte hij onder meer The fool (2015), Asset, liability and equity (2016), Exhibition (2017), OK future (2017), Threesome (2019) en Funny soft happy & the opposite (2019). Hij nam als choreograaf deel aan verschillende Europese onderzoeksprojecten, waaronder Dancing museums en Empowering dance. In 2019 won hij de Prijs van de Nederlandse Dansdagen. Het is zijn diepe overtuiging dat onze maatschappij erop vooruitgaat als we elke dag zouden dansen. 

Over Dansateliers 
Dansateliers is een onafhankelijke Rotterdamse werkplaats voor de ontwikkeling van dans en een thuis voor danskunstenaars in ontwikkeling. De organisatie ondersteunt opkomende choreografen in het vinden van hun artistieke signatuur en werkt met vier verbonden danskunstenaars, van wie Connor Schumacher er een is. Dansateliers krijgt sinds 2021 structurele subsidie van het Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Rotterdam. 

Anna van Kooij

Team

van en met Connor Schumacher, Romy Rockx, Jeisson Drenth, Gabriel Fontana, Deborah Sumter en Joana Cavaco